Bilde av fôring av kanin

Hvordan fôre kaninen din?

Fordøyelsessystemet til kaniner er veldig annerledes enn på for eksempel oss mennesker. Kaninens fordøyelsessystem er utviklet for et plantekosthold. Næringsinnholdet i grøntfôr er relativt lavt, hvilket betyr at kaninen spiser mye. Feil kosthold eller brå endringer i kostholdet er vanlige årsaker til at kaniner blir syke. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hva kaninen tåler og ikke tåler. Kaniner har en fordøyelse som er utvilket for å nyttiggjøre seg næringsfattig og fiberrik plantekost. De spiser også noe av avføringen sin (blindtarmslort) for å utnytte fôret bedre.

Hva bør du gi kaninen din?

For at kaninen skal holde seg sunn og frisk bør 85 – 90 prosent av den daglige dietten bestå av høy. Kaninen spiser normalt en høydott som tilsvarer sin egen kropsstørrelse hver dag. I tillegg til å sørge for en sunn fordøyelse, er høyet nødvendig for å slipe ned de alltid voksende tennene til kaninen. Det er viktig at høyet er av god kvalitet, det vil si grønt, tørt og støvfritt.

I tillegg til høy og gress trenger kaninen en liten porsjon pellets daglig for å dekke sitt behov for mineraler og vitaminer. Pelletsfôret bør være beregnet på kaniner og inneholde mye fiber, noe protein og lite fett.

Du må aldri fôre kaninen din på kun gnagerblandinger, da disse inneholder en del sukker, stivelse og fett. Dette bør heller være noe du gir en gang i blant hvis du skal gi noe godt. Kaniner kan bli overvektige og få problemer med fordøyelse og tennene hvis de fôres på kun gnagerblanding.

Kaninen bør få grøntfôr hver dag. Om sommeren kan man plukke ting ute, som for eksempel gress, urter, løvetannblader og kvister med blad fra frukttrær og rognetrær. Når du plukker grøntfôr ute, må du forsikre deg om at det ikke er forurenset av for eksempel veistøv eller sprøytemidler. Grøntfôr som plukkes nær boligområder eller vei bør du skylle og tørke godt før kaninen får det. Om vinteren kan du gi grønn bladsalat eller litt grønnsaker. Vær forsiktig med grønnsaker med høyt innhold av sukker og stivelse, for eksempel gulrot. Kaninens fordøyelse er ikke laget for å bryte ned stivelse og sukker, derfor bør de bare få ca. en cm gulerot om dagen.

Kaniner skal alltid ha vann tilgjengelig, i drikkeflaske eller skål. Vannet må skiftes hver dag.

Hva skal du ikke gi til kaninen din?

Melkeprodukter, brød, potet, linser, bønner, kjeks, kaker og annen søt mat eller salt mat er ikke sunt for kaniner. Løk, rabarbra, stil og blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade er giftig for kaniner.

Kilde: www.mattilsynet.no og Goda råd om dina smådjur av David Alderton