Avbildet: Hund som sikler på grillmat

Overvektige kjæledyr

Akkurat som oss mennesker trenger våre kjæledyr et sunt og variert kosthold, kombinert med nok og riktig mosjon. Det er fort gjort å skjemme våre firbente venner bort med matrester og godbiter, men vi bør tenke på deres kosthold akkurat slik som vi gjør med vårt.

Kjæledyrene er helt prisgitt oss mennesker. Det er vi som kontrollerer hva de spiser og hvor mye de er i aktivitet. Det betyr at det er vi som er ansvarlige for at de er sunne, friske og får i seg den næringen de trenger.

Vektreduksjon

Hvis ditt kjæledyr er overvektig bør du som dyreeier ta noen grep for å sørge for god dyrevelferd. Tenk langsiktig vektreduksjon. Slanking bør foregå gradvis, og gjerne over en periode på seks måneder eller mer. Velg riktig slankefôr og mosjoner jevnlig. Hvis du vil gi kjæledyret ditt godbiter anbefaler vi å gi godbiter beregnet for slanking.

Overvekt er risikabelt

Det er like farlig for kjæledyrene våre å være overvektig, som det er for oss mennesker. De kan få leddproblemer, hjerteproblemer, sukkersyke og økt risiko for andre sykdommer. Dessuten er det ikke behagelig for dyret og bære på mange ekstra kilo, det handler om dyrevelferd.

Hvordan vet jeg at kjæledyret er overvektig?

Den enkleste måten å finne ut om kjæledyret ditt er overvektig på, er å ta et godt tak rundt ribbbena på begge sider. Hvis du ikke kjenner de godt, kan det være dyret er overvektig. Er du usikker ta kontakt med en veterinær eller snakk med oss på Buddy.

Aktivitet og mosjon

Alle kjæledyr trenger mosjon og aktivisering. I tillegg til riktig kosthold må du påse at ditt kjæledyr får den mosjonen den trenger. En hund krever lufting for å kunne gjøre fra seg, men også for å holde seg i form. Noen krever mer enn andre.

Andre kjæledyr

Smådyr og fugl trenger rikelig med plass, leker og ikke minst muligheten til å komme ut å bevege seg daglig. Katter kommer og går ofte som de selv ønsker. Har du en innekatt må du påse at den blir aktivisert. Det er viktig at du som kjæledyreier setter deg inn i hva ditt dyr trenger av aktivitet og mosjon.

Les også:
Les om hvordan bør man fôre hunden her
Les om hvordan bør man fôre  katten her
Les om hvordan man bør fôre kaninen her

Ta med hunden på sykkeltur!

Lightfôr kan være et godt alternativ hvis hunden eller katten din må ned i vekt.