Bilde av en katt som sover

Sykdom og adferdsproblemer hos katt

En sunn katt har god appetitt, er aktiv og steller seg ofte. Den er ren i pelsen, huden , øynene og ørene. Snuten er myk og litt fuktig. Tannkjøttet er blekrosa og tennene er hele og uten brunt belegg. Normal kroppstempratur hos katt er 38 – 39 grader. Temperaturen kan måles med et termometer i endetarmen.

Tegn på sykdom

At katten oppfører seg uvanlig  er ofte det første tegnet på at den har smerter eller ubehag. Katten blir kanskje plutselig aggressiv når du tar på den, eller den oppfører seg spesielt kosete og kjærlig. Kanskje holder den seg for seg selv, gjemmer seg, vil ikke gå ut eller leke. Hvis katten plutselig begynner å tisse eller gjøre fra seg på andre steder enn i doen sin, kan dette også være tegn på helseplager. Vær oppmerksom på at det er normalt at hunnkatter oppfører seg annerledes enn vanlig når de er brunstige. Hvis du mistenker at det er noe i veien med katten din, bør du ta kontakt med veterinær med en gang. Noen symptomer på sykdom eller skade kan være:

– Redusert appetitt
– Unormal tørste
– Plutselig vekttap
– Stadig oppkast eller brekninger
– Diaré (løs mage) eller forstoppelse

Smitte fra katt til menneske

Det er sjelden at katter smitter mennesker med sykdommer, og alminnelige hygiene er vanligvis tilstrekkelig forebyggende. Gravide kvinner må være oppmerksomme på faren for toksoplasmosesmitte og derfor være nøye med å vaske seg på hendene etter kontakt med ting som kan inneholde katteavføring.

Toksoplasmose kan forekomme i katteavføring og kan skade fosteret dersom en ikke tidligere smittet kvinne infiseres under svangerskapet. Er fosteret smittet, finnes det behandling. Katteavføring kan også inneholde egg fra innvollsorm. Ormen er ufarlig for mennesker når den blir oppdaget tidlig, og behandlingen er effektiv.

Adferdsproblemer

Katter kan utvikle adferdsproblemer eller adferdsforstyrrelser, som frykt og angst, aggresjon, biting, tissing eller avføring utenfor dokassen, urinmarkering og kloring på inventar. Ved å lære kattens adferd kan du forebygge slike problemer som dukker opp. Adferd som vi mennesker opplever som et problem er en normal adferd for en katt. Som for eksempel det å klore på møbler. Katten gjør dette for å markere revir, samt for å kvese klørne. Dette kan du forebygge ved å ha klormøbler tilgjengelig for katten din. Sett deg inn i hvordan en katt oppfører seg, og hva som er normalt og ikke. Hvis du opplever adferdsproblemer hos katten din, bør du først kontakte veterinær for å utelukke at det dreier seg om sykdom. En adferdskonsulent med kunnskap om katt kan deretter hjelpe deg å håndtere adferdsproblemet.