Avbildet: Dvergvaran

Om Dvergvaran

Dvergvaranen stammer fra det nordlige Australia, hvor arten finnes i tørre steppeområder hvor den fremfor alt holder til mellom klipper og steiner hvor den kan gjemme seg om natten. På dagtid er dvergvaranen en aktiv jeger som lurer seg inn på byttet. Med bare inntil 70 cm lengde, hvorav 2/3 utgjøres av halen, er den en av de aller minste varanene. I naturen er den en enstøing, men i terrarier kan den vanligvis greit holdes parvis eller i haremsgrupper med en hann og flere hunner.

Fargevarianter

Alle dvergvaraner i handelen stammer fra oppdrett. Amerikanske og kanadiske oppdretter har frembrakt spesielt fargesterke, røde og gule avlsformer, med navn som ”Red Ackies”, ”Yellow Ackies” og ”Rare Earth Line”.

Ernæring

I naturen er dvergvaraner først og fremst insektetere. I terrariet kan de fôres med f.eks. sirisser, kakerlakker, gresshopper, voksmøll- og billelarver. De spiser også små pattedyr (f.eks. døde musunger), fisk og egg, men det er viktig at de ikke får for mye av dette. Dyr som er vant til mennesker kan etter hvert lære å ta fôr fra en pinsett.

Spesielt drektige hunner behøver en jevn tilgang på kalsium for å unngå mangelsykdommer. For å unngå kalsiummangel bør alle fôrinsekter på forhånd fôres med friske grønnsaker eller grøntfôr. Spesielle mineral-og vitaminpreparater, som kan kjøpes i zoohandelen, bør også en gang i blant brukes til å pudre insektene med umiddelbart før de gis til varanene. Friskt drikkevann må Vinterpause alltid være tilgjengelig.

Vinterpause

Vinterpausen for dvergvaraner gir man best ved på senhøsten gradvis, over en 14 dagers periode, å redusere belysningstiden til 6-8 timer og tenne varmelampene kun 1-2 timer pr. dag. Så kan temperaturen senkes til 18-20 °C. Man lar så dyrene gå på redusert belysningstid og temperatur i 1-2 måneder, før man igjen gradvis øker belysningstid og varme. Det er viktig at bare friske, velernærte og vitale dyr settes i vinterhvile. Under hvilepausen spiser dyrene ikke.

Lovverket

Hold av dvergvaraner, oppdrettet i fangenskap av foreldre født i fangenskap, er tillatt i Norge under forskrift om forbud mot eksotiske dyr. Vær oppmerksom på at handel med arten er regulert av CITES og transport over grenser er tillatt kun med CITES-papirer. Be gjerne om kopi av CITES-tillatelsen fra din forhandler

Kilde NZB