Kileflekkrasbora (Trigonostigma heteromorpha)

En svært fredelig stimfisk

Butikker

Vis alle butikker

Sortimentet kan variere fra butikk til butikk

Sortimentet kan variere fra butikk til butikk

Beskrivelse

Kileflekkrasbora (Trigonostigma heteromorpha)

Hvor stammer fisken i fra?

En svært fredelig stimfisk stammer fra Asiatiske områder som Thailand, Singapore, Indonesia og Malaysia.

Hvor store blir Kileflekkrasbora?

Arten blir vanligvis 3,5-4,5cm lange. Voksne hunnene er rundere og litt større enn hannfiskene. I tillegg er hannene litt klarerer i fargen. Skal du gå ende grundigere til verks kan du studere den kileflekkede formen på siden av fisken. Hannene har et klarere skille på det mørke feltet enn hunnene.

Hvor stort akvarium bør du ha til Kileflekkrasbora?

Kileflekkrasbora trives best i et godt beplantet akvarie med røtter og gjerne et mørkt bunnlag på 60L og oppover.

Fisken trives best i litt kjøligere vann så temperaturen bør ligge i område 18-26⁰C. Arten er relativt tilpassingsdyktig når det gjelder vannverdier og kan holdes i pH mellom 6,0 og 7,5. Hardheten på vannet kan være opptil 10⁰dH.

Hva skal du fôre Kileflekkrasbora med?

Fôring av Kileflekkrasbora er en takknemlig jobb da de spiser stort sett alt av tørrfôr, levendefôr og frossenfôr. Røde mygglarver, daphnier og artemia er utmerket fôr i tillegg til flakfôr og granulat.

Kan Kileflekkrasbora holdes med andre fisker?

Kileflekkrasbora kan holdes i «alle» selskapsakvarier og går godt sammen med levedefødere, de fleste tetra-arter og guramier. De bør dog alltid holdes i stim på minimum 6-10 individer.

Oppdrett

Skal du prøve deg på oppdrett bør de flyttes over til et egnet akvarie. Det litt spesielle med Kileflekkrasbora er at de sjelden er motivert for å gyte før de er minst ett år gamle. Det kan være noe av årsaken til at de tidligere ble kalt som vanskelige å oppdrette i fangenskap. En annen ting som er spesielt med avl på denne fisken er at de fester eggene, gjerne på unnesiden av blader o.l. Eggene klekker etter 24-48 timer og larvene blir frittsvømmende etter omtrent en uke.  Til nå har de levd på plommesekken og må fôres med infusorier eller andre typer microfôr. Når yngelen blir litt større kan de fôres med nyklekket artemia eller microorm. Yngelakvariet bør stå i et relativt mørkt rom da yngelen er lysfølsomme.