Til deg som vurderer marsvin som et nytt familiemedlem
Marsvinet kom til Europa fra Sør Amerika tidlig på 1500-tallet og har antakelig vært holdt som husdyr i mer enn 3000 år. Marsvin er sjarmerende, små og vennlige dyr som kan bli veldig tamme.
Kjæledyr er veldig positivt! Barn som vokser opp med kjæledyr lærer seg empati og ansvar, og for både barn og voksne er kjæledyret en venn.
Det kan virke som en enkel løsning å skaffe seg et smådyr som marsvin framfor en hund eller katt. Men også de små krever omsorg, aktivitet og stell. Du må beregne utgifter til utstyr og fôr. Et marsvin kan med godt stell og riktig fôr leve opptil 10 år, så det er viktig å tenke over om du kan og vil påta deg dette ansvaret over såpass lang tid. Vi har listet opp noen punkter det kan være lurt å tenke gjennom før du tar en endelig beslutning.
Har du tid?
Uansett hva slags kjæledyr du velger, krever det at du har tid til å gi dyret omsorg, oppmerksomhet, stell og aktivisering. Et marsvin kan klare seg alene i noen timer mens du er på for eksempel jobb, men skal ikke forlates alene over lengre tid.
Allergi
Det er lurt å forsikre seg om at ingen i familien er allergisk mot selve marsvinet, høy eller bunnstrø før man skaffer seg et marsvin. Dette kan gjøres ved en allergitest. En annen måte er å omgås og håndtere et marsvin ved å låne et fra familie, venner eller bekjente.
Les også: Daglig stell og pelspleie for marsvin
Marsvin og barn
Marsvinet må behandles på en forsiktig og rolig måte. Hardhendt klemming og kos kan lett føre til beinbrudd hos marsvin. De skader seg også lett ved fall. Det er derfor viktig å følge med, særlig om barnet er yngre enn syv år.
Husk at barn ofte går lei, så vær innstilt på at det er du som må ta deg av marsvinet i det daglige. Dersom du som voksen ikke har lyst på eller kapasitet til å ha et marsvin, skal du heller ikke kjøpe et «til barna». Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for et kjæledyr alene.
Marsvin sammen med andre marsvin
Marsvin er sosiale dyr som helst bør bo to og to sammen eller i grupper. To marsvin av samme kjønn går stort sett bra, enten det er hunner eller hanner. Det aller beste er om de er søsken som har vokst opp sammen.
Marsvin har forskjellig personlighet, og som med oss mennesker kan det hende at de ikke går overens. Når to fremmede marsvin møtes første gang, skal det skje på et nøytralt sted der ingen av dem er kjent fra før.
Inntil dyrene er blitt vant til hverandre, bør de ikke være sammen uten tilsyn. Hanner kan gå sammen uten å være kastrert, men dersom de ikke går overens vil det heller ikke hjelpe å kastrere dem. Hanner som går sammen med hunner bør kastreres for å unngå stadige ungekull.
Les også: Dagliglivet med marsvin
Marsvin sammen med andre kjæledyr
Marsvin bør ikke holdes sammen med kanin. Kaninen kan smitte marsvinet med luftveissykdommer, og marsvinet kan lett utsettes for skade fra kaninens kraftige bakbein. Hund og katt kan oppleves skremmende for marsvinet, og kan godt finne på å skade det.
Har du nok plass?
Marsvin trenger god plass for å trives. Når flere marsvin er sammen er det behov for plass til å trekke seg litt unna. For lite plass kan føre til at marsvinene blir stresset og at de som er lavest i rang blir mobbet.
Å innrede et eget rom med en trygg innhegning til marsvinene kan være et alternativ. Marsvin liker solskinn og bør få daglige turer ute i det fri om sommeren. Sørg for at innhegningen er rømningssikker og beskyttet for rovdyr (hund, katt, rovfugl). Skygge og tilgang på vann er nødvendig.
Marsvinpass?
Har du noen som kan passe eller bo hos deg hvis du skal på ferie, blir syk eller trenger avlastning? Det kan være lurt å alliere seg med noen du stoler på i forkant, som kan stille opp ved behov.
Kilde: www.mattilsynet.no