Til deg som vurderer kanin som nytt familiemedlem
Kanin er det tredje mest populære kjæledyret i skandinaviske hjem. De er små, søte og raske dyr, som liker seg best i flertall. Har du eller din familie lyst på kanin? Da er det flere ting det kan være smart å vite før dere bestemmer dere.
I denne artikkelen lister vi opp noen av de viktigste tingene dere må tenke gjennom før dere skaffer dere kanin, slik at dere er godt forberedt og rustet til å ta imot det nye familiemedlemmet på best mulig måte.
Hvordan er kanin som kjæledyr?
Først og fremst er kaninen en aktiv og nysgjerrig type som trives best i par eller flere sammen. Selv om kaninen er tam, er den likevel et byttedyr avhengig av sikkerhet. Den kan fort bli skremt og føle seg usikker, og dere må derfor beregne å bruke godt med tid for å gjøre kaninen husvarm. Kaninen har en potensiell levealder på 10-13 år, men dette har mange faktorer: kastrering, type kanin, helseoppfølging, kunnskap hos veterinær og så videre. Kaninen er avhengig av godt med stell, selskap, mosjon og plass gjennom hele livet.
«Mange får sin første innføring om kaninhold fra en dyrebutikk, og det er derfor avgjørende at de kan vise til riktig kunnskap om arten. Jeg er glad for å se at Buddy har valgt å legge ut god informasjon, for et slikt fokus vil gjøre at man når ut til flere kaniner og at de får bedre liv.»
Marit Emilie Buseth, forfatter av Den store kaninboka og grunnlegger av Norges Kaninforening.
Når du skal ha flere kaniner
Det er ikke bare å sette to eller flere kaniner sammen og satse på at det går bra. I Den lille kaninboka, et introduksjonshefte til kaninhold, kan vi lese at kaniner i en gruppe vil ha ulik plassering i en rangordning.
«Om man har to kaniner vil altså en av dem ønske å være sjef. Kaninene er også svært territorielle og vil forsvare hjemmet sitt mot inntrengere.»
Så hvordan burde de da introduseres på best mulig måte?
«Fremmede kaniner bør introduseres på et nøytralt område ingen av de involverte føler eierskap til. I tillegg bør alle de involverte være ferdig kastrerte, uavhengig av kjønn. Hormonelt betinget atferd vil kunne føre til krangling/slåssing og gi et dårlig utgangspunkt for varig vennskap. Etter kastrering bør man som hovedregel vente cirka fem-seks uker før man introduserer en ny venn.»
Kastrering er også avgjørende for å unngå kull. Å få et kull med kaniner er svært ressurskrevende og det er også vanskelig å finne gode hjem til nye kaninunger.
Les mer: Dagliglivet med kaninen
Hvor mye plass trenger en kanin?
En kanin er et fint kjæledyr til en familie med stor plass; de trenger nemlig en del plass å boltre seg på. Det er derfor viktig å sikre at dere har godt nok med plass før dere kjøper en kanin. Kaniner trives best der de kan hoppe, grave og leke. En innhegning med et eget kaninhus ute er bra, men de trenger da et isolert og temperert hus. Det er svært viktig at innhegningen er rovdyrsikker. Det er også mulig å ha kaninen inne som en “huskanin”, der den får vandre fritt i hjemmet (men pass på å fjerne alle ledninger og andre farlige ting).
Når det gjelder kaninbur kan det fungere godt som et gjemmested for kaninen inne, der den kan slappe av og roe ned, men det kan ikke være den eneste plassen den har å boltre seg på. La alltid døra på buret stå åpen, slik at kaninen kan bruke det som en base med mat og do, og ha et større rom eller tilrettelagt inngjerding å bevege seg på i tillegg. Gi den godt med plass og bruk heller et eget transportbur når dere trenger å flytte på den.
Hva spiser kaniner?
Kaninens viktigste kilde for næring er vanlig høy. Dette trenger de for å opprettholde en god fordøyelse. I tillegg kan de få en liten mengde pellets, beregnet for kaniner. Disse må være gressbaserte, magre og fiberrike. I tillegg burde de få noe grønn salat og grønnsaker med jevne mellomrom.
Hos din Buddy-forhandler kan du finne alt slags fôr til din kanin
Les mer: Hvordan fôre kaninen din?
Kaniner og barn
Kaniner kan bli gode venner til barna dine, men ikke alle er like glade i mennesker. De er små dyr med raske føtter som ikke liker å bli skremt. Derfor kan nysgjerrige barn, som ikke er forsiktige, fort oppfattes som en trussel for kaninen. Den er mest glad i trygghet og rolige omgivelser, noe som krever at mennesker er rolige og vennlige i møte med dem. Som dyrepasser har du alltid et ansvar for dyrets ve og vel. Det er viktig å ikke ta dyret for gitt, men at du er til stede og passer på at dyret har det bra. Barn skal ikke bære rundt på kaninen, og dere kan ikke forvente at kaninen vil kose eller sitte på fanget. Et godt tips er å holde dere på kaninens nivå og klappe den forsiktig mens dere sitter på gulvet.
Kanin og allergi
Det er lurt å forsikre seg om at ingen i familien er allergisk mot selve kaninen, høy eller bunnstrø før dere skaffer dere en kanin. Dette kan gjøres ved en allergitest. En annen måte er å teste ut hvordan dere reagerer ved å låne en kanin fra familie, venner eller bekjente, og se hvordan det går over en periode med tid.
Kaniner og sykdom
Friske kaniner er aktive, oppmerksomme og renslige. Som dyreeier er det viktig å observere atferden til kaninen din daglig, for å kunne oppdage om kaninen har det vondt eller plages. Siden kaniner er byttedyr, er de flinke til å skjule skadene sine for å unngå å bli tatt av rovdyr. En endring i atferd kan være varsel på at noe er galt. Om kaninen trekker seg tilbake, spiser dårligere eller får mindre avføring er dette tegn på at kaninen trenger oppfølging. Om kaninen for eksempel spiser for lite høy kan det bety at den får for mye tilleggsmat eller har tannproblemer som må undersøkes og behandles av en veterinær.
Les mer: Sykdom og atferdsproblemer hos kanin
Kaninpass?
Har du noen som kan passe kaninen eller bo hos deg hvis du skal på ferie, blir syk eller trenger avlastning? Det kan være lurt å alliere deg med noen du stoler på i forkant, som kan stille opp ved behov. Skal du ta med deg kjæledyret ut av landet må du i god tid sette deg godt inn i regelverket til landet du skal reise til, samt innreise til Norge igjen.
Les mer: Smådyr og ferietid