Hvordan lykkes med et akvarium
Går du med planer om å starte opp ditt første akvarium? Da er du på vei inn i en spennende og underholdende hobby. Det er i midlertidig noen enkle forholdsregler og viktige elementer som må på plass for å lykkes med akvariehobbyen, enten det er et stort eller lite prosjekt som skal startes. Hvordan lykkes med akvarium?
Hvordan lykkes med akvarium?
De fleste velger å starte opp med et relativt lite akvarium første gangen. Vi anbefaler gjerne et akvarium på ca. 60L som en god nybegynnerstørrelse. Det gir mulighet for å utfolde seg litt, både når det gjelder planter og fisk. De fleste startsett som er i handelen i dag inneholder filter, lys og varmekolbe.
Plantene trenger lys for å vokse, og vi trenger lys for å se fiskene. Filteret bidrar til å rense vannet, mens varmekolben hjelper oss å holde en stabil tropisk temperatur i vannet. De fleste fisker trives best når temperaturen ligger på ca. 25 grader.
Plassering av akvariumet
Finn et egnet sted, uten direkte sollys, å sette akvariet. Du bør tenke på at et 60L akvarium med bunnlag og stein fort kan veie 90-100kg, så velg et stabilt underlag. Når plass er valgt må vi vatre nøyaktig før vi begynner å fylle i noe som helst. Et akvarium ute av vater, vil med stor sannsynlighet kunne sprekke i bunnplaten eller begynne å lekke i silikonskjøtene. Det er alle akvaristers store skrekk, så bruk noen minutter på dette.
Les også: Akvarium er godt for helsen
Bunnlag i akvariumet
For å få et så naturlig utseende som mulig på akvariet, må vi ha et bunnlag bestående grus eller litt mer finkornet sand. I Buddybutikken finner du den fargen og kornstørrelsen du måtte foretrekke. Bunnlaget skal også hjelpe oss å holde plantene på plass. Bunnlaget må skylles grundig før du heller det over i akvariet. Slurver du med dette kan du oppleve å ha uklart vann i flere uker. Når bunnlaget er på plass kan vi dekorere med steiner, røtter eller andre ting som egner seg i et ferskvannsakvarium. Hør med din lokale Buddybutikk hvis du har gjenstander du er usikker på om egner seg i akvariet.
Vannet i akvariumet
Nå kan vi begynne å fylle opp akvariet med vann. Enten med bøtter eller vannslange. Ønsker du å sette inn planter første dagen, må du fylle opp med temperert vann på ca. 25 grader. Når akvariet er halvfullt, kan vi begynne med plantene. Ta av potter og steinull som sitter rundt røttene og stikk røttene ned i bunnlaget. Nå er det viktig å vite hvilke planter som vokser fort og blir høye, og hvilke som holder seg lave og egner seg best i forgrunnen.
Når vi har satt inn alle plantene fyller vi forsiktig opp med temperert vann og kobler til filteret og varmekolben. Filterets utblåser kan gjerne stå i vannskorpen, så slipper du å få en «hinne» på vannet. Varmekolben er termostatstyrt og stilles inn på den temperaturen du ønsker vannet skal ha. Til sist i denne runden tilsetter vi et vannforbedringsmiddel, gjerne Tetra Aqua Safe eller JBL Biotopol. Dette fjerner klor og nøytraliserer tungmetaller i vannet. Disse produktene inneholder også vitamin B compleks som reduserer stress hos akvariefisker.
Valg av fisk
Det finnes mer enn 28 000 fiskearter i verden, alle med forskjellige egenskaper. Teoretisk sett kan alle fisker holdes i et akvarium, men ikke alle egner seg like godt. Det er viktig at du velger arter som fungerer sammen, slik at de kan utfylle hverandre når det gjelder oppgaver i akvariet og heller ikke jager eller spiser hverandre. Noen arter krever eget territorium mens andre er stimfisk. Stimfisker bør være minst 10 – 15 stykker sammen for å fungere som en stim.
Noen fisker holder til på bunnen av akvariet, mens andre liker seg ved overflaten. Unngå fisker som blir veldig store. Disse passer ikke til å være i et akvarium i vanlig størrelse. Forhør deg i Buddy-butikken om hvilke arter som passer sammen. Det kan være lurt å ha noen Kirsebærreker, som er små altetende ferskvannsreker, med tanke på renholdet i akvariet. Begynn med få fisker og øk heller antallet etter hvert.
Les også: Akvarium og ferietid
Daglig stell av akvariumet
Det daglige stellet består av fôring av fiskene og kontroll av utstyret – at alt fungerer slik det skal. Fôr fiskene med artstilpasset fôr – og ikke for mye om gangen, så unngår du forurensning av akvariet og fisker som blir syke av overfôring. Fiskefôret er ferskvare og skal ikke utsettes for sol eller høy varme. Plantene bør trimmes en gang ukentlig eller hver fjortende dag, samtidig som du rengjør glasset på innsiden. Etter hvert vil filteret i akvariet få dårligere gjennomstrømming på grunn av bakterier og avfallsstoffer, derfor må du vaske dette med noen ukers mellomrom. Du må likevel ikke rense filteret for godt slik at du fjerner alle bakterier. Da fjerner du bakterier som skal ta seg av avfallsstoffene, og du kan risikere nitrittforgiftning.
Les også: Hvordan unngå alger i akvariumet
Fiskens helse
Akvariefisk kan angripes av parasitter og sykdommer. Observer derfor fiskene dine nøye daglig. Fisker som svømmer på en uvanlig måte, virker apatiske, eller ikke er interessert i mat, kan være utsatt for sykdom. Ytre skader på kropp og finner samt soppangrep tyder på at fiskene ikke trives, eller at vannkvaliteten er for dårlig. For å lykkes med akvarium og for å lettere forebygge sykdom med godt stell og god vannkvalitet, enn å medisinere fisker som er blitt syke.
Lykke til!