Bilde av to marsvin som er ute

Krav til miljø og nødvendig utstyr til marsvinet ditt

Det kan være lurt å ha tilrettelagt hjemmet, samt skaffet til veie nødvendig utstyr før du tar med deg marsvinet hjem.

Hvor skal marsvinet bo?

For at marsvinet skal trives, trenger det god plass å bevege seg på. Buret må være godt innredet med nok plass og et fint sted å sove. Dette gjelder uansett om du har ett eller flere marsvin. Når du holder flere marsvin sammen, må oppholdsstedet være stort nok og innredet slik at det er nok gjemmesteder, spiseplasser, leker osv til alle. Det må også være plass nok til å trekke seg unna hverandre ved behov. For lite plass kan føre til at marsvinene blir stresset og de med lavest rang blir mobbet. Du kan alternativt innrede et eget rom i huset med en trygg innhegning til marsvinene. Hvis du velger å investere i et ferdig bur, velg et som er størst mulig.

Plassering av bur

Marsvinets bur bør plasseres på et trekkfritt sted, som er sikret mot andre dyr. Familiens hund eller katt kan virke truende for et marsvin. Buret bør ikke stå direkte på gulvet og ikke i direkte sollys, eller for nær varmeovner. La det være god avstand fra TV og lydanlegg. Høyfrekvente lyder fra PC-er og lignende, er plagsomt for marsvinet siden marsvinets hørsel er meget god. Temperaturen bør ligge mellom 15 og 22ºC.

Hvordan innrede innhegning eller bur?

Marsvinet bør ha et hus eller en tunnel hvor det kan gjemme seg bort og sove. I tillegg trengs en solid matskål som ikke velter og en drikkeflaske. I bunnen av buret kan du ha strø, for eksempel støvfri treflis av osp eller annet støvfritt bunnmateriale. Det er viktig for marsvinet å ha rikelig med høy i buret, både i forhold til tannpleie og som skjulested. Alle leker bør være spisbare, siden marsvinet i likhet med andre gnagere liker og bør gnage på ting. Unngå ting i plast.

Mosjon og lek

Marsvin er aktive dyr og har behov for mosjon for å holde seg friske og i riktig vekt. Daglige trygge turer utenfor buret gir marsvinet anledning til å løpe og å undersøke nye ting. Pass på elektriske ledninger og andre ting som marsvinet kan skade seg på. Vær oppmerksom slik at du ikke tråkker på dem eller klemmer dem i dører.

Uteliv for marsvinet

Marsvin liker solskinn og bør få daglige turer ute i det fri om sommeren. Du kan lage en rømningssikker innhegning som er beskyttet for rovdyr (hund, katt, rovfugl) Det må også finnes et sted i innhegningen der marsvinet kan gjemme seg. Det skal også ha et område med skygge og underlaget må være tørt. Husk at marsvinet skal ha friskt vann tilgjengelig hele tiden.

Kilde: www.mattilsynet.no og «Marsvin» av Dr Ann McBride