Bilde av to hunder som spiser

Hvordan fôre hunden?

Ernæring er et eget studie og fagfelt, vi skal ikke gå i dybden på dette her. Men det vi kan med sikkerhet si er at hunder, som de fleste andre levende organismer, trenger et balansert kosthold bestående av livsviktige næringsstoffer. Næringsstoffer som blant annet karbohydrater, lipider, proteiner, mineraler og vitaminer.

Hunder er kjøtteter av natur, men kan også spise annen mat. Det finnes mange typer ferdigfôr å få kjøpt, både av tørrfôr, hermetisk mat eller fryst ferskmat. Et ferdigfôr av god kvalitet sikrer at hunden din får i seg det den trenger av næringsstoffer. Det finnes et mangfold av hundefôr der ut og det er lett å bli forvirret over hva som er bra og hva som er dårlig. Hos Buddy,og i faghandelen generelt, tar vi sikte på å ha fôr fra seriøse leverandører som leverer kvalitet. Mange av våre samarbeidsleverandører kan vise til forskning og dokumentasjon på at deres fôr inneholder de rette næringsstoffene og den rette kombinasjonen.

Som med oss mennesker er det stor forskjell på hunder når det gjelder hvilke type mat de liker og hva de tåler, så her må du prøve deg frem til du finner et kosthold hunden trives med. Hundens vekt, pels, avføringskvalitet, matlyst og generell adferd er mål på hvor godt fôret passer til hunden og på om fôret bør justeres.

Hundens rase, alder (valp, ung, voksen, moden voksen, eldre voksen), aktivitetsnivå (vedlikehold, reproduksjon, sport) og størrelse (liten, mellomstor, stor eller svært stor) har betydning for hvor mye og hva slags mat den trenger. Tisper som er drektige eller dier trenger generelt mer næring.

Små valper må fôres tre til fire ganger om dagen og voksne hunder to ganger daglig til relativt faste tider. For de fleste voksne hunder er to måltider om dagen passe, mens andre trives best med ett stort eller flere små måltider. Noen hunder kan ha fri tilgang til mat uten å bli overvektige. Også her må du prøve deg frem. Og husk at hunden skal alltid ha tilgang til friskt vann. Husk også at små valper trenger tilpasset valpefôr, da disse inneholder viktig næringsstoffer for veksten.

Hunder bør ikke få godteri, sterkt krydret eller salt mat, eller fet mat. Avocado, løk, rosiner, druer og sjokolade er skadelig for hunder og må unngås. Hvis hunden får i seg skadelig mat ved et uhell, bør du straks kontakte veterinær.

I Buddy anbefaler vi at du setter deg godt inn i hva slags fôr din hund skal ha og vi er gjerne behjelpelige i våre butikker.

Hos Buddy finner du kvalitetsfôr fra:

Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.