Mange katter trives godt ute til tross for minusgrader og snø, men selv om de har tykk pels kan våre firbente venner også fryse. Hvor mye kulde de tåler varierer fra rase til rase, helse, alder, pelstype og selvsagt været. Men en hel arbeidsdag eller en natt ute, uten mulighet for le og varme er ikke å anbefale.
Hva bør du tenke på?
Katter bør ha anledning til å komme inn og varme seg med jevne mellomrom. Det beste er om katten selv kan velge om den vil være ute eller inne. Med en katteluke så løser du det problemet.
Har du ikke anledning til å ha en katteluke, bør du sørge for at katten din har et lunt og tørt sted å søke tilflukt utendørs. Hvis du ikke har en bod eller lignende, kan du lage til en kasse hvor katten kan gå ut og inn. Dekk bunnen med kuldeisolerende materiale og sett kassen litt opp fra bakken. Legg halm eller høy i bunn da dette ikke trekker til seg fuktighet.
Husk at dyr som er ute også skal ha tilgang til vann, sjekk jevnlig at vannet ikke har fryst i skålen. Unngå metallskåler, da kjæledyrene også kan fryse fast tungen.
Sjekk for frostskader
Kjæledyrene våre kan også få frostskader, koldbrann og i verste fall hypotermi. Sjekk katten dine jevnlig hvis den er lenge ute. Kroppsdeler som ører, poter, hale og kjønnsorganer er mer utsatt enn andre.
Skulle uhellet være ute må du ikke gni på dyret for å varme det, da det kan ødelegge huden. Kontakt veterinær hvis du mistenker at kjæledyret ditt er utsatt for kuldeskader. Hvis kjæledyret ditt har blitt kald, ta det inn og varm de sakte ved å pakke de inn i tepper. Pass på å tørke pelsen hvis den er våt.
Les også:
Vær synlig i mørket!