Valp og innkalling: Slik trener du valpen til å komme når du roper
Noe av det viktigste du kan lære valpen din, er at den kommer på innkalling. Disse syv tipsene vil gi deg grunnlaget du trenger for å trene hunden din til å komme på innkalling, kun ved hjelp av positiv forsterkning.
Å ha en hund som ikke lyder navnet sitt er ikke bare fryktelig irriterende, men også farlig. Den kan forsvinne, gå bort til hunder som ikke liker andre hunder, løpe ut i trafikken eller en haug med andre scenarioer. Å drive med lydighetstrening av hunden din kan være en tålmodighetsprøve til tider, men det er en god investering for fremtiden. Når du er trygg på hunden din, og hunden din trygg på deg, gir det grobunn for et fantastisk vennskap basert på gjensidig tillit og respekt.
Slik kommer du i gang med å trene på innkalling av hund
1. Hold deg i nærheten
For en valp er det helt naturlig å skulle holde seg i nærheten av flokken, og den vil mest sannsynlig fotfølge deg uten mye anstrengelse fra din side. I begynnelsen gjelder det å lære den å følge med på deg, da dens instinkt vil fortelle at den må holde seg i nærheten av deg.
Valper er dog nysgjerrige av natur, og mister raskt fokus. Forflytt deg derfor litt rundt omkring når du merker at den ikke følger med, kanskje til og med gjem deg litt (men ikke lenge av gangen, de minste valpene kan bli redde av dette). Så fort den merker at du ikke står der du sto i stad, vil den se etter deg. Når du har gjort dette nok ganger, fordelt på flere utflukter, vil valpen mest sannsynlig lære seg at den må følge med på deg og hvor du går hen.
2. Bruk både kroppsspråk og stemme
Når du skal innkalle hunden er det viktig at du vet at den hører etter. Har du ikke oppmerksomheten til hunden, må du få denne før du bruker innkallingssignalet. Det kan du få ved å lage lyd og bevegelse som er lokkende. Er du stiv som en stokk, frister det lite for valpen å komme, for kroppsspråket ditt forteller den at det ikke er noe gøy som skjer.
Når du kaller inn i begynnelsen, rygg unna samtidig, slik at valpen setter mer fart. På den måten lærer den seg å komme raskere.
Kommer fortsatt ikke hunden når du kaller? Prøv å løpe vekk fra den – da klarer den som regel ikke å la være. Jo større fart du har, desto morsommere blir leken. Ros valpen når den kommer og gi belønningen med en gang.
Et godt tips kan være å alltid ha på hunden en langline – for eksempel denne slitesterke sporlinen fra Buddy. Denne er ikke til for at du skal bruke den som fiskestang når du vil at hunden skal komme tilbake til deg, men for å gi hunden den friheten den trenger uten at du trenger å bekymre deg for om den skal stikke av.
3. Bruk det samme innkallingsordet hver gang
Bruk det samme uttrykket til innkalling av hunden hver gang. Det kan være «kom» eller «*hundens navn* kom» eller noe annet. Du kan for eksempel bruke en fløyte, men signalet må alltid være det samme, slik at det assosieres med den spesifikke handlingen.
4. Bruk «belønningsord» når hunden gjør som du ønsker
Når hunden kommer løpende skal du bruke såkalte «belønningsord». Det er viktig å stadig rose hunden når den gjør noe bra, men du skal i tillegg ha et eget ord du bruker akkurat i det de gjør noe bra. Dette skal kun brukes når du har tenkt til å gi belønning. Det er for eksempel perfekt å bruke dette ordet når hunden kommer løpende mot deg etter innkalling.
Er du ikke fornøyd med tempoet, skal du ikke bruke belønningsordet. Kommer hunden slentrende etter tre minutter er det kanskje ikke så mye å belønne for. I stedet for et belønningsord kan du også bruke en klikker fra Buddy i lydighetstreningen – denne kan gjøre det enklere for deg å være konsekvent underveis.
5. Belønn valpen når den kommer på innkalling – hver eneste gang
Alltid ha lomma full av godbiter! Når hunden har kommet på innkallingen, skal du gi den en skikkelig godbit og si innkallingsuttrykket samtidig («kom», «*navn* kom» og så videre). På denne måten blir handlingen assosiert med noe positivt, og valpen vet akkurat hva den belønnes for. I din nærmeste Buddy-forhandler finner du godbiter til enhver firbentes smak. Du kan også bruke lek som belønning, men da må det være en lek hunden liker skikkelig godt.
6. Aldri bruk kjeft som straff
Aldri kjeft på hunden om du synes den bruker for lang tid på å komme til deg etter innkalling. Da risikerer du å motvirke all treningen dere har gjort, ved å gi hunden negative assosiasjoner til det å komme på innkalling. Er du misfornøyd med hunden, er det bedre å ikke si noe i det hele tatt og holde igjen godbiten. Skjer dette derimot for mange ganger, kan det være at belønningen du tilbyr rett og slett ikke er god nok.
Les mer: Slik blir du en god leder for hunden din
Fang heller aldri hunden ved å gripe tak i den med en gang den kommer løpende. Dette vil kun fortelle hunden at det å komme til deg etter innkalling, betyr at moroa er over. La den heller leke litt etter at treningen er over, for deretter å sette på båndet.
Sliter du med å få tak i hunden når dere skal hjem, er det bedre å bruke en langline som ikke vil hindre valpens frihetsfølelse, og sakte men sikkert trekker den til seg. Husk å ikke gjøre dette i sammenheng med treningen, slik at det ikke føles som en straff.
7. Øk vanskelighetsgraden på belønningen gradvis
I begynnelsen når dere trener, er det nok å øke gradvis hvor langt unna du står hunden når du kaller den inn. Start med én meter, deretter tre og så videre. Etter hvert kan det være at du kun belønner når hunden kommer i full galopp (de fleste vil jo at hunden skal komme raskt når du først har kalt den inn). Da er det viktig at du bruker belønningsordet eller klikkeren kun når de kommer løpende. Etter hvert kan det være at hunden må komme helt inntil deg før den får belønningen sin.
Slik kan et vanlig innkallingsscenario se ut med valp:
Få hundens oppmerksomhet, og bruk deretter innkallingssignalet du har bestemt deg for («kom» eller fløyte eller lignende). Rygg deretter litt bakover. Med en gang hunden begynner å løpe mot deg, roser du den med belønningsord eller en klikker. Sett deg ned på huk og gi valpen belønningen med en gang den har kommet til deg.
Det er viktig at du trener på innkalling ofte, gjerne hver eneste dag. Ha også i bakhodet at det er forskjell på hunderasene. En hund som ikke blir like påvirket av omgivelsene vil være enklere å trene opp i innkalling, enn en hund som er svært opptatt av alt som skjer rundt den – for eksempel en jakthund. Forhåpentligvis har du gjort deg godt kjent med hunderasen dere får, og vet hva dere kan vente dere.
Lykke til!