Neon Tetra (Paracheirodon innesi)

I ferskvannsakvaristenesenes verden er Neon Tetra en av de mest populære fiskene.

Sortimentet kan variere fra butikk til butikk

Klikk og hent i butikk

Kontaktinformasjon

Consent(Påkrevd)
PRODUKT
1
x
Neon Tetra (Paracheirodon innesi)
Eventuelle rabatter
Totalt:

Beskrivelse

Neon Tetra er i ferskvannsakvaristenesenes verden en av de mest populære fiskene. De er små, er enkle å ta vare på og iøynefallende i akvariet. Selv om de er ganske vanlige, er det imidlertid flere ting du bør vite om disse fiskene før du kjøper dem til akvariet ditt.

Opprinnelse og beskrivelse

Neon Tetra er en søramerikansk ferskvannsfisk som tilhører både Characidae-familien og underfamilien Glandulocaudinae. De er små, fredelige stimfisk som i naturen kan finnes i sakterennende ferskvannsområder og biotoper med tett vegetasjon. De er lett identifiserbare ved sin unike kroppsform; en kort sammenpresset kropp med et ovalt tverrsnitt og en gaffelformet halefinne.

Den dels røde kroppen mot den iriserende blå linjen gir de navnet, Neon Tetra, fordi de har en tendens til å gnistre akkurat som neonlys.

Habitat

I naturen lever Neon Tetra i et temperaturområde mellom 22 og 27 grader celsius. De lever i lett surt vann med en pH på 5,0 til 7,0.

Størrelse

Neon Tetra er en liten fisk som blir 2,5 til 4 cm i voksen alder. Dette gjør den til en ideelt fisk i akvarier med andre små fiskearter, samt akvarier med levende planter. Neon Tetra er fredelige og vil ikke plage andre fisker. Hunnene blir gjerne litt større og rundere i buken enn hannfiskene.

Akvariestørrelse

Den minste anbefalte akvariestørrelsen er 20 liter.

Akvarieoppsett

Neon Tetraer er små fisker og kommer mest til rette i små akvarier. På grunn av deres farge, fungerer et godt beplantet akvarie med dempet belysning best. Det er også viktig å sørge for at filteret ikke avgir for kraftig strømninger i vannet.

Akvariekamerater

Neon Tetra er medlem av Characin-familien og trenger derfor passende «samboere». Det kan være middels store stimfisk som Rasboras, Killifish eller snille barbe-arter.

Oppdrett

Skal du forsøke på avl med neon tetra, kan du gi dem et akvarium som er minst 20 liter, og du bør sette inn omtrent 10 eller flere fisk av begge kjønn. Så lenge du mater dem godt og holder akvariet rent med regelmessige vannbytter, vil neon-tetraene dine legge egg som klekkes til yngel innen syv dager. Det er viktig å ha nok hunner slik at det blir minimalt med slåssing om eggene. For at eggene skal klekke er det ideelt å bruke javamose eller andre flytende planter. Etter at plommesekken er spist opp må du begynne å fôre umiddelbart med det minst tenkelige fôret å oppdrive. Infisorier, nyklekket atremia eller rotifer er egnet for til larvene. Husk regelmessige vannbytter og fjern fôrrester som ikke er spist opp.

Hva spiser Neon Tetra?

Neon Tetra er altetende, noe som betyr at de kan leve av både plante- og dyremateriale. Det er best å ha begge matkildene siden det vil holde kostholdet variert. Neon Tetra spiser flakfôr som inneholder protein samt små insekter. De aksepterer vanligvis ikke tabletter like lett, men du kan gjerne fôr med både frossen- eller frysetørket fôr. Ikke gi Neon Tetraene dine bare én type fôr hver gang. Prøv å varier.

Neon Tetras levetid

Neon Tetra kan leve opptil 8 år. De har en gjennomsnittlig levetid på 6 år, selv om noen har blitt rapportert å leve så lenge som 8 eller 10 år.

Parasitter og sykdommer

Selv om de tidligere har hatt et rykte som sykdomsbærende fisk har det stort sett vært ubegrunnet.  Neon Tetra er, som de fleste akvariefisk, utsatt for infeksjoner og sykdommer. De fleste av disse parasitter oppstår på grunn av dårlig vannkvalitet, så sørg for at akvarievannet ditt holder seg friskt ved regelmessige vannbytter og jevnlige vanntester. Symptomer på sykdom kan være frynsete finner, bleke farger, dårlig appetitt, sløvhet eller andre endringer i atferd, som ofte kan løses umiddelbart med vannbytte en dose akvariesalt.