Hund eller katt med separasjonsangst?

Hvordan forhindre separasjonsangst og lære kjæledyret ditt å være alene hjemme etter Korona? Samfunnet nærmer seg normalen igjen, og da er det viktig at du som dyreeier gir kjæledyret ditt den beste overgangen til en normal hverdag hvor den skal tilbringe mer tid alene hjemme.

Separasjonsangst hos hund og katt

Hunder og katter i alle livsfaser kan oppleve separasjonsangst, og det kan bli et mer vanlig problem nå som samfunnet åpner og vi skal tilbake til den «normale» hverdagen som vi kjenner den før COVID-19. Noen kjæledyr håndterer endringer i rutine og alenetid uten problemer, men for mange kan denne endringen føre til stress og muligens separasjonsangst, noe som kan være en påkjenning for både kjæledyr og eier.

Hva er separasjonsangst?

Separasjonsangst er når hunden eller katten opplever stress hvis den må være adskilt fra personene den er mest knyttet til. Kjæledyrene kan bli engstelige, og dette stresset kan lede til ulike typer uønsket adferd. Nedenfor finner du noen av symptomene du kan se etter.

Fotograf: Brina Blum

Fotograf: Brina Blum

Symptomer på separasjonsangst

Noen dyr kan få en kraftig reaksjon på forandringer i hjemmet, som å vise tegn på separasjonsangst. Vi har laget en liste med noen av disse tegnene, så du vet hva du bør følge med på. En lur løsning kan være å sette opp et kamera for å holde et øye med kjæledyret ditt mens du er borte.

Typiske tegn på separasjonsangst hos hunder:
– Fotfølger deg rundt i hjemmet
– Bjeffer, piper eller uler når du skal dra eller har dratt
– Destruktiv atferd, for eksempel at den ødelegger ting når den er alene
– Tvangsmessig atferd, for eksempel overdreven slikking eller pelsstell
– Skraping eller biting på dører
– Tap av matlyst

Typiske tegn på separasjonsangst hos katter:
– Katten urinerer på andre steder enn i kattedoen
– Katten mjauer intenst
– Overdreven slikking på seg selv eller annen destruktiv adferd
– Katten er mer kontaktsøkende enn tidligere
– Katten isolerer seg
– Endret appetitt
– Oppkast/diarè

Spør en ekspert

Det første steget du bør ta om du mistenker at kjæledyret ditt har separasjonsangst er å kontakte veterinær. Hos veterinæren får du hjelp til å avdekke om kjæledyret ditt lider av separasjonsangst eller om det kan være andre underliggende sykdommer.
Hvis du som dyreeier opplever noe av det som står ovenfor, kan det være en god idé å enten ta noen steg tilbake i treningen eller ta kontakt med en atferdskonsulent som kan hjelpe dere på riktig vei.

Fotograf: Chen

Fotograf: Chen

Start treningen forsiktig

Har du en valp eller en ung hund som ikke er vant til å være alene, så er det viktig å starte forsiktig. Start med korte perioder hvor hunden er alene. Dette kan være i et eget rom avstengt med en grind, en annen del av hagen eller når du skal ut en liten tur. Øk gradvis alenetiden til hunden blir trygg.

Dersom hunden din har vært alene hjemme tidligere uten problemer, er det nok lettere å venne den til en normal hverdag igjen. Start treningen forsiktig, og øk alenetiden gradvis.

Har du en innekatt kan det være lurt å starte forsiktig med kattens alenetid. Det er spesielt viktig om katten er veldig sosial, eller om katten har tendens til stress ved forandringer i det daglige.

Vær rolig

Når du drar og kommer hjem igjen er det viktig at du er rolig. Med minst mulig oppstyr vil kjæledyret forstå at fraværet ditt ikke krever bekymring. Kos og lange avskjeder kan øke angstnivået. Husk at selv om du ikke skal lage mye oppstyr når du kommer hjem, må du huske å gi hunden eller katten tilstrekkelig med oppmerksomhet og kjærlighet når dere er sammen.

Fotograf: Evieanna Santiago

Fotograf: Evieanna Santiago

Aktiviser hunden

Før hunden skal være alene hjemme, må du sørge for at den er luftet godt. Gå tur, lek eller tren med den den, så er hunden mentalt stimulert. Er hunden trøtt og sliten, er sjansen større for at den slapper bedre av. Det er viktig at hunden rekker å roe seg ned etter tur eller trening, før du som eier går fra den.

Tips når hunden eller katten skal være alene

Gi hunden eller katten din noe å holde på med mens du er borte. Dette stimulerer hjernen og gir utløp for naturlig atferd. En slikkematte eller en fylt kong kan være fin å bruke å bruke til hund. Vær sikker på forhånd at hunden ikke kan ødelegge og svelge det du gir den. En innekatt kan aktiviseres med katteleker, som vil gi katten mental stimuli.

La gjerne TV-en, radio eller musikk stå på mens du er borte. Dette kan bidra til å berolige kjæledyret ved å få hjemmet til å virke mindre stille. Det finnes flere spillelister som er laget spesielt for å berolige hunden eller katten din.

Fotograf: Kim Davies

Fotograf: Kim Davies

Reduser hunden og kattens stressreaksjon

Det finnes diverse midler som kan hjelpe å minske stressreaksjonen til dyret ditt. I alle våre Buddy-butikker kan du få kjøpt hjelpemidler som for eksempel CaniComfort til hunder og CatComfort til katter. Ved hjelp av feromoner kan disse bidra til å redusere stressrelatert atferd. Det anbefales å starte treningen i god tid før kjæledyret skal være alene hjemme.

Aktiviser hunden din

Les mer

Sykdom og adferdsproblemer hos hund

Les mer

3 grunner til at kjæledyr er bra for barn …

Les mer

5 tegn på at du har en deprimert hund

Les mer