Vintertips til deg med hund

Det er mye å tenke på for deg som har hund, spesielt når det er snø ute og kaldt. I samarbeid med FirstVet gir vi deg 9 smarte tips og råd for å sikre og gi gode opplevelser på tur under vinteren.

Tips 1: Kle deg etter været

Det er like viktig for hunden din som det er for deg som hundeeier å kle seg etter vær og vind. Hunder finnes i alle størrelser og har varierende tykkelse og tetthet på pelsen, som gjør at det kan være stor forskjell på hvordan hunder tåler vinterens vær og vind. En hund med tykk pels tåler mer enn hunder med tynn pels, mens en liten hund taper varme raskere enn en stor hund. De hundene som trives ute i kulden vil som oftest være fornøyde med uteaktivitet, mens en hund som fryser vil som oftest skjelve og bli mindre delaktig i aktiviteter. Du som hundeeier må vurdere om hunden din trenger potesokker og dekken på tur i vintermånedene for å sikre en god og varm hund ute.

Tips 2: Vær synlig med refleks

Det er mørkt på vinteren, og det er like viktig for hunden som det er for deg selv å være synlig i mørket. Du bør anskaffe en godt synlig refleks, gjerne i kombinasjon med blinkende lys som du fester på båndet/dekkenet selen eller halsbåndet til hunden. Jo mer synlig du og hunden er, jo lettere er det å få øye på dere langs veien for bilistene. Skulle hunden bli borte fra deg i mørket vil du også raskere kunne oppdage den med refleks eller blinkende lys.

Tips 3: Glykol (etylenglykol)

Glykol kan gi hunden, selv i små mengder, alvorlig forgiftning og kan være dødelig. For hunder smaker glykol søtt, som gjør at det er en risiko for at hunden kan få dette i seg. Glykol finnes i frost- og kjølevæske og i spylevæske. Dette er produkter vi forbrukere benytter mer på vinteren enn gjennom sommermånedene. Det kan være så enkelt som at en bil har hatt lekkasje og dermed ligger væsken der bilen har stått eller passert. Det har også forekommet at vi glemmer å skru igjen flasken etter bruk, og dermed kan hunden få i seg væsken når den snuser på den åpne flasken. En tommelfingerregel er at vi mennesker alltid tørker opp etter oss om vi søler med kjølevæske, og tenker oss om på hvordan vi oppbevarer flasker utilgjengelig for våre kjæledyr og hunder. Det er også viktig å ha et våkent øye på at hunden ikke spiser eller slikker i seg ting som ligger på bakken under lufteturene.

Tips 4: Veisalt

Veiene i Norge saltes stort sett gjennom hele vintersesongen. Saltet som da blir liggende på gangveien eller veien du går på, kan sette seg på hundens poter. Potene kan da tørke ut og få sprekker som vil svi for hunden såre eller sprukne. Normale tegn på at hunden har såre eller sprukne er at den plutselig halter eller viser tegn på å ikke ville gå tur. Skyll potene godt etter tur og for å unngå skader på potene anbefaler vi å bruke potesokker på tur, og smøre hundens poter med fet potesalve som du kan kjøpe i Buddy-butikk.

Tips 5: Snø og is

Er det snø på veien når du går tur kan hunden få snøklumper som setter seg fast i pelsen og mellom tærne. Dette kan være ubehagelig for hunden å gå med. Et tips er å klippe vekk pelsen som stikker ut mellom tredeputer og tær. Alternativt anbefaler vi å bruke potesokker for å hindre dannelse av snøklumper. Skulle hunden få klumper med snø i pelsen, kan du fjerne klumpene ved å skylle dem med lunkent vann. Husk å tørke pelsen godt når du er ferdig med å skylle vekk klumpene. Har du en hund med mye pels som er plaget med snø og is om vinteren kan du også bruke en heldress, som beskytter mot forfrysninger og hindrer snø og ising i pelsen.

Frostskader kan skje og dersom du tror hunden har fått frostskader bør du unngå å prøve å varme opp området og ta kontakt med veterinær for riktig behandling. For å forhindre frostskader er det smart å bruke potesokker, potesalve, dekken og muligens en liggeunderlag når dere er ute over lengre perioder.

Tips 6: Glatt og isete underlag

Når veien er glatt og full av is kan hunden fort skli og skade seg. Før du går tur eller underveis under turen anbefaler vi at du får et overblikk over hvor du skal gå, eller på et området hunden skal løpe løs, for å forebygge mulige fallskader. Det kan også være smart å varme opp hunden i bånd før du slipper den løs da kroppen vil takle en fallskade bedre med en oppvarmet kropp. Har du en eldre hund med forkalkninger eller en kjent ledd- og muskellidelse, anbefaler vi å holde hunden i bånd på tur.

Tips 7: Ikke la hunden vente i en kald bil

Som sommeren når det er varmt ute og sola steiker, kan det blir kaldt i bilen når motoren skrues av på vinteren. På vinteren blir hunden fort kald når du skrur av motoren og varmen i bilen. Dette gjelder spesielt for små hunder eller de hundene med tynn pels. Har du en eldre hund med stive ledd eller hunder med kjent problematikk knyttet til ledd- og muskler, skal du være ekstra føre var. Årsaken er at kulden kan forverre hundens smerter i ledd- og musklene, men også forårsake frostskader på kjæledyret.

Tips 8: Fysisk og mental stimuli om vinteren

Vinter er mer innetid! Det kan i mange tilfeller føre til at hundene blir understimulert. Det er derfor viktig at du bruker innetiden like godt som utetiden. Det å ha fokus på å aktivere hunden inne er derfor viktig. I Buddy-butikkene finnes det mange spennende og morsomme aktiviseringsleker du kan skaffe hunden din. Skal du ha gjester på besøk kan det være smart å aktivisere hunden i forkant av at du får besøk, så slapper hunden ofte mer av under besøket. Søkeøvelser hvor du gjemmer leker, godbiter eller dagens porsjon med tørrfôr er spennende for hundene. Da stimuleres hundens luktesans og dens nysgjerrighet. Tørrfôret kan du også legge i en aktivitetsball, som blir en real utfordring å jobbe med.

Tips 9: Unngå at hunden blir overvektig

Som vi har skrevet tidligere er vinteren ofte mer innetid for både deg og hunden. I denne perioden er det ofte et redusert aktivitetsnivå, som gjør at det er lurt å velge et passende fôr ut i fra hundens alder og aktivitetsnivå. Du må huske å være bevist på mengde og type mat og godbiter du gir, da det lett gir ekstra kalorier som fører til overvekt gjennom vinter månedene.

Kilde: FirstVet

Riktig fôr til hunden er vesentlig for utviklingen

Les mer

Vær synlig i mørket

Les mer

5 tips til sikring av hund i trafikken

Les mer