Hvordan fôre katten din riktig?

Et sunt og næringsrikt kosthold er vel så viktig for katten din, som det er for deg. Men visste du at katter har helt andre ernæringsbehov en hunder og oss mennesker? Og med alle tusenvis ulike fôrtyper, hva skal du velge til katten din?

Hva er annerledes med kattens ernæringsbehov?

Katter er utpreget kjøttetere og vil ikke trives med måltider uten kjøtt. Katter er rovdyr og for å opprettholde en sunn fordøyelseskanal trenger de animalske proteiner- og fett, samt karbohydrater for energi. Katter skal alltid ha tilgang til mat, i motsetning til hunder, som spiser til faste tider hver dag. Katter er nemlig småspiste. De kan spise opptil 16 ganger om dagen og et måltid varer sjeldent lengre en 2-3 minutter.

Taurin er livsnødvendig

En annen viktig forskjell er behovet for taurin, som katten får fra animalske proteiner, altså kjøtt. Taurin er en nødvendig aminosyre som bidrar til et sunt hjerte, god fordøyelse, godt syn og reproduksjon hos katter.

Denne aminosyren produserer katter ikke tilstrekkelig mengde av, i motsetning til andre pattedyr. Får ikke katten i seg nok taurin, kan den i ytterste konsekvens bli blind, få hjerteproblemer, nedsatt reproduksjonsevne og vekst.

Hvordan spiller livsfaser og livsstil inn på valg av fôr?

Kattens ulike livsfaser gir ulike ernæringsbehov.

Kattunger

I starten kan det være lurt å gi kattungen det fôret den har vært vant til fra for eksempel oppdretter. Hvis det er behov for å bytte over til et bedre egnet fôr kan du gjøre dette over en periode på 5-7 dager. Bland den nye fôret inn med det gamle, og øk gradvis mengden av det nye fôret til du kun har nytt fôr i skålen.

Kattunger har små magesekker og det er begrenset hvor mye fôr det er plass til. Derfor er det også viktig at det lille de får i seg inneholder alt av næringsstoffer og energi, slik at de vokser som de skal. Velg et fôr med mer energi, protein og kalsium. La kattungen gå på kattungefôr til den er 1 år, eller blir kastrert.

Sørg for at kattungen alltid har tilgang til friskt og rent vann. Og i motsetning til hva mange tror, så skal kattunger faktisk ikke ha kumelk. Hvis du ønsker å gi kattungen melk, kan du kjøpe en egnet kattemelk hos Buddy.

Voksne katter

Voksne katter trenger mindre mat ettersom de ikke vokser lenger og kan være mindre aktive. Velg et fôr med mindre energi, protein og kalsium. I hovedsak kan man gå over på voksenfôr når katten er ett år.

Kastrerte katter

Katter som er kastrerte kan endre adferd og appetitt. Ofte får blir de mindre aktive og får en større appetitt, og har lett for å bli overvektige. Velg et fôr som er tilpasset kastrerte katter.

Senior katten

Når katten blir eldre trenger den mat tilpasset eldre katter. Fordøyelsen, ledd og forbrenningen endrer seg. Disse endringene kan forebygges/utsettes ved riktig ernæring. Eldre katter beveger seg også mindre og trenger mindre energi i fôret

La katten din spise variert og velg fôr som er lettfordøyelig. Vær også oppmerksom på at noen eldre katter drikker mindre enn vanlig. La de i tillegg få våtfôr som inneholder vann. Du kan også prøve med vannfontene. Vann i bevegelse er alltid mer spennende en stillestående vann.

Skal man gi katten tørr- eller våtfôr?

Katter setter ofte pris på et variert kosthold. Så la de få både tørr – og våtfôr, men ikke full porsjon av begge deler, og gi de hver for seg. Gi for eksempel våtfôr i små porsjoner i løpet av dagen, eller som et middagsmåltid.

Begge fôrtypene har sine fordeler. Tørrfôr kan være med på å slipe tennene til katten og på den måte forebygge tannproblemer. Våtfôr inneholder mer vann og bidrar til kattens veskeinntak, samt at det ofte smaker mer.

Hvilket fôrmerke skal man velge?

Det finnes en rekke fôrmerker på markedet, og disse skiller seg i både kvalitet og pris. Hos Buddy anbefaler vi å velge et fullkost fôr som gir katten din alle de viktige næringsstoffer den trenger.

Fôrleverandørene vi benytter oss av utvikler sitt fôr med bakgrunn i forskning og i samarbeid med veterinærer. Vi føler oss trygge på at fôret inneholder ingredienser av høy kvalitet med riktig balanse og de nødvendige næringsstoffer.

Vann til katten

Sørg for at katten alltid har tilgang til friskt og rent vann. Mange katter er dårlige på å drikke nok vann. Det kan derfor være lurt å ha flere vannskåler plassert rundt i huset.

Velg skåler som er lave og brede, da katter ikke liker å få værhårene i vann. Og ha det i egen skål, ikke i dobbelskål. Vannfontene er også en fin måte å få katten til å drikke mer vann. Vann i bevegelse er alltid mer spennende en stillestående vann.

Kilder: