Hvordan dekorere akvariet?
Strengt tatt finnes det ingen generelle regler om hvordan et akvarium skal eller bør innredes, utover at du må ta hensyn til de behovene som akkurat dine fisker har.
Noen fisker må ha spesielle skjulesteder i form av f.eks. trerøtter, steinhuler, eller tette buskas med planter. Andre krever rikelig åpen svømmeplass, eller kanskje finkornet, bløtt bunnlag som er lett å grave i.
Slike spesielle krav til innredningen (eller også til f.eks. vannkvalitet) gjør det umulig å kombinere alle mulige fiskearter i ett akvarium. Det er derfor nødvendig at du setter deg inn i de aktuelle artenes behov før du kjøper dem. Hos Buddy hjelper vi deg gjerne! Fortell oss om akvariet ditt og hvilke fisker du allerede har, så hjelper vi deg videre.
Mange akvarietyper
Det første du må bestemme deg for er hva slags akvarium som passer for dine interesser og behov. Det kan være et tropisk akvarium med frodig plantevekst, et modernistisk akvarium for gullfisker eller en ganske liten kube med briljante miniatyrfisker eller reker. Kanskje drømmer du om å få en afrikansk innsjø i stuen din – komplett med klippekyst og fargerike cichlider? Eller kanskje bare et helt enkelt akvarium til glede for barna? Mulighetene er nesten ubegrensede, men du må gjøre valget før du kjøper akvarium og teknisk utstyr. Dessuten er det dette valget som avgjør hvilke valgmuligheter du har med innredningen.
Les også: Akvarium er godt for helsen
De fleste velger likevel det vi kaller et selskapsakvarium. Her har man et utvalg av vanlige og populære fiskearter som passer i et akvarium, med et «selskap» av mange ulike fiskearter. Det betyr også at de vil ha nokså sammenfallende krav til akvariets innredning.
Innredning av selskapsakvariet
Selskapsakvariet bør ha noen skjulesteder i form av f.eks. tette plantegrupper og en trerot, steinhule el.l., men også rikelig med åpen svømmeplass (fra 1/3 til 2/3 av akvariets volum). Det er vanlig å dekke bunnen med akvariesand som både gir vekstsubstrat for planter, et naturlig bunnlag å grave i for fiskene, og ser vakkert ut. Det finnes ulike farger og grovheter. I Buddy kan vi hjelpe deg med å velge rett.
Mange foretrekker å innrede selskapsakvariet med tett beplantning av ekte planter og noen passende steiner og røtter, slik at det gir inntrykk av en velpleid undervannshage eller et stykke naturlig undervannsverden. Dersom du foretrekker kunstige dekorasjoner formet som skipsvrak, dødningshoder og sunkne slott, er imidlertid også det i orden. Du kan også bruke kunstige planter dersom du liker det.
Les også: Frossenfôr: Akvariefiskens snacks!
For fiskene spiller det strengt tatt ingen rolle om du bruker ekte eller kunstige dekorasjoner, men pass på at du kun anvender ting som er giftfrie og anbefalt for akvariebruk! Dekorasjoner som ikke er laget spesielt for akvarier kan lekke giftstoffer til vannet. Dersom du er i tvil om det du har lyst til å bruke i akvariet er trygt, spør i din lokale Buddy-butikk.
Lag en innredning som ser vakker ut
Utover kravene som fiskene har er det din fantasi som setter grenser for innredningen. Mange gjør den feilen at de bruker for lite innredningsmateriale, slik at akvariet ser tomt og kjedelig ut. Det gjør ofte også at fiskene blir mer nervøse, lettskremte og ikke viser seg fra sin beste side, verken i farger eller atferd.
La deg inspirere av eksemplene på bildene til denne artikkelen, selv om du slett ikke behøver å kopiere hvordan disse akvariene ser ut.
Levende vannplanter
Med moderne akvarieteknikk er det ikke noen betingelse at det må være levende planter i akvariet. Levende planter har imidlertid mange fordeler både estetisk og biologisk som gjør at vi anbefaler det til de fleste akvarier.
Akvarieplanter er et naturlig og dekorativt innredningsmateriale. Dessuten skaper de naturlige omgivelser med skjulesteder for fiskene, og bidrar til å opprettholde vannkvaliteten og stabilisere miljøet. Planter reduserer innholdet av avfallsstoffer i vannet ved at de tar dem opp som næring/gjødsel.
Positiv effekt av plantene får du imidlertid bare dersom de trives og vokser. Halvdøde og døende planter gjør mer skade enn nytte, så det er viktig at man også tenker på plantenes behov når akvariet settes opp og stelles.
Husk på at planter er levende organismer som krever omtanke i stellet. Forskjellige planter har ulike krav og behov til lys, temperatur og vannkjemi, akkurat som ulike fiskearter har det. Heldigvis kan Buddy-butikken hjelpe deg med råd også på dette.
Vedlikeholdsrutiner
Det er en vanlig misforståelse at et akvarium må vaskes og rengjøres stadig vekk, og at alt vannet må skiftes med jevne mellomrom. Overdrevet renhold kan tvert i mot ødelegge et akvarium fullstendig.
Med riktige tekniske løsninger er det ganske beskjedent med renhold som skal utføres i akvariet. Hold deg til å bytte mindre andeler av vannet med jevne mellomrom, gjerne ca. 1/3 en gang hver andre til tredje uke. Rens bunnlaget forsiktig en gang i blant, skrap alger fra glasset (Buddy selger gode redskaper for dette) og rengjør filteret ved behov.
Les også: Hvordan unngå alger i akvariumet
Fôrrester og døde fisker må selvsagt fjernes så raskt som mulig, men et par visne planteblader vil ikke skade et ellers sunt akvarium. Avhengig av kvaliteten på ledningsvannet der du bor og hva slags fisk du holder, kan du kanskje også behøve å justere pH (surhet) og hardhet på vannet.
Lykke til med dekoreringen!