
Kattunge i hus
Å få en kattunge i hus er noe mange ønsker seg, men man må være klar over at det er mye som skal på plass før katten kan ønskes velkommen til sitt nye hjem.
Når kattungen er vel fremme i sitt nye hjem må du gi den tid til å bli fortrolig med deg og eventuelt din familie. Katter kan ikke oppdras på samme måte som hunder kan, men du kan allikevel oppmuntre katten til å gjøre det du vil. Dette gjør du ved å gi belønning når den gjør ting riktig, etterfulgt av en verbal kommando. Vi vil her ta for oss noen grunnleggende ting som bør komme på plass når kattungen flytter inn.

Et trygt hjem
Katter har et stort behov for å bevege seg. Den vil for eksempel gjerne klatre, hoppe mellom ulike høyder og veksle mellom forskjellige liggeplasser. Derfor er viktig at du som dyreeier legger til rette for dette, forebygger skader og sørger for at katten føler seg trygg.
I et hus finnes mange farer for en kattunge. De kan drukne i toalettskålen, gjemme seg i peisen, under badekaret og inni sofaen. Katter som er uvante med livet i et hus kan brenne seg på komfyren, strykejernet, slikke på kniver som ligger fremme eller sovne i tørketrommel eller vaskemaskin, under motoren på bilen og inni skap eller kommodeskuffer som blir lukket. Mange katter liker å tygge på potteplanter, så det er viktig å unngå giftige arter. Oppmuntre heller katten til å tygge på kattegress som du får kjøpt hos Buddy. Forebygg farlige situasjoner så langt du kan.
Les også: Dette kan du forvente deg det første året med katt
Fast spisested
Katten bør ha et fast sted hvor den spiser, og dette bør være et rolig sted som ikke er i nærheten av kattedoen. Katter skal i motsetning til hunder alltid ha tørrfôr stående fremme og selvsagt frisk vann. Våtfôr kan du for eksempel gi til middag. Har du flere katter kan det være smart å gi de faste matskåler på faste steder, plassert på hvert sitt sted for å unngå krangling om maten.
Les også: Hvordan fôre katten din riktig
Fast liggeplass
Katten trenger en liggeplass hvor den får være i fred hvis den ønsker det. Vanligvis velger katten selv ut ett eller flere steder i boligen hvor den går for å hvile. Spesielt setter den pris på hvilesteder som gir mulighet for utsikt over omgivelsene. Flere katter som bor sammen kan mistrives hvis de blir tvunget til å leve for tett på hverandre. Da er det viktig å sørge for at hver katt finner sitt område hvor den kan trekke seg tilbake.
Kattedo
Både inne- og utekatter foretrekker en kattedo inne. Når du får en ny katt i hus er det avgjørende å begynne tidlig. Sett frem kassen med sand og hold et øye med kattungen for å se om den forstår hva kassen skal brukes til. Plasser kassen tilgjengelig, men allikevel litt bortgjemt. Katter vil gjerne være i fred i denne situasjonen. Har du mer enn en katt, skal de ha hver sin kasse. Rens kattedoen minst annen hver dag og vask den fullstendig ned jevnlig.
Les også: Katt og ferietid
Sosialisering
En katt som er vant til kjærlig nærkontakt med mennesker i de første leveukene, vil vanligvis sette pris på sosial kontakt og kos resten av livet. Ved å tilbringe tid med katten hver dag opprettholder du denne tamheten og lærer katten å kjenne. Du kan raskt oppdage om katten viser tegn til mistrivsel, sykdom eller skade. Du vil også lære deg kattens språk, for eksempel tegn på at den vil være i fred eller har fått nok kos. Respekter katten grenser. Rolig og forutsigbar oppførsel vil gjøre katten trygg og tillitsfull.
Les også: Lær deg kattens språk
Katten kan lære seg både god oppførsel, morsomme triks og forstå mange ord, men forvent ikke at den skal oppføre seg som en hund. Dersom katten din gjør noe galt bør du vise den hva som er riktig. Hvis katten for eksempel hopper opp på kjøkkenbordet, løfter du den rolig ned mens du sier ordet “nei”. Vær tålmodig og ikke straff katten. Når katten gjør noe riktig bør du rose den med lys stemme, slik at den forstår hva som er ønsket adferd. Det er også mulig å trene katter til å gjøre forskjellige ting for belønning. Særlig unge katter er mottakelige for slik trening dersom du er konsekvent og vennlig.
Mange katter blir mistolket som uskikkelige hvis de for eksempel klorer på møbler. Dette er kattens måte å markere revir. Gi katten klorestativ og ros den når den bruker disse. Om nødvendig kan du gni kloremøblene inn med kattemynte, så blir møblene enda mer interessante.

ID-merking, sterilisering og vaksinering
Hvis katten ikke kom ferdig ID-merket fra oppdretter bør du ta ansvar for at den blir merket. Da er det lettere å finne igjen katten hvis den skulle komme på avveie. Katten bør også ha et halsbånd med selvutløsende lås og refleks, som er merket med navn og telefonnummer. Et slikt halsbånd signaliserer at katten har en eier.
Utekatter bør også steriliseres for å hindre ukontrollert formering. Ta katten med til veterinær og få den Id- merket, vaksinert og sterilisert.
Kilde: www.mattilsynet.no og Den store boken om katten av Dr. Bruce Fogle