Heteslag hos hund

Hvert år dør hunder dessverre av heteslag etter å ha blitt etterlatt i varme biler. Hunder kan også få heteslag av å mosjoneres i altfor varmt vær, uten mulighet til å kjøle seg ned eller til å drikke.

Heteslag er en livstruende tilstand, som forårsaker store lidelser og kan gi alvorlige skader på indre organer. I denne artikkelen kan du lese mer om heteslag og hvordan man kan forebygge det.

Hvorfor er hunder så følsomme for varme og hva skjer ved heteslag?

Hunder kan ikke regulere kroppstemperaturen gjennom å svette, som vi mennesker kan. For å kjøle seg ned må de i stedet pese, legge buken mot et kjøligere underlag og avgi varme via tredeputene, der de har noen få svettekjertler.

Det å pese er hundens beste mulighet for å regulere temperaturen sin. Å pese er en slags overfladisk pusting, der hunden har munnen åpen, opptrukne munnviker, tungen ute av munnen og puster fort og kraftig. Ved å pese kjøles blodet ned gjennom at kald luft passerer blodårene i munnen. Hvis temperaturen i omgivelsene er for høy, settes temperaturreguleringen ut av funksjon. Hvis luften er varmere enn hundens blod, kan det å pese til og med få motsatt effekt. Kroppstemperaturen stiger da til farlige nivåer og hunden får heteslag. Hvis hundens temperatur blir høyere enn 42˚C kan den dø

Hvilke situasjoner kan forårsake heteslag?

Den vanligste årsaken til heteslag hos hund er at den har sittet innelåst i en varm bil eller vært innestengt på et annet varmt sted. Gå derfor aldri fra hunden din i bilen på sommeren, selv om den står i skyggen med åpne vinduer! Selv om det er tidlig på dagen, overskyet og temperaturen ikke overstiger 25 grader, kan temperaturen i bilen raskt stige til farlige nivåer. Når luften i omgivelsene blir for varm kan ikke hunden lengre regulere sin egen temperatur gjennom å pese og den kan fort få heteslag. Dessuten øker luftfuktigheten i en bil raskt når hunden peser, noe som gjør at den overopphetes enda fortere.

Hunder kan også få heteslag hvis de befinner seg i solen altfor lenge uten mulighet til skygge/ nedkjøling eller hvis de mosjoneres i varmt vær uten pauser med nedkjøling og friskt vann.

Kortsnutede hunder er spesielt følsomme for varme, siden de på grunn av trange luftveier har vanskeligere for å regulere kroppstemperaturen i forhold til langsnutede hunder. Årsaken til det er at de ikke kan pese like effektivt for å senke kroppstemperaturen sin. Dessuten hovner kortsnutede hunder lettere opp i luftveiene, noe som gjør situasjonene enda mer akutt.

Overvektige hunder, hunder med veldig tykk pels, samt hunder med hjertesykdommer eller pusteproblemer kan være ekstra varmefølsomme.

Symptomer på heteslag

Tidlige tegn på heteslag kan være

 • peser kraftig
 • sikler
 • er urolig
 • søker seg til kjølige steder

Hunden kan også ha

 • høy puls
 • røde slimhinner i munnen (føles tørre når man kjenner på dem.)

Når hunden har fått alvorlig heteslag

 • den blir svak og sjanglete
 • faller sammen
 • orker ikke å reise seg
 • får problemer med å puste

Den kan også få andre symptomer som oppkast og diaré. I verste fall kan hunden havne i sjokktilstand og bli bevisstløs

Hva gjør jeg hvis en hund får heteslag?

 1. Reager raskt
  Hvis en hund viser symptomer på heteslag er det viktig å reagere raskt. Ved alvorlige tilfeller av heteslag kreves rask behandling hos veterinær.
 2. Kjøl ned hunden .
  Gjør hva du kan for å kjøle ned hunden på veien til veterinæren, for eksempel ved å pakke hunden inn i et vått håndkle under bilturen, samt tilby den kaldt vann å drikke. Hunden må uansett få veterinærbehandling så fort som mulig, hvert minutt er dyrebart. Ring alltid veterinæren for å forberede dem på at du er på vei, samt for å få råd om hva du kan gjøre på veien dit.

Ved mildere former for heteslag kan eieren noen ganger behandle hunden selv for å få ned kroppstemperaturen før veterinær oppsøkes.

1. Kontakt alltid veterinær for å få bekreftet at det virkelig handler om en mildere form for heteslag, samtidig som du flytter hunden til et kjølig og skyggefullt sted og begynner nedkjøling.

2. Tilby kaldt vann og hold hunden i ro. Dusj gjerne hunden med lunkent vann (det skal absolutt ikke være iskaldt) eller legg våte håndklær med lunkent vann på hunden. Håndklærne bør byttes ofte og legges på en måte at de når lyske, armhuler, tredeputer og hode. Hunden skal ikke kjøles ned for fort, temperatursenkingen må skje gradvis.

3. Mål temperaturen hvert femte minutt, med et termometer i endetarmen. Fortsett nedkjølingen til temperaturen har kommet ned til ca 39,5. Hunden bør ikke kjøles ned mer enn det, ellers kan det føre til at den får for lav kroppstemperatur istedenfor, siden kroppen fortsetter å kjøles ned etter at behandlingen har blitt avsluttet. Selv etter lettere former for heteslag, må veterinær oppsøkes, uansett hvordan hunden har det.

Gi aldri febernedsettende medisiner ved heteslag! Heteslag er ikke det samme som feber og slike medisiner kan forverre hundens tilstand.

Hva skjer hos veterinæren?

Hos veterinæren fortsetter behandlingen som regel med videre nedkjøling og væskebehandling. Noen ganger er det også nødvendig med oksygentilførsel og krampestillende medisiner. Blodprøver analyseres for å kontrollere status på de indre organene og blodets koagulasjon. Hunder som har fått heteslag kan ha behov for å bli værende på klinikken i flere dager for intensivbehandling. NB! En hund som har fått heteslag må alltid til veterinær, selv om du har klart å få ned temperaturen selv.

Hva gjør jeg om jeg oppdager at en hund er innestengt i en varm bil?

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, må du i første omgang forsøke å få tak i eieren.

1. Det kan du gjøre ved å sende en sms til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer og send meldingen til 2282.
2. Hvis du ikke får tak i bilens eier må du kontakte politiet på telefon 02800.
3. Dersom dyret lider og du ikke får tak i eier eller politi, kan du gå inn i bilen for å hjelpe dyret ut. Du må være overbevist om at dyret lider og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig. Det kan være lurt å ha med seg vitner.

Hva kan jeg gjøre for å forebygge heteslag?

 • Gå aldri fra hunden i bilen på sommeren! Ikke engang i skyggen med åpne vinduer! Hvis du er nødt til å forlate hunden for eksempel utenfor en butikk, bind den i skyggen med tilgang til vann eller reis hjem og la den være innendørs.
 • Hold hunden i skyggen under varme dager og la den alltid ha tilgang på friskt vann. Gå aldri fra hunden bundet i solen.
 • Unngå å løpe eller sykle med hunden når det er varmt ute. Gå heller ikke lange turer hvis hunden ikke jevnlig kan få tilgang til hvile, skygge og friskt vann. På den varmeste tiden bør turene legges til morgen og kveld når det er kjølig ute.

Visse hunder med tykk pels kan få det bedre hvis pelsen klippes kort i de varmeste månedene.

Kilde: FirstVet