Nyttår og kjæledyr

Nyttårsaften og kjæledyr – En kjempefest for oss tobente, men ikke like stas for våre kjæledyr. Mange kjæledyr synes nyttårsaften er skummelt med raketter, høye lyder, stress og forandring i nære omgivelser.

Hvordan vet man at hunden eller katten er stresset?

Typisk for en hund eller katt som får angst eller blir stresset er at den forsøker å gjemme seg eller flykte fra situasjonen. Hunden kan ofte skjelve, bli urolig, pese, slikke overdrevent mye på for eksempel poter, eller hyle, bjeffe og til og med gjøre fra seg på gulvet. Noen hunder kan også gå løs på inventaret.

Avbildet: Redd katte
– Buddy oppfordrer alle til å vise hensyn til kjæledyrene på denne dagen. Ikke skyt raketter hele dagen, men vent til kvelden! Og skyt kun på nyttårsaften! -Buddy

 

Hva bør man gjøre for å roe hunden?

Påse at hunden har fått godt med mosjon og stimuli på selve nyttårsaften, en lang tur på ettermiddagen gjør i hvert fall hunden mindre urolig. Og sørg for at hunden er god og mett, en mett hund faller lettere til ro.

Gi også hunden kos og oppmerksomhet, og ikke la den være alene hjemme! Hold hunden unna situasjonene som gjør den urolig. Hvis hunden er redd, ikke ta den med ut. Det finnes også en rekke aktivitetsleker hunden kan leke med inne. På den måten får den hjernetrim og du tar fokuset vekk fra det ubehagelige.

Hvis hunden fremdeles er urolig finnes det ulike produkter som virker beroligende på hunden. D.A.P er hundens naturlige beroligende feromon. D.A.P får du i ulike varianter; plugg til stikkontakten, spray og halsbånd som f.eks. Adaptile og Beaphar CaniComfort til hund og Beaphar CatComfort til katt som bidrar til å redusere stress og problematferd til hunden og katten. Disse produktene får du kjøpt hos din Buddy butikk.

Mange hunder er redde på nyttårsaften.

Hold katten inne før nyttårsaften

Det kan være lurt å holde katten inne dagen før og på nyttårsaften. Det kan også være smart å vurdere å holde katten inne første nyttårsdag også, da det fortsatt kan bli skutt opp fyrverkeri. Plasser gjerne kattetoalettet på et trygt og rolig sted i hjemmet. Sørg gjerne for at katten har sin plass høyt oppe. Dette kan gjerne være et høyt kloremøbel. Kattene liker å kunne ha oversikt over familien og eventuelt besøkende. Dette kan gi katten ekstra ro i en stressende situasjon.

Aktiviser katten

Akkurat som for hund er det lurt å aktivisere katten din på nyttårsaften. Finn frem kattens favorittleker slik at lekene er tilgjengelige for katten. Et annet  tips er å servere dagens fôrrasjon i aktivitets leker. Det stimulerer både katten og hunden mentalt og fysisk, og kan bidra til å redusere stress og angst.

Kennel eller beroligende?

Hvis ingen av disse alternativene fungere kan man vurdere kennel, eller reise en plass der det er mindre støy. Som siste utvei kan du få beroligende middel på resept hos veterinæren. Men husk at en hund på slike beroligende midler må ha kontinuerlig tilsyn. Gi aldri kjæledyret ditt medisiner som ikke er avklart med veterinær.

Kilde: FirstVet