Verdensdagen for psykisk helse: Slik kan dyr gjøre en forskjell
10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. Uansett hvor gammel du er kan psykiske lidelser melde seg. Men hvordan kan en hund, katt eller alpakka føre til bedre psykisk helse?
For noen strekker tiden aldri til. Livet raser av gårde, hjertet hamrer og pulsen rekker ikke å roe seg ned. For andre renner den mer som sirup. Er man ensom kan tiden føles ut som den står stille. Dette kan gi for mye tid til vonde tanker, minner og traumer. Uansett hvor du er i livet kan psykiske lidelser melde seg. Da kan det være godt å ha en bestevenn som er glad i deg, gir deg mestringsfølelse og en grunn til å ta fatt på dagen.
Verdensdagen for psykisk helse
10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. Årets tema er «gi tid». For yngre kan dette være en utfordring i et samfunn hvor alt forventes å gå så fort. For eldre kan konseptet tid være vanskelig. Samtidig som tiden renner ut kan den også føles uendelig. Spesielt hvis det går lang tid mellom besøk fra familie og venner. I dag hjelper dyreassisterte intervensjoner både unge og eldre som sliter med psykiske plager. Sykehjemmet Villa Skaar arbeider daglig med slik omsorgsbehandling, og det er dyrebutikken Buddy svært imponert over. Derfor tok vi turen ut til Villa Skaar, for å møte noen beboere, et par spennende dyr og en ekspert på feltet
Nordmenns psyke og velvære
- Ifølge Norsk Helseinformatikk sliter mellom 1 og 4 prosent av Norges eldre befolkning med alvorlig depresjon.
- Sammenligner vi resten av befolkningen med de i aldersgruppen 70- 85 år ser vi en dobbelt så høy forekomst av alvorlig depresjon.
- Kvinner og de med demens har det tyngst, og ser vi på sykehjemspasienter øker tallet deprimerte til hele 32 prosent.
- Også norske barn og unge sliter i dag med depresjon, og de kan ha særlige vansker for å utrykke disse følelsene.
- Ifølge Norsk Helseinformatikk har hele 14 prosent av tenåringer opplevd depresjon i løpet av livet, og studier har også vist at mer enn 20 prosent av 6–8 åringer og over 30 prosent av tenåringer har hatt en angstlidelse i løpet av livet.
Trenger du hjelp?
Å bli eldre er en del av livet. Å slite med psykisk helse bør ikke være det. Trenger du- eller kjenner du noen som trenger hjelp?
- Mentalhelses hjelpetelefon er gratis, bemannet døgnet rundt, og de du prater med har taushetsplikt.
- Er situasjonen akutt kan du kontakte legevakten på 116 117, eller ringe nødnummeret 113.
Husk at selv om det kanskje føles sånn, så er du aldri alene. Å snakke om det hjelper.
Dyr til behandling av psykiske lidelse
Dyreassisterte intervensjoner handler om å bruke dyr som en del av et behandlingsopplegg. Et slikt opplegg kan ha mange ulike helseeffekter, og forskning viser at å omgås dyr blant annet bidrar til lavere blodtrykk, lavere stresshormonnivå, samt en opplevelse av støtte og mestring. I tillegg vil samvær med hund kunne inspirere til fysisk aktivitet. Menneskets beste venn blir i dag blant annet brukt som førerhund, besøkshund og lesehund for ungdom som synes det kan være skummelt å lese høyt for andre. Dyr virker rett og slett beroligende på mange mennesker.
Øystein Johannessen er leder for dyreassistert omsorg på Villa Skaar, og er godt kjent med dyrs positive effekt på psykisk helse hos eldre.
– Kjæledyr er flott når det kommer til psykisk helse. Mange har verken familie eller har ikke egne barn. Her fyller kjæledyret en viktig rolle for mange. Ofte kan også kjæledyret være inngangen til kontakt med andre mennesker, det vet for eksempel mange hundeiere, forteller han.
Johannesen er fysioterapeut med spesialisering innen demensomsorg og eldres helse. Det var først som 36 åring at han fikk sin første hund. Dette endret livet hans, og han opplevde hvor berørt han og hans pasienter ble av kjæledyret. De siste 10 årene har han derfor jobbet utelukkende med dyr som verktøy. Johannesen har lang erfaring med dyrearbeid i skoler, bedrifter, samt i helse- og omsorgssektoren.
– Vi arbeider ikke kun med hund, men bruker alle slags dyr på hjemmene våre. Alt fra hunder, katter, høner og kaniner som bor på eldrehjemmene, til besøksdyr som alpakkaer, minigriser og eksotiske fugler. Vi støtter oss også veldig på utdannede terapidyr med målrettede intervensjoner som gangtrening og som alternativ til beroligende medisiner, forteller Johannessen.
Tungt å bli gammel?
Psykisk helse har lenge vært et tabubelagt tema, spesielt for den eldre generasjonen. Det kan være vanskelig å snakke om noe som ikke synes. Noen har få gjenlevende venner, andre har familier som bor langt unna. Når man er langt nede føler mange seg alene i det store bildet. Det er man utvilsomt ikke.
– Jeg tror mange eldre føler på en skam rundt psykiske plager, som for eksempel depresjon. Det er alt for mange som har det slik, og selv om man føler seg alene så er man ikke det. For meg er det viktig at folk i alle aldre får den hjelpen de trenger for å glede seg over livet igjen. Med dyreassistert omsorg merker veldig mange bedring, sier Johannesen.
Det er ikke bare i eldreomsorgen dyreassisterte intervensjoner kan ha en positiv virkning på psykisk helse. Det blir i dag mer og mer utbredt å bruke dyr blant annet til behandling av posttraumatisk stresslidelse, angst og depresjon
Unge med kjæledyr får bedre psykisk helse
Maser ungene om en valp eller kattunge? Mange foreldre er usikre på om det er en god idé å la barna få et kjæledyr. Det krever ofte mye arbeid, og er det ikke alltid slik at mor og far ender opp med de tunge løftene? Vel, studier viser at barn som vokser opp med kjæledyr har bedre psykisk helse. Å vokse opp med hund, katt, marsvin, kanin eller kanskje fugl vil for mange gjøre dem bedre rustet for fremtiden hva gjelder psykisk helse.
– Selv om mange får stor glede av å være med dyr er det likevel viktig å huske at menneskelig kontakt og kjærlighet er uerstattelig. Å gi tid er viktig, og dette er et utrolig godt tema for Verdensdagen for Psykisk Helse. Vi verdsetter tiden vår veldig høyt i dagens samfunn, så det å gi tid er noe av det fineste vi gjør, mener Johannessen.
Det å ha et kjæledyr gjør at du tar en pause fra hverdagen for å tenke på noen andre, og gjøre ting som gir mer glede. Man må komme seg ut på turer, handle mat og nødvendig utstyr, og man kommer lettere i prat med andre mennesker. I tillegg er det viktig å gi dyr nærhet og omtanke. Gjør du dette vil du også få det samme tilbake. Dyrebutikken Buddy oppfordrer derfor alle å gi mer tid. Til deg selv, andre mennesker og til kjæledyra.
Trenger du hjelp?
Å bli eldre er en del av livet. Å slite med psykisk helse bør ikke være det. Trenger du- eller kjenner du noen som trenger hjelp?
- Mentalhelses hjelpetelefon er gratis, bemannet døgnet rundt, og de du prater med har taushetsplikt.
- Er situasjonen akutt kan du kontakte legevakten på 116 117, eller ringe nødnummeret 113.
Husk at selv om det kanskje føles sånn, så er du aldri alene. Å snakke om det hjelper.