Bilde av ei jente med to valp

Til deg som vurderer hund som et nytt familiemedlem

Hunder er søte, koselige, morsomme, masse selskap i, ja rett og slett en bestevenn, menneskets beste venn. Men en hund er også et levende vesen som krever et stort ansvar som er både tid- og ressurskrevende. Det bør ikke være en lett overveid avgjørelse å skaffe seg en hund. Før du går til anskaffelse av en hund bør du tenke gjennom en rekke punkter, med hode og ikke hjerte.

Har du tid?

Hunder er sosiale dyr som har behov for å være sammen med flokken sin, altså deg og din familie. Har du anledning til å gi hunden nok oppmerksomhet, omsorg og stell? Er du villig til å begrense hvor mye tid du bruker på jobb, fritidsaktiviteter og reise?

De fleste voksne hunder kan læres opp til å være alene hjemme 6- 8 timer om dagen, men resten av tiden bør hunden få være sammen med familien.

Hunden må også luftes minst tre ganger om dagen. I tillegg til å gjøre fra seg, trenger den også å bruke både kroppen og hodet, med andre ord aktivisering og mosjon. De ulike hundetypene er avlet for ulike «jobber» og trenger derfor ulik form for aktivitet for å være fornøyd og veltilpasset. Hvis hunden får for lite mosjon eller stimulerende aktivitet, kan den utvikle atferdsproblemer. Det samme gjelder hvis hunden blir overstimulert på grunn av overdreven leking eller mangel på rolig aktivitet og hvile.

Hund og barn

Mange barn ønsker seg hund, men husk at det er de voksne som har ansvaret. Barn går gjerne lei, så vær innstilt på at du er den som må ta deg av hunden i det daglige. Dersom de voksne i en familie ikke har lyst på eller kapasitet til å ha hund, skal man ikke kjøpe hund «til barna». Vær også obs på at ikke alle hunder egner seg til en barnefamilie. Det er viktig at du setter deg godt inn i de ulike rasene.

Enslig hundeeier

Å være alene med hund legger begrensinger på hvor mye tid du kan bruke på reiser, fritidsaktiviteter og jobb. Hunden trenger lufting, stimuli, også om du skulle bli syk, plutselig må reise bort eller jobbe lange dager. Det er en fordel å inngå avtale med noen som kan avlaste ved behov.

Er du sprek nok til å ha en aktiv rase?

Mange eldre har god tid og en hund kan være en helsefremmende venn. Tenk imidlertid over hvilken hund som passer ditt aktivitetsnivå. Det gjelder uansett alder, hvis du er en aktiv type som liker å være ute kan en aktiv rase passe deg, mens en som er mindre aktiv, bør også velge en rase som krever mindre aktivitet. En voksen omplasseringshund kan også være ut godt valg.

Har du råd?

Det koster penger å ha ha hund. Hunden i seg selv koster penger i innkjøp, med mindre du velger en omplasseringshund. Deretter kommer utgifter til fôr, veterinærbehandlinger, vaksiner, medisiner, utstyr, stell, forsikring, eventuelle kurs og kennelopphold.

Hundepass

Har du noen som kan passe hunden hvis du skal på ferie, blir syk eller trenger avlastning? Det kan være lurt å alliere seg med noen du stoler på som kan stille opp ved behov. Husk at personer under 16 år ikke skal ha ansvaret for et kjæledyr.

Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.