Bilde av en jente med to valper

Valp i hus

Når valpen endelig er i hus trenger den tid til å bli fortrolig med sin nye familie og i sitt nye hjem, så det er viktig at du gir den noen dager til å bli trygg. Samtidig bør du fra starten av la hunden vite hvem som bestemmer, følg visse regler og være konsekvent med gjennomføringen av disse. Gir du lov til noe en dag og ikke en annen blir hunden forvirret.

Noen grunnleggende regler

Fast spisested

Hunden bør ha et fast sted hvor den spiser, og den skal alltid få mat etter at familien har spist. I en flokk spiser alltid det dominerende dyret først. Tigging ved bordet skal ikke tolereres, overse hunden og ikke gi den noe ved bordet. Det kan være smart å tidlige lære hunden at når familien spiser, så skal den ligge plassen sin.
Les også: Hvordan fôre hunden?

Fast soveplass

Hunden må også ha et eget sted å sove. Dette skal bli plassen hvor hunden søker ro og hvile. Det kan være lurt å unngå inngangspartiet eller ved vinduer. På den måten forhindrer du at hunden blir en vakthund. Det er viktig at man lar hunden få være i fred når den oppsøker denne plassen. Du vil rask oppdage at valper sover mye.

Husren valp

For å få valpen husren er lurt å ta den ut regelmessig og ofte, gjerne etter at den har sovet, drukket, spist og lekt. I starten er det bare snakk om å ta den utenfor, ingen lange turer. Gi belønning i form av rosende ord når valpen gjør fra seg på rett sted.

Sosialisering

Det er svært viktig å sosialisere valpen. Dette er enklest å gjøre frem til den er 3- 4 måneder. Da er valpen spesielt tillitsfull og tilpasser seg lett nye situasjoner. La valpen din jevnlig oppleve andre mennesker, barn, hunder og nye miljøer. Det er når du har valp du legger grunnlaget for en trygg og velfungerende hund.

Tilvenning og kurs

Det kan være lurt å forsiktig begynne å venne valpen til daglig stell og rutiner, som å bli gredd, klippe klør, samt gå i bånd og være med i bil.
Les også: Lære valpen å gå i bånd

Vi i Buddy anbefaler også å delta på et valpekurs. Disse kursene lærer huden din å omgås andre mennesker og hunder, samt enkel dressur og kommando.

Valpen kan blir slik du ønsker ved at du starter tidlig, forsiktig, tilvenner og bruker mye ros og tålmodighet. Aldri straff! Det er slik du får en omgjengelig hund du kan ha mye glede av.

ID-merking og vaksinering

Alle hunder bør ID-merkes. Noen oppdrettere leverer valpene sine ferdig ID- merket, hvis ikke bør du gjøre dette. Hunden bør også ha et halsbånd med ID-tagg med navn og telefonnummer til deg. Når du får hunden overlevert av oppdretter skal den være vaksinert. Men du må allikevel ta hunden med til veterinær en gang i året for å få en helsesjekk og nødvendige vaksiner.

Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.