Vurderer du katt?
Katt er et fantastisk kjæledyr som mange vil ha glede av. Samtidig er det også et kjæledyr som krever mye ansvar. Her er noen punkter å vurdere før du skaffer deg katt.
Sommeren er en fin tid å skaffe seg et kjæledyr på. Da har man gjerne en lengre ferie som man har mulighet til å tilbringe hjemme med det nye familiemedlemmet. Og så er jo alt så mye lettere om sommeren! Men det å skaffe et kjæledyr skal ikke være en lett avgjørelse. Som potensiell ny kjæledyrseier bør du tenkte godt i gjennom ansvaret det medfører og om det passer din eller din families livssituasjon. Du må også sette deg godt inn i hva ditt kjæledyr krever av oppmerksomhet, aktivisering, stell, fôr og ikke minst kostnad. Hvis du vurderer katt som kjæledyr er det flere ting du bør tenke gjennom i forkant. Under tar vi for oss disse i korte trekk.
Passer en katt inn i din hverdag?
Hvordan er din livssituasjon? Har du tid til et kjæledyr som krever både stell, omsorg og aktivisering? Er alle i familien enige om at et kjæledyr passer inn? Dette bør være noe av det første du tenker gjennom og blir enig med familien din om. Skaffer du deg en katt har du påtatt deg et ansvar for et levende vesen som kan leve opptil 15-20 år. I tillegg er det det økonomiske aspektet. En katt krever fôr, utstyr og veterinæroppfølgning som koster.
Les også: Dette kan du forvente deg det første året med katt
Hva slags katt skal du ha?
Hvis du og din familie har bestemt at dere har tid, råd og omsorg nok til å skaffe en katt, bør dere tenke gjennom hva slags katt dere ønsker. Det finnes mange ulike katteraser å velge mellom – katter med og uten stamtavler, rasekatt eller huskatt? Skal du ha en hann eller en hunnkatt? Skal katten være en omplasseringskatt eller en kattunge fra oppdretter? Skal katten være langhåret eller korthåret? Igjen må du tenkte gjennom hva som passer for deg og din familie.
Innekatt eller utekatt?
En katt trives best når den får være en del av familien, bevege seg fritt rundt i boligen og gå ut og inn som den selv vil. Dette kan være lettest hvis du bor i en enebolig i et rolig område. Med katteluke sikrer du at katten kan komme og gå som den vil. Hvis du ikke har mulighet til dette vil vi anbefale at katten har et sted nær huset hvor den kan søke ly.
Les også: Flått, hund og katt – hva bør du vite?
Hvis du bor nær en trafikkert vei eller i en blokk og har få eller ingen muligheter til å slippe katten ut og inn, kan det være tryggest å la katten være en innekatt. En innekatt krever mer utstyr, mer aktivisering og mer oppmerksomhet, da den ikke får utløp for dette ute i naturen. Har du en veranda som er sikret kan du gi katten din muligheten til et uteliv der. Du kan også venne katten din til å gå i bånd fra den er liten og la den få ta del i livet ute på den måten.
Hvor finner du ditt nye familiemedlem?
Når du har bestemt deg for hva slags katt du skal ha kan letingen begynne. Hvis du ønsker en omplasseringskatt kan din lokale dyrebeskyttelse hjelpe deg med å finne en katt. Ønsker du en rasekatt kan du finne registrerte oppdrettere på katteutstillinger, via relevante nettsider eller ved å kontakte en rasekattorganisasjon.
Hva slags utstyr krever en katt?
En katt krever blant annet riktig fôr, mat- og vannskål, leker, kattegress, katteluke, halsbånd, riktig pleie, en liggeplass, et kattetoalett, et transportbur og klorebrett. Les mer om hva du trenger av utstyr til din nye katt her eller forhør deg i din nærmeste Buddy-butikk.
Hva trenger en katt?
Katter er sosiale dyr og har behov for omsorg og samvær med eieren sin. Ved å tilbringe tid med katten hver dag holder du den tam og lærer å kjenne den. En del av omsorgen er også å stelle katten din. Katter har behov for pelsstell, klipping av klør og tannpleie. I tillegg skal katten vaksineres og har jevnlige kontroller hos veterinær.
Lek og aktivisering er også en del av det å gi katten din omsorg. Det er viktig for kattens helse og trivsel at den får utfolde seg fysisk og gjøre ting den liker. Lek er en fin måte for katten å få utløp for jaktinstinktene sine på. Særlig har innekatter behov for å jakte på leker og lete etter godbiter for å ikke kjede seg. Dessuten vil lek være med på å styrke båndet mellom deg og katten din.
Forstå din katt!
Katter er tilsynelatende mer selvstendige og egenrådige, samt mindre forutsigbare enn hunder, men er like hengivne og opptatt av deg som eier. En katt vil alltid markere der du er, ved for eksempel å gni seg inntil deg eller ved å klore på møbler der du befinner deg. Det er slik de markerer sin eiendom og er ikke nødvendigvis for å gjøre ugagn. Ved å sette et klorestativ i det området, kan du spare møblene dine. Katter kan lære seg både god oppførsel, morsomme triks og forstå mange ord. Vær tålmodig og ikke bruk straff. Det er viktig at du som katteier setter deg inn i hvordan katters adferd er.
Les også: Lær deg kattens språk
Katt i ferien?
Selv om en katt er mye mer selvstendig enn en hund, skal den allikevel ikke forlates hjemme alene uten tilsyn. Du har ansvar for at katten din får forsvarlig stell mens du er borte. Det beste er å la katten få bo hjemme mens kattepasser sørger for fôring, stell og sosial kontakt et par timer hver dag. Alternativet er kattepensjonat eller å la katten bo hos noen du stoler på.
Hos Buddy er vi alltid behjelpelige med å gi deg råd og hjelpe deg i gang med ditt nye familiemedlem.