Skal du ta med hunden i hundepark? Dette må du vite
Hundeparker er herlige utendørsarenaer for store og små hunder, men det finnes flere uskrevne regler og koder du bør vite om. Kan du disse, vil hundeparken bli en fantastisk lekeplass for din firbente bestevenn.
Mange nye hundeeiere, og da spesielt i byene, er redde for at båndtvang og mangel på trygge fristeder ikke alltid er tilfredsstillende for det nye familiemedlemmet. Her er det mer vanlig med folksomme gater, asfalt og kebabrester som gjerne pirrer nesen, men gjør vondt i magen.
Dersom du lever bylivet og nylig har fått deg en firbent bestevenn kan du heldigvis fremdeles finne hundevennlige naturområder hvor bisken kan løpe fra seg: Hundeparker er tingen! Her gjelder det bare å følge visse uskrevne regler; hva bør du egentlig forberede deg på?
Hva er en hundepark?
En hundepark er et designert område der hunder kan løpe fritt rundt uten at eiere må overholde båndtvangsregler. Dette er steder som gjerne blir populære i storbyer og tettbygde nabolag. Hundeparker er flotte steder der hunden enkelt kan få sosialisert seg. Lek og moro står i sentrum, skuldrene er lave og de fleste ønskes velkommen. Likevel finnes det noen unntak.
Ikke alle hunder kan være med i hundeparken
Valper eller hunder som ikke har blitt vaksinert skal ikke være i hundeparken. Dette betyr for de fleste at de må vente til valpen er over 16 uker gammel. Følger dere ikke denne regelen står hunden i større fare for å komme i kontakt med sykdommer den ikke er immun mot. Valper som er veldig små kan også lettere bli skadet av større hunder, eller utvikle angst for andre hunder, dersom leken oppleves som for voldsom.
Hunden din skal heller ikke være syk dersom den skal med i hundeparken. Dette kan skape smittefare, og hunden vil heller ikke få en hyggelig opplevelse i parken med redusert allmenntilstand. Se på det som opphold i barnehagen for små barn – sykdom og skader bør alltid føre til at man holder seg hjemme og slapper av.
Eier dere ei tispe vil det også være fordelaktig å unngå hundeparker i løpetiden. Uten bånd er det mange hannhunder som ikke vil klare å kontrollere instinktene sine, noe som kan føre til uheldige og stressende situasjoner for tispa. Ei tispe i løpetid kan også forårsake aggresjon blant hannhundene, og slåsskamper kan bryte ut.
Generelt sett skal heller ikke aggressive hunder oppholde seg i hundeparken. Uavhengig om hunden viser aggresjon mot andre hunder eller mot mennesker, vil ikke hundeparken være et godt oppholdssted for en slik hund. Her risikerer dere ikke bare bitt og skader, men dere vil også sette egen hund i en stressende situasjon. Bruk heller tid på å sosial trening og god oppførsel i kontrollerte omgivelser, og slipp ikke løs hunden i en hundepark før den er trygg på andre. Lær deg å tolke signalene til hunden din i interaksjon med andre, så du kan se når leken går over til å bli for voldsom.
Lær deg å tolke signalene til hunden din i interaksjon med andre, så du kan se forskjell på når leken går over til å bli for voldsom.
Vær sikker på at hunden adlyder kommando før dere drar til en hundepark
Før du tar turen til den nærmeste hundeparken er det utrolig viktig at din hund eller valp kan grunnleggende kommandoer. «På plass», «bli» og «sitt» bør være minimumskrav før du tar av båndet og går inn i parken med andre hunder. Dette er helt essensielt for å skape en kontrollert lek; å vite at du alltid kan kalle på hunden din dersom noe skulle skje.
Dersom du ikke har kontroll på hunden din kan den ende opp med å stikke av, leke for voldsomt med mindre hunder eller få overtenning. Mange hundeparker ligger også nære bilveier, og dersom hunden din ikke lystrer deg kan den plutselig forsvinne, og i verste fall bli utsatt for en ulykke. Husk å alltid følge med på hunden, og ha båndet beredt dersom en uforutsett situasjon oppstår.
Plukk opp etter hunden!
Det er helt naturlig at hunden din gjør fra seg i hundeparken. Dere er tross alt ute, og en park kan defineres som et ypperlig toalett for hunden din. Mange mennesker og hunder er daglig innom, og selv om hunden gjør fra seg bak en busk eller i litt høyt gress må du alltid plukke opp etter den. Gjør du ikke det vil parken raskt bli lite renslig, illeluktende og både hunder og mennesker risikerer å tråkke i avføring og dra dette med seg hjem.
Ønsker du å komme i prat med nye mennesker kan du også alltid ha med deg et par ekstra poser. Det er garantert noen som har glemt sine hjemme, og som vil sette ekstremt stor pris på at du kan dele.
Spør før du gir godbiter til andre hunder
Godbiter kan være helt genialt å ha med seg i hundeparken. Disse kan du bruke for å lokke med deg Fido hjem, belønne for god oppførsel eller dele ut til andre hunder for å få flere firbente venner. Mange synes det er hyggelig at du påspanderer hunden deres godbiter, men husk alltid å spørre eieren om lov først.
Noen hunder har spesielle allergier, andre er kanskje på diett. Det finnes flere grunner til at noen hunder ikke skal få godbiter, og det er du fint nødt til å respektere.
Hos din nærmeste Buddy-forhandler kan du finne en haug av ulike godbiter med ulike smaker – vi har noe for enhver firbeint venn.
Etter et besøk i en hundepark
Etter en lang dag med lek og moro er det på tide å dra hjem. Nå bør du se til at hunden får i seg nok væske etter mye aktivitet. Om sommeren er dette spesielt viktig. Har det gått hardt for seg med lek kan det også være lurt å sjekke poter og pels.
Hunder lekebiter gjerne, og noen ganger kan ting skje uten at du får det med deg i øyeblikket. Dersom hunden har fått bitt gjennom huden, fått sår eller skrammer, kan det være en god idé å desinfisere eventuelle sår.
Dagen i hundeparken har vært full av nye og spennende sanseinntrykk. Det er derfor helt vanlig om Fido er sliten og sover mye når dere først kommer hjem. Nå er det bare å drømme om båndfri lek, andre hundestumper og lade opp til neste besøk i hundeparken.