Honninggurami

Honninggurami er en fredelig liten labyrintfisk.

Butikker

Vis alle butikker

Sortimentet kan variere fra butikk til butikk

Sortimentet kan variere fra butikk til butikk

Beskrivelse

Trichogaster chuna, Honninggurami

Honninggurami er en fredelig liten labyrintfisk. De lever vilt i land som India og Bangladesh. Som andre labyrintfisker har de et labyrintorgan som gjør at de kan hente oksygen fra luften over vannspeilet i akvarie.

Kan fisken holdes sammen med andre fisker i akvariet?

Honninggurami er en fredelig akvariefisk som går sammen med alle fisker med omtrentlig samme gemytt. De bør holdes parvis. De svømmer rundt i midtre og øvre vannlag av akvariet. Trives best i et godt beplantet akvarie, gjerne med både flyteplanter og bunnlevende planter. Men husk også å ha åpne område de kan svømme fritt i.

Hva slags vannverdier skal akvarie ha for at Honninggurami skal trives?

PH verdien kan ligge i område 6.0-8.0. Totalhardheten i vannet kan være mellom 5-19⁰dH. Honninggurami foretrekker gjerne litt varmere vann enn vanlige tropiske fisker og kan gjerne gå opp mot 28⁰C. For å få fiskene til å leke kan du gjerne senke pH verdien til under 7⁰ og hardheten i vannet til nærmere 5⁰dH.

Hvordan se forskjell på kjønnene til fisken?

Honninggurami hann har en mørkere kroppsfarge i, ja nettopp honningfarge. I tillegg har de en nesten svart stripe fra undersiden av munnen og langs hele buken. Hunnen er litt lysere i kroppsfargen. I tillegg kan du se på ryggfinnen, som for de fleste av guramiartene, at hannen har en lengere og spissere finne.

Hva foretrekker fisken å spise?

Honninggurami er enkle i kosten og er altetende. De tar gjerne tørrfor, både i biter og flak, samt levende larver, krepsdyr og frossen fôr.

Skal du forsøke deg på oppdrett av Honninggurami må du ha svake strømninger i akvarie. Hannen bygger et skumrede og samler opp hunnens egg etter at de er befruktet og «spytter» ett og ett egg i hver sin luftboble. Etter egglegging fjernes hunnen fra akvarie mens hannen passer på eggene. Når de etter hvert klekker og vil ut av skumrede, fanger hannen de opp i munnen og putter de tilbake. Etter en tid når mange egg har klekket bør hannen fjernes når yngelen har blitt frittsvømmende. Da må de fôres med nyklekt artemia eller infisorier i en periode før de kan spise litt større biter.