Ofte stilte spørsmål om flått og kjæledyr

Er flåtten farlig for hund, katt og andre kjæledyr?

Det er vanskelig å si om flåtten er farlig eller er en smittebærer av sykdom. Derfor er det viktig om du finner flått på kjæledyret, at du fjerner flåtten. Jo lenger flåtten har sittet på kjæledyret, jo større er sjansen for smitte.

I samarbeid med FirstVet har vi samlet de oftest stilte spørsmålene dere stiller våre ansatte.

Hvordan fjerne flått?

Bruk en flått fjerner eller tilpasset pinsett. Flåttmidler får du kjøpt i din Buddy-butikk. Når du skal fjerne flåtten er det viktig å få et godt tak rundt den, og så nær huden som mulig. Trekk så flåtten rett ut. Det er viktig at du unngår å klemme eller trykke på flåtten da den kan overføre smitte lettere. Det er anbefalt å unngå å smøre olje, smør eller andre ting på flåtten før du forsøker å fjerne den. Dette for å redusere overføring av sykdom når du fjerner flåtten fra kjæledyret. Når flåtten er fjernet på hunden, katten eller andre kjæledyr, er det viktig å rengjøre hudområdet som flåtten har sittet.

Hvor eksisterer flåtten?

Flåtten finnes i hele verden og de finnes i flere typer. I Norge er det skogflåtten som er mest vanlig, og flåtten finnes langs kysten i Sør-Norge og nordover. De siste årene har det også blitt oppdaget flått i Nord-Norge.

Hvor trives flåtten?

Flått trives svært godt i gress og lave busker. Den kan være aktiv hele året, og så lenge temperaturene er over 4-5 grader. Flåtten er mest aktiv i sommerhalvåret da det er varmere temperaturer og høyere luftfuktighet. I områder hvor det er mye hjortedyr og annet større vilt finnes det oftest mer flått.

Hvorfor trenger du flåttmiddel til hund og katt?

Er hunden eller katten din mye ute i områder med mye flått, er risikoen for at de får flått på kroppen høy. Flåtten kan være smittebærer av sykdom som kan gjøre kjæledyret og oss mennesker syke. En levende flått i pelsen som ikke har festet seg, kan overføres direkte til mennesker direkte ved at vi klapper kjæledyret eller via for eksempel møbler vi er i kontakt med. Ikke alle flått bærer en sykdom, men allikevel kan flåttbitt føre til hudirritasjon som kan være svært plagsomme.

Hvor ofte må du behandle kjæledyret mot flått?

Dette er helt avhengig av hvilke preparat du bruker på hund eller katt. Enkelte produkter gir du en gang i måneden, andre produkter sjeldnere. Du får også kjøpt halsbånd og andre produkter i din Buddy-butikk som har lengre effekt. Spør betjeningen som gir deg en god veiledning, men husk å les på pakningen nøye. Merker du at kjæledyret ditt endrer adferd etter tur er det alltid lurt å ta kontakt med Veterinær.

Kan hund og katt benytte samme flåttmiddel?

Flere produkter kan gis både hund og katt. Det som er viktig å merke seg at det vil være forskjell på styrke og mengde. Husk også at en del preparater som brukes til hund er svært giftige for katter, selv i små doser. Derfor er det svært viktig å lese pakningsvedlegget nøye. Bruker du reseptbelagte medisiner skal du ikke bruke medikamentene annet enn som angitt av veterinær.

Hva gjør du om du ikke fått ut hele flåtten?

Det forekommer at en del av flåtten sitter igjen på hunden og katten når du forsøker å fjerne den. Det medfører at kjæledyret kan få en liten lokal betennelse i huden som vil støte bort det som sitter igjen av flåtten. Du ser dette ved at huden blir litt rød og hoven. Dette er som oftest ufarlig. Rengjør området med sårrens og forsøk å plukk bort restene, men som oftest vil det komme ut av seg selv i løpet av få dager.

Kilde: FirstVet – Møt en veterinær online.