Frossenfôr: Akvariefiskens snacks!
Akkurat som med oss mennesker og alle andre dyr, gjelder det for fisk at de behøver god og riktig næring. For å få sunne fisker må du gi dem riktig mat. Litt snacks en gang i blant er også bra!
Tørrfôr som hovedfôr
De aller fleste akvarister velger å bruke tørrfôr, i flakform eller som pellets, som hovedfôr. Den omfattende forskningen og laboratorieforsøkene som ligger bak dagens fiskefôr er på høyde med det som er gjort i næringsmiddelindustrien forøvrig. Moderne fremstillingsteknikker sikrer en kvalitet som gjør tørrfôr til noe av det beste man kan gi fiskene rent ernæringsmessig. Tørrfôr fungerer i de fleste tilfeller utmerket som fullfôr. Uten at du behøver å sette deg inn i ernæringslæren, har du her tilgang på fullvitaminisert mat som inneholder alle de næringsstoffer de forskjellige fiskeartene behøver. Du må bare passe på at du velger fôr som passer til de artene du har i ditt akvarium. Her kan Buddy-butikken hjelpe deg med gode råd.
Kresne fisker
Av og til kan det forekomme at noen fisker nekter å spise tørrfôr, særlig den første tiden etter at de har kommet i akvariet. Da kan det være hensiktsmessig å forsøke fôr som ligger nærmere det fiskene spiser i naturen, slik som insektlarver, mark og små krepsdyr, for å stimulere fiskene til fødeopptak, inntil du gradvis får dem til å akseptere tørrfôr. Levende fôrdyr kan du kanskje finne i noen av våre butikker en sjelden gang, men heldigvis er frosne fôrdyr fra frysedisken et helt glimrende alternativ. Utvalget av frossenfôr varierer litt mellom butikkene, men du vil nesten alltid finne røde mygglarver (også kalt «blood worms»), og hos mange også f.eks. tubifex-mark, mysis-reker, dafnier, hoppekreps og artemia.
Les også: Hvordan dekorere akvariet?
Slik fôrer du med frossenfôr
Du kan finne frossenfôr i flate plastposer, som du knekker av en passende bit fra, eller i blisterpakninger med mindre terninger av fôrinsekter innfrosset i vann. Uansett pakningstype skal fôrdyrene tines i kaldt eller lunket vann før du gir dem til fiskene. Dersom tinevannet blir veldig uklart, heller du det av før du heller fôret i akvariet. Dersom det ser rent og klart ut, kan det følge med.
Les også: Hvordan unngå alger i akvariumet
Det opptinte fôret beveger seg ganske så naturlig i vannstrømmen i akvariet og trigger fiskene til å spise. Du vil ofte oppdage en spiseatferd som er ganske åpenbart mer ivrig enn når fiskene får tørrfôr. Derfor er frossenfôr også en førsteklasses snack å gi til alle fisker en gang iblant – for eksempel noen ganger i uken.
Ikke bare frossenfôr!
Husk at ensidig fôring på bare frossenfôr bør unngås i lengden! Det er vanskelig å sette sammen en fullgod, næringsrik meny på slike fødeemner om du ikke selv har satt deg grundig inn i fiskenes ernæringslære. Dersom du anvender et velrenommert merke av tørrfôr kan du være sikker på at fôret inneholder alle de næringsstoffer, inklusive mineraler og vitaminer, som dine akvariefisker behøver. Frossenfôr alene kan gi næringsmangel i lengden.
Les også: Akvarium er godt for helsen
Det mest solgte frossenfôret i Norge, røde mygglarver, er faktisk også et av de mest næringsfattige. Det har skjedd at fisker som utelukkende har blitt fôret med røde mygglarver over lengre tid rett og slett har dødd av underernæring. Men røde mygglarver er allikevel et virkelig snadderfôr for fiskene, som elsker det omtrent som barn elsker sukkertøy og sjokolade. Litt mygglarver av og til er populært og bare gunstig for fiskene.
Advarsel!
Røde mygglarver er kjent for å kunne frembringe kraftige allergiske reaksjoner hos noen mennesker fordi deres røde blodfargestoff ligger svært nær opp til menneskets hemoglobin i kjemisk sammensetning. Det er derfor viktig å ikke berøre mygglarvene med bare hender!
Bruk hansker eller trekk en plastpose over hendene før du tar på mygglarvene, og vask hendene grundig etterpå. Selv om du ikke får allergiske reaksjoner til å begynne med, kan allergi noen ganger utvikle seg over tid. Vanlig symptomer er kløe og utslett, røde øyne, rennende nese, og i alvorlige tilfeller også ulike grader av pustevansker. Personer som allerede har andre kjente allergier bør være spesielt forsiktige.