Bilder av en marsvin som spiser salat

Hvordan fôre marsvinet ditt?

Hva spiser marsvinet?

En variert og riktig sammensatt kost er avgjørende for livskvalitet og livslengde hos kjæledyrene våre. For marsvinet er høy og gress hovedkilden til næring.

Det er viktig at marsvinet får rikelig med mat som er hard å tygge – eller som den må gnage på. Marsvinet er vegetarianer og gress og høy er de viktigste næringskildene og viktig for tennene.
Gress og høy er rikt på fiber. Dette forhindrer at marsvinets tenner blir for lange, samtidig som det er nødvendig for fordøyelsen.  Marsvin er avhengig av en velfungerende tarm. Slutter tarmene å fungere, kan marsvinet i ytterste konsekvens dø.

Det viktige C-vitaminet

Bilder av marsviner som spiser en gulrot

Marsvinet produserer ikke selv C-vitamin og behøver derfor tilførsel av dette. Den beste kilden til C-vitamin er fersk frukt og grønnsaker. Gode grønnsaker for marsvinet er brokkoli, kålrot, selleri, agurk, og grønne bønner. Marsvin kan også ha behov for ekstra tilskudd av C-vitamin i form av for eksempel pulver gitt på en agurk.
Som ekstra godsak innimellom kan du gi marsvinet gulrot, eple, banan, tomat pærer melon og kiwi. Hos Buddy kan du kjøpe pellertert fôr som er spesielt laget for å dekke marsvinets behov for C-vitamin.

Unngå sitrusfrukter til marsvin

Man skulle tro at appelsiner var bra for marsvinet, men det er det ikke. Heller ikke andre sitrusfrukter som mandarin, sitron, klementin og grapefrukt. Disse vil kunne forårsake betennelser i marsvinets munn.

Sørg for at grønnsakene du gir til marsvinet er skylt nøye og er friske. Unngå overmodne eller umodne vekster. Unngå også å gi marsvinet gress fra veikanter eller åkerkanter, da det kan være forurensning og sprøytemidler på gresset.

Hos Buddy finner du også ulike fôrblandinger beregnet for marsvin. Dette kan være et fint supplement til høy, gress og ferske grønnsaker. Men godt kvalitetshøy skal stå for så mye som 85% av marsvinets daglige matinntak.

Kilde: www.mattilsynet.no og «Marsvin» av Dr Anne McBride