Antennemalle (Ancistrus)

Antennemalle (Ancistrus) er i utgangspunktet en ganske sky fisk som gjerne blir aktiv i skumringen.

Sortimentet kan variere fra butikk til butikk

Klikk og hent i butikk

Kontaktinformasjon

Consent(Påkrevd)
PRODUKT
1
x
Antennemalle (Ancistrus)
Eventuelle rabatter
Totalt:

Beskrivelse

Antennemalle fakta: Lever naturlig i Sør Amerika/Amazonas områdene. Kjønnsforskjellen på voksene individer er at hannene får kraftige antenner på hodet. De er lette å holde. Blir omtrent 8-12 cm som fullvoksne. Lever i 8-12 år. Oppholder seg for det meste på bunnen i akvariet.

Antennemalle beskrivelse

Antennemalle (Ancistrus) er i utgangspunktet en ganske sky fisk som gjerne blir aktiv i skumringen. De kan tilbringe dagen gjemt i sprekker eller grotter de selv kan lage. Den våkner ikke alltid til liv før utpå kvelden. De kan leve alene i et akvarium på 100 liter, men tilstedeværelsen av en partner er å foretrekke. Hvis du ønsker kan du holde dem i par eller i grupper på tre, en hann og to hunner, i et akvarium på gjerne 200 liter. Det anbefales ikke å holde flere kjønnsmodne hanner sammen da de kan bli territorielle og begynne å bråke med hverandre om plass og hunnfiskenes gunst.

Samliv

Hvem kan bo i akvariet med Antennemalle (Ancistrus)?

Denne svært fredelige arten kan leve i et selskapsakvarie uten problemer. Du kan holde ancistrus sammen med arter i tetrafamilien og søramerikanske ciklider. De kan, som tidligere nevnt, være territoriell mot medlemmer av samme art og mot Corydoras.

Generelt, vær litt forsiktig å introdusere de med for mange andre bunnfisk som Botiar, Pleco, Corydoras, samt reker.

Habitat

Hvordan innrede et akvarium for Antennemalle?

Sørg for mange gjemmesteder og skyggefulle områder slik at Antennemalle lett kan gjemme seg i løpet av dagen.

Den vil også sette pris på akvarierøtter, (som vil gi den cellulose for å lette fordøyelsen).

Siden den bor på bunnen av akvariet er det viktig at sanden ikke er skarp, med frie områder slik at den kan bevege seg, spise og «begrave» seg. Du kan gjerne ha ekte planter, for normalt sett spiser ikke Ancistrus på plantene når den får riktig næring. Til sist kan det nevnes at de setter pris på en jevn strøm i vannet nær bakken.

Fiskemat

Ofte selges disse fiskene som algespisere. De spiser gjerne algene som er på bunnlaget, på røttene og steiner i akvariet men dette fritar deg ikke helt fra litt spesifikk fôring.

Antennemalle er altetende men krever en viktig vegetabilsk del i kostholdet sitt. Du kan gi dem for eksempel zucchini eller agurk skåret i skiver, spinat, salat eller kokt kål.. Pellets til bunnfisk vil også gå veldig bra. De setter også stor pris på frossenfôr som dafnier eller mygglarver.

For å optimalisere fôringen, fordel maten når lysene slukkes! Hvis Ancistusen er riktig fôret, vil den ikke røre plantene i akvariet ditt.

Oppdrett

Hvordan avle Antennemalle?

Avl er veldig enkelt. Det kan forekomme som et par eller i en gruppe (med flere hunner og en hann). Det kan utløses spontant hvis du mater Antennemalle rikelig, spesielt med levende mat. Ta et godt vannskifte, gjerne med noen grader kjøligere vann enn det normale akvarievannet du har.

For å gi fiskene et ideelt leks-område, kan du installere huler spesielt beregnet til Ancistrusoppdrett, eller kokosnøtthalvdeler. De anbefalte vannverdiene er en temperatur på 26°C og en pH på rundt 7.

Hunnen legger en klynge på 50 til 100 egg som hannen befrukter etterpå. Sistnevnte vil forsvare avlsstedet og eggene voldsomt. Under inkubasjonstiden vil hannen ventilere eggene og sortere dem (han vil fjerne syke eller ubefruktede egg). Hvis du ønsker, kan du fjerne eggene for å plassere den i et avlsakvarie rett før klekking. Inkubasjonen varier fra 4 til 10 dager. Oppstartfôr til yngelen kan være: nyklekket artemia og knuste grønnsaker.

Godt å vite om Antennemalle

Antennemalle er ikke veldig krevende når det gjelder vannverdier, og den tilpasser seg. Faktisk er det nesten bare temperaturen som er viktig (mellom 23°C og 28°C.). Dette gjør den til en godt egnet fisk for nybegynnere og er veldig vanlig i akvariehobbyen. Antennemalle er imidlertid ganske følsom for vannforurensning og medisinsk behandling i vannet.

Det generelle navnet «Ancistrus» (Antennemalle) omfatter rundt seksti arter som kan være ganske vanskelig å skille.

Hvordan skal man unngå å forveksle en Ancistrus og en Pleco (Plecostomus)? Dette spørsmålet er faktisk viktig fordi Pleco kan bli over 35 cm lang.  Plecos har ikke antennene som finnes på Ancistrus’ hoder (hannfiskene). De er også mye større. Andre forskjeller kan du se på halen, ryggfinnen og hodeformen.