Også kaniner har behov for omsorg, pleie, oppmerksomhet og aktivisering. Men vær obs på at en kanin har et veldig annerledes kroppsspråk enn for eksempel andre vanlige kjæledyr, som hund og katt. Sett deg godt inn i hvordan du skal omgår og håndtere en kanin. Vi gir deg her en liten innføring.
Hvordan håndterer man en kanin?
Kaniner har et forsiktig kroppsspråk og lager sjelden lyd. Det kan derfor være vanskelig å forstå hvordan kaninen har det, spesielt for små barn. For å få en trygg og glad kanin, må du være tålmodig og rolig. Brå bevegelser og høye lyder skremmer kaninen, som da vil krype taust sammen. Tramping varsler fare for kaniner, og kaninen kan også trampe selv hvis den blir redd. Hvis du bruker tid på kaninen hver dag, vil du etter hvert lære den å kjenne. Begynn tidlig og venn kaninen til menneskekontakt.
Siden kaniner er et byttedyr er det viktig for den å ha kontroll over kroppen sin. Når kaninen opplever noe truende vil den nemlig forsøke å løpe for å komme i sikkerhet. Når du holder kaninen fast vil den kjenne at den ikke kan bevege seg og bli utrygg. Et godt råd er derfor å la kaninen gå fritt omkring mens du sitter på gulvet. La dyret ha esker eller andre skjulesteder tilgjengelig. Når kaninen kommer bort for å snuse kan du gi den en godbit fra hånda, for eksempel pellets eller urter. Etter hvert kan du stryke kaninen forsiktig på hode mens du sitter rolig, uten å løfte eller holde den fast. På den måten vil kaninen lære at du ikke er farlig, og komme tilbake for flere godbiter og klapp etterhvert.
Noen ganger er det nødvendig å løfte kaninen, for eksempel for å flytte den fra et sted til et annet. Kaninen løftes med en hånd under baken og en hånd som forsiktig støtter over nakken. Hold kaninen godt inntil kroppen. Kaninen må aldri løftes etter ørene eller nakkeskinnet. Dette er vondt for dyret og kan skade det. Hardhendt eller uvøren håndtering kan lett føre til ribbeinsbrudd eller andre skader på kaninen. Kaninen kan sprelle kraftig når den blir redd og vil komme seg løs. Bakbeina er sterke og klørne vil merkes godt. Kaninen kan også bite i selvforsvar. Øv deg på å håndtere og holde kaninen på en trygg måte, slik at du ikke risikerer å for eksempel miste den i gulvet. Du bør heller aldri sette kaninen på steder hvor den kan hoppe ned og skade seg.
Aktivisering og sosial kontakt
Den beste måten å sørge for at kaninen din får nok aktivitet og stimuli på, er å holde to kaniner sammen på en stor og tilrettelagt boplass. Du kan også aktivisere kaninene for eksempel ved å plassere mat på steder der de må anstrenge seg litt for å få tak i det eller sette opp hindre som kaninen må hoppe over for å få en godbit. Hinderhopping for kanin er en populær aktivitet for kanineiere, og noe hyggelig du og kaninen din kan gjøre sammen, men husk at hopping alltid skal være frivillig og lystbetont for kaninen.
Hygiene og daglige gjøremål
Kaniner som står i bur gjør som regel fra seg i hjørnet av buret. Buret bør rengjøres hver dag, og hele buret burde rengjøres grundig en gang i uken. Har du en dokasse, bør også denne tømmes daglig og rengjøres grundig en gang i uken.
Matskåler og vannflasker må rengjøres jevnlig. Skift vann flere ganger om dagen og etterfyll høy og den daglige pelletsrasjonen, slik at kaninen har kontinuerlig tilgang til dette. Gi gjerne litt grønt også.
Husk at du bruker milde rengjøringsmidler når du vasker bur , skåler og flasker, og skyll godt.
Kaninen alene hjemme
En kanin tåler å være i innhegningen sin eller i buret sitt mens du er på jobb. Har du i tillegg flere kaniner, så har de selskap i hverandre. Husk at kaniner som har vært i bur en hel arbeidsdag må få komme ut å løpe på et større område i flere timer. Forlat aldri kaninen alene hjemme over lengre tid, uten tilsyn.
Kanin og transport
Skal du ha med den kaninen ut, til for eksempel veterinær eller på reise, bør du bruke et transportbur. Legg høy i bunn av transportburet, slik at kaninen ikke sklir rundt. Hvis du skal på en lengre biltur, sett buret bak bilsetet, der det er skygge og svalt, og sørg for at det ikke sklir rundt. Unngå bagasjerommet og direkte sollys. Det er lurt å begynne tidlig og i små etapper for å venne kaninen til å blir fraktet.
Kanin i ferien
Skal kaninen være hjemme mens du er på ferie?
Før du skaffer deg kanin bør du snakke med venner og familie om hjelp til feriepass. Det er viktig at du informerer om fôring, renhold og lufteperioder, samt hvilken veterinær som skal kontaktes ved behov. Personen som passer kjæledyret ditt skal være over 16 år og bør være noen du kjenner godt og stoler på. Det beste er om personen kan bo hjemme hos deg mens du er borte, da blir det mindre forandring for dyret. Hvis det ikke lar seg gjøre må du sende med bur, leker og alt annet nødvendig utstyr. For å unngå skade på dyret kan det være lurt å ha det i et mindre transportbur med et teppe over under frakt, slik at den ikke blir stresset og beveger seg rundt i buret. Påse at dyret ikke utsettes for trekk, høye temperaturer eller mye bråk under transport.
Skal kjæledyret være med på ferie?
Kaniner kan være med på innlandsferie, til hytten eller på camping, men de fleste foretrekker å slippe transport med løfting av bur, skiftende temperaturer og mangel på ro. Som nevnt over bør du plassere dyret i et mindre transportbur. Det er også en fordel at de får sitt vante oppholdssted med kjente leker og utstyr i når dere er vel fremme.
Skal du ta med deg kjæledyret ut av landet må du i god tid sette deg godt inn i regelverket til landet du skal reise til, samt innreise til Norge igjen. På grunn av smittefare er det strenge regler som gjelder og du må være forberedt på at kjæledyret ditt må både vaksineres, id-merkes, behandles og ha eget pass. På mattilsynets og tollvesenets hjemmeside kan du lese mer om innreise til Norge.
Kilde: www.mattilsynet.no, Goda råd om dina smådjur av David Alderton og kanin.org