Bilde av en gutt med en katt

Til deg som vurderer katt som et nytt familiemedlem

Katter er søte og flotte dyr som kan gi mye selskap. Mange tenker at det er enklere å skaffe en katt fordi den er selvstendig og klarer seg selv. Katter er dog mer selvstendige enn en hund, men det betyr ikke at det skal være en lettveid avgjørelse å skaffe seg en katt. Katter er også et levende vesen som krever stell, omsorg, aktivitet, utstyr og utgifter. En katt kan forøvrig bli 15 – 20 år, så det er viktig å tenke over om du kan og vil påta deg dette ansvaret over så lang tid. Vi har listet opp noen punkter som kan være lurt å tenke gjennom.

Har du tid?

Selv om en katt er kjent for sitt selvstendige og uavhengige vesen, trenger den en ansvarlig eier. Katten har primær behov som stell, mat og aktivisering, og ikke minst så er katter sosiale dyr som trenger oppmerksomhet og omsorg fra eieren sin. En katt klarer seg fint hjemme alene når du er på jobb, men skal ikke forlates alene over lengre tid uten tilsyn.

Allergi

Hvert år må mange katter omplasseres eller avlives fordi eieren har utviklet katteallergi. Dette kan unngås ved at du tar en allergitest før du skaffer deg katt. Ellers anbefaler vi alltid å låne en katt av venner og familie får å se om du reagerer på den.

Katt og barn

Mange barn ønsker seg kjæledyr og da kan en katt virke som en enkel løsning, da den tilsynelatende krever mindre enn for eksempel en hund. Barn går gjerne lei, så vær innstilt på at det er du som må ta deg av katten i det daglige. Dersom du som voksen ikke har lyst på eller har kapasitet til å ha en katt, skal du heller ikke «kjøpe en katt til barna». Husk også at barn under 16 år ikke har lov til å ha ansvar for et kjæledyr alene. Det er du som voksen som har ansvaret. Det er også viktig å lære barna at dyr skal behandles forsiktig og at de ikke er et leketøy.

Har du råd?

Det koster penger å ha en katt. Det er ikke alle katter du må betale for, men katten i seg selv kan koste penger (hvis du kjøper en rasekatt), med mindre du velger en omplasseringskatt. Deretter kommer utgifter til fôr, veterinærbehandling, vaksiner, medisiner, utstyr, stell, forsikring og eventuelle kattehotellopphold.

Kattepass

Har du noen som kan passe eller se til katten hvis du skal på ferie, blir syk eller trenger avlastning? Det kan være lurt å alliere seg med noen du stoler på som kan stille ved behov.

Kilde: www.mattilsynet.no