Bilde av ei jente og en katt

Velg katten som passer for deg

Å finne den rette katten for deg og eventuelt din familie er en hyggelig prosess, men krever også at dere tar stilling til en rekke vesentlige punkter.

Innekatt eller utekatt?

Den første og kanskje vanskeligste avgjørelsen du må ta, er om du skal holde katten din innendørs eller la den få frihet til å gå ut og inn som den selv vil.

Det beste for katten er å være en del av familien og ha muligheten til å bevege seg fritt rundt i hele eller deler av boligen. I tillegg bør katten kunne gå ut og inn som den selv ønsker, for eksempel gjennom en katteluke i en dør eller via en kattestige opp til en veranda eller et vindu. Hvis dette ikke lar seg gjøre og katten må være ute til du slipper den inn igjen, kan det være lurt å påse at den har en lun, tørr og trekkfri liggeplass utendørs. Om sommeren er det viktig at denne liggeplassen ikke blir for varm.

Hvis du bor nær en trafikkert vei kan det være tryggest å la katten bli innekatt. Det samme gjelder hvis du bor i en blokk og har liten mulighet til å følge med på om katten vil ut eller inn. Om mulig bør katten få tilgang på et uteliv på en sikret veranda eller i en luftegård i tilknytning til huset/bygget. Hvis ikke det heller lar seg gjøre, kan du lufte katten i bånd.

Siden innekatter ikke kan gå på oppdagelsesferd, jakte og treffe andre katter ute i nærmiljøet, har de større behov for at eieren leker, kose og tilbringer tid med dem. Det kan også være lurt å skaffe noen kattemøbler og aktiviseringsleker slik at pus for nok aktivitet. Hvis du vil ha en innekatt og er mye borte, bør du vurdere å skaffe den to eller flere katter, slik at de kan holde hverandre med selskap.

Hann eller hunnkatt?

Hannkatter som ikke er kastrerte kan markere revir mye mer enn en kastrert og kommer lettere i slagsmål med andre hannkatter. Dermed blir de lettere skadet og kan få smittsomme sykdommer. Hunnkatter som ikke er steriliserte eller får annen form for prevensjon kan lett bli drektige, og da er avkommet ditt ansvar. Både hann og hunnkatter blir roligere og kjærligere etter sterilisering.

Hvilken type katt skal du velge?

Som med hunder kan karakter, temperament, hvor aktiv og sosial katten er variere mellom rasene. Det er derfor viktig at du ikke kun ser på utseende, men også setter deg inn i adferden til den rasen du vurderer. Ellers bør du tenke på om du kan følge opp en katt som krever mye pelsstell, hvis ikke bør du kanskje velge en korthåret katt. Korthårede katter trenger også pelsstell, men i litt mindre grad enn en langhårede. Katters utseende varierer på pelsfarge, pelsmønster, ansiktsform og kroppsbygning, øyeform og øyefarge.

Hvor bør du kjøpe din katt?

Huskatter eller tamkatt er som regel gratis og du finner de som regel i annonser på Internett. Rasekatter kan koste flere tusen kroner, og disse får du kjøpt hos oppdrettere. Det er lettere å forutse den voksne kattens utseende og væremåte når du skaffer deg en renraset kattunge.

Før du velger din katt bør du sjekke om den rasen er utsatt for spesifikke sykdommer og om foreldrene til kattungen er sjekket for disse. Du bør skaffe deg god informasjon om rasen du ønsker deg før du bestemmer deg, og velg en seriøs oppdretter som avler sunne dyr.

Kattunger skal ikke leveres før de er tidligst 12 uker gamle. Frem til denne alderen trenger de å være sammen med moren og søsken for å utvikle seg normalt.

Omplasseringskatt

Et annet alternativ er å velge en omplasseringskatt. Det er mange herreløse katter der ute som kan trenger et godt og trygt hjem. Omplasseringskatter finner du hos privatpersoner som må gi bort katten sin av ulike grunner, eller hos foreninger som Kattehuset. Kattehuset tar inn katter som ikke har et hjem eller har blitt tatt fra eieren sin på grunn av mislighold.

Kilde: www.mattilsynet.no og Den store boken om katten av Dr. Bruce Fogle