Bilde av en oransje marsvin som sitter ved siden av blomst

Dagliglivet med marsvin

Marsvin har som andre kjæledyr behov for omsorg, pleie, oppmerksomhet og aktivisering. Ofte er det lettere å forholde seg til en hund eller katt, som kommer til deg. Et dyr som sitter i bur, krever at du tar initiativ og oppsøker det. Sett deg godt inn i hvordan du omgår og håndterer et marsvin.

Hvordan bli kjent?

Bilder av ei jenta med en marsvin

Ved anskaffelse er det best at du overlater marsvinene mest mulig til seg selv det første døgnet, slik at de kan venne seg til de nye omgivelsene. Det er mye å forholde seg til på en gang: nytt hjem, nye lukter, lyder og kanskje nye artsfrender. Hvis du sørger for å ha et tykt lag med høy eller et sovehus hvor dyrene kan gjemme seg, føler de seg tryggere. Opptre forsiktig og rolig. Du kan venne marsvinet til hånden din ved å tilby godbiter. Når den er trygg på hånden din kan du stryke marsvinet bak ørene med en forsiktig finger. De fleste marsvin pleier å like dette. Når marsvinet er helt rolig og avslappet kan du stryke det over ryggen.

Håndtering av marsvinet

Marsvin må håndteres på en rolig og forsiktig måte. Hardhent klemming og kos kan lett gi beinbrudd. Marsvin blir også lett skadet ved fall. Når du løfter marsvin er det veldig viktig at hele kroppen får støtte. Du bør alltid bruke to hender. Ta tak rundt brystet med den ene hånden, mens du støtter bakparten med den andre. Marsvin må aldri løftes etter nakkeskinnet.

Aktivisering og sosial kontakt

I vill tilstand lever marsvinene sammen i flokker på 5 til 20 dyr. De bør derfor holdes sammen to og to eller i grupper. To marsvin av samme kjønn går som oftest bra sammen.
Marsvin er aktive dyr og har behov for mosjon for å holde seg friske og i rett vekt, derfor er et størst mulig bur er å foretrekke. I buret bør marsvinet ha leker som er laget av naturlige materialer som tre, sten og papp. Noen leker beregnet på papegøyer kan også egne seg til marsvin, men unngå ting laget av plastmateriale. Du kan for eksempel enkelt selv lage gjemmesteder av en liten pappeske som du fyller med høy. Lag små huller i kartongen og gjem godsaker som ferske urter eller marsvinfôr i høyet. Marsvinet vil bruke tenner og klør og energi på å finne fram til godbitene.

Lufteturer utenfor buret

La marsvinet få daglige, trygge turer utenfor buret. Forsikre deg om at omgivelsene er sikret slik at marsvinet ikke får mulighet til å gnage på elektriske ledninger, bli klemt i dører, eller stikke seg inn i smutthull.

Marsvin liker solskinn og bør få daglige turer ute i det fri om sommeren. Lag en rømningssikker innhegning som er sikret mot rovdyr (hunder, katter og rovfugler). Buret eller plassen må inneholde gjemmesteder med skygge og tørt underlag. Husk at det alltid skal være friskt vann tilgjengelig.

Lek og omgang med marsvinet

Du kan også forsøke å lære marsvinet ditt noen triks – det vil styrke samholdet mellom dere. Du kan for eksempel lære marsvinet å komme når du lokker på det, gå tilbake til buret på kommando, eller til og med å hente småting. Vær tålmodig og bruk godbiter og belønning underveis.

Hygiene og daglige gjøremål

Bytt bunnmaterialet og vask gulv og innredning i buret en til to ganger i uka. Vask matkopper og sjekk at drikkeflasken fungerer. Vannet i flasken skal byttes hver dag. Fjern fersk mat som ikke er spist slik at det ikke blir liggende og bli dårlig. Bruk milde vaskemidler som ikke lukter sterkt når du vasker bur og skåler. Sørg for å skylle godt, slik at det ikke etterlates såperester.

Marsvinet alene hjemme

Et marsvin tåler å være alene hjemme mens du er på skole eller jobb. Har du flere marsvin, har de selskap i hverandre. Husk at marsvinet trenger din oppmerksomhet og muligheten til å løpe litt rundt etter en hel arbeidsdag. Du skal aldri forlate et marsvin alene hjemme over lengre tid uten tilsyn.

Marsvin og transport

Skal du ha med deg marsvinet ut, for eksempel til veterinær eller på reise, bør du ha et mindre transportbur. Legg høy i bunnen av buret, slik at marsvinet ikke sklir rundt. Dersom du skal på en lengre biltur, plasser buret bak bilsetet, der det er skygge og svalt. Sørg for at buret står stødig. Unngå bakrommet i bilen og direkte sollys. Forsikre deg om at dyrene ikke utsettes for trekk, høye temperaturer eller mye støy under transport.

Marsvin i ferien

Du kan ta med deg marsvinene på ferie innenlands – men hvis de kunne velge selv – ville de nok foretrekke å å slippe å bli transportert og bytte av miljø. Dyr som er svake, syke eller har unger som dier, bør ikke utsettes for transport eller andre stressende begivenheter.

Marsvinpass i ferien

Før du skaffer deg marsvin bør du snakke med familie og venner om hjelp til feriepass. Det er viktig at du informerer om fôring, renhold og lufting, samt hvilken veterinær som skal kontaktes ved behov. Personen som passer kjæledyret ditt skal være over 16 år og bør være noen du kjenner godt og stoler på.
Skal du ta med kjæledyret ut av landet, må du i god tid sette deg godt inn i regelverket til landet du skal reise til, samt innreise til Norge igjen. På grunn av smittefare er det strenge regler som gjelder og du må være forberedt på at kjæledyret ditt må vaksineres, id-merkes og ha eget pass. På mattilsynets og tollvesenets hjemmeside kan du lese mer om innreise til Norge.

Kilde: www.mattilsynet.no og «Marsvin» av Dr Anne McBride