Valp i hus
Å få en valp i hus er for mange en drøm som går i oppfyllelse, men det er også mye jobb. Her er noen grunnleggende regler du bør sette deg inn i.
Det er ikke bare, bare å få en valp. Man bør forberede seg godt, og ikke minst være tålmodig når ikke alt går etter planen.
Når valpen endelig er i hus trenger den tid til å bli fortrolig med sin nye familie og i sitt nye hjem, så det er viktig at du gir den noen dager til å bli trygg. Samtidig bør du fra starten av la hunden vite hvem som bestemmer. Følg visse regler og være konsekvent med gjennomføringen av disse. Gir du lov til noe én dag, og ikke en annen, blir hunden forvirret. Her er noen grunnleggende regler du bør følge.
Fast spisested
Valpen bør ha et fast sted hvor den spiser, og den skal alltid få mat etter at familien har spist. I en flokk spiser alltid det dominerende dyret først. Tigging ved bordet skal ikke tolereres, overse hunden og ikke gi den noe ved bordet. Det kan være smart å lære hunden tidlig at når familien spiser, så skal den ligge plassen sin.
Les også: Hvordan fôre hunden?
Fast soveplass
Valpen må også ha et eget sted å sove. Dette skal bli plassen hvor hunden søker ro og hvile. Det kan være lurt å unngå inngangspartiet eller ved vinduer. På den måten forhindrer du at hunden blir en vakthund. Det er viktig at man lar hunden få være i fred når den oppsøker denne plassen. Du vil raskt oppdage at valper sover mye.
Husren valp
For å få valpen husren er lurt å ta den ut regelmessig, gjerne etter at den har sovet, drukket, spist og lekt. I starten er det bare snakk om å ta den utenfor, ingen lange turer. Gi belønning i form av rosende ord når valpen gjør fra seg på rett sted.
Sosialisering
Det er svært viktig å sosialisere valpen. Dette er enklest å gjøre frem til den er 3- 4 måneder. Da er valpen spesielt tillitsfull og tilpasser seg lett nye situasjoner. La valpen din jevnlig oppleve andre mennesker, barn, hunder og nye miljøer. Det er når du har valp du legger grunnlaget for en trygg og velfungerende hund.
Tilvenning og kurs
Det kan være lurt å forsiktig begynne å venne valpen til daglig stell og rutiner, som å bli gredd, klippe klør, samt gå i bånd og være med i bil.
Les også: Lær valpen å gå i bånd
Vi i Buddy anbefaler også å delta på et valpekurs. Disse kursene lærer huden din å omgås andre mennesker og hunder, samt enkel dressur og kommando.
Valpen kan bli slik du ønsker ved at du starter tidlig, forsiktig, tilvenner og bruker mye ros og tålmodighet. Aldri straff! Det er slik du får en omgjengelig hund du kan ha mye glede av.
ID-merking og vaksinering
Alle hunder bør ID-merkes. Noen oppdrettere leverer valpene sine ferdig ID- merket, hvis ikke bør du gjøre dette. Hunden bør også ha et halsbånd med ID-tagg med navn og telefonnummer til deg. Når du får hunden overlevert av oppdretter skal den være vaksinert. Men du må allikevel ta hunden med til veterinær en gang i året for å få en helsesjekk og nødvendige vaksiner.
Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.