Ha en sikker biltur!

En løs hund eller katt i bil kan forstyrre fører eller forårsake store personskader ved en bråstopp eller kollisjon. Det er derfor viktig å sikre kjæledyrene riktig i bilen.

Oppsummert

  • Dyr bør være plassert i trafikksikre bur
  • Har du ikke plass til bur, anbefaler vi at du bruker godkjente bilseler
  • Trafikksikre bilbur og bilseler får du kjøpt i din lokale Buddy-butikk

Hvor bør du plassere kjæledyret ditt?

Hvor bør du plassere hunden eller katten i bilen når du skal ut og ferdes på en kort tur eller på en bilferie? Ved en bråstopp eller kollisjon kan løse dyr være livsfarlige i bilen. Det er også viktig å tenke på at et varmt og urolig kjæledyr kan skape livsfarlige situasjoner i trafikken.

Akkurat som med barn kan det oppstå store utfordringer med dyr på biltur. Dyrene trenger en god og sikker plassering i bilen, og det er viktig med pauser, drikke og riktig næring på turen.

Dersom du bråstopper eller havner i en kollisjon vil en hund eller katt kunne komme som et prosjektil gjennom luften og skape svært farlig situasjoner. Av den grunn bør du absolutt sikre hunden og andre løse gjenstander i bilen.

Se for deg en hund som veier rundt 20 kg. Kolliderer du i 50 km i timen, så vil kraften hunden treffer deg med være mangedoblet, og tilsvare omkring 1000 kg.

MIMSafe VarioCage Care2 er krasjtestet med samme krav som barneseter.

MIMSafe VarioCage Care2 er krasjtestet med samme krav som barneseter.

Råd for biltur med dyr

Sikkerhet først

Der det er mulig bør dyr være plassert sikkert i et bur. Det er for alles sikkerhet i trafikken. Der det ikke er mulig å ha dyr i bur, finnes det egne sikkerhetsseler som kan kombineres med bilens egne seler.

Frisk luft

Når du har med dyr i bil er det viktig å tilføre mer frisk luft inne i bilen. Bruk gjerne viften til varmeapparatet eller så får du kjøpt egne burvifter. Disse burviftene kan du kjøpe i din nærmeste Buddy-butikk. En ting du må være ekstra oppmerksom på er at for mye luft kan tørke ut dyrets øyne.

Unngå stressede dyr på bilturen

På markedet finnes det flere beroligende midler til hund og katt som kan redusere stressnivået til kjæledyret i bilen. Dette er produkter du får kjøpt i din lokale Buddy-butikk.

Mange kjæledyr, på lik linje med barn, liker å følge med på veien. Et godt tips kan da være å plassere dyrene høyt i bilen så de har mulighet til å følge med.

Til de som ikke har plass til bur eller ikke ønsker å investere i et bur, så er en bilsele et bedre alternativ enn å ikke sikre hunden i det hele tatt.

Til de som ikke har plass til bur eller ikke ønsker å investere i et bur, så er en bilsele et bedre alternativ enn å ikke sikre hunden i det hele tatt.

Husk å lufte dyret

Det er viktig å ikke forlate dyret i en parkert bil på varme eller veldig kalde dager uten å ta riktige forhåndsregler. Det blir raskt varmt på kort tid i solen, selv om du parkerer i skyggen. Husk at om det er fare for liv og helse i en varm bil, kan du lovlig knuse bilvinduet.

Tilvenning av bilkjøring

Det kan være lurt å gradvis tilvenne hunden eller katten din bilkjøring. Start gjerne med burtrening også utenfor bilen. La hunden eller katten få slappe av, spise litt godbiter eller få et tyggebein og godbit i buret, så det blir en trygg og god plass å ligge. Ta gjerne med et varmt underlag på vinteren, og bytt til et kjøligere om sommeren. Start med korte turer når hunden eller katten er valp og kattunge, og forleng tiden etter hvert som hunden og katten blir tryggere.

Bilferie i utlandet

Hvis du skal på bilferie i utlandet, må du huske å sette deg inn i reglene til de ulike landene når det gjelder vaksinasjoner, EU-pass, attester på ormekur og lignende.

Kilde: naf.no

TIPS

Fra buddybloggen

Ikke forlat hunden i bilen

Les mer
En dame og en hund på et tog, som ser ut av vinduet

Hund og ferietid

Les mer
En katt som ligger på ryggen og sover ute

Katt og ferietid

Les mer