Gi kjæledyrene en fin 17. mai-feiring

Gi kjæledyret en fin 17. mai-feiring som er en en stor festdag for oss tobente. Mens vi gleder oss over folk, fest, bobler, tog, salutter og fløyter, er det ikke fullt så lystbetont for våre firbente venner.

En dag som 17. mai kan være veldig belastende for mange hunder, og katter. Det er en dag preget av mye støy og store folkeansamlinger. Har du en plan for din hund eller katt?

La hunden være hjemme

Hunden din har det aller best hjemme på en slik dag. De fleste hunder trives ikke når det er mye støy og heller ikke i store folkemengder. De blir stresset og det er fort gjort at de blir tråkket på i kaoset. Så la hunden din slippe 17. mai tog og tett befolkede steder. La heller hunden din være hjemme i trygge og rolige omgivelser. Sørg også for at den ikke har muligheten til å stikke av hvis den blir skremt av en høy lyd ute. Hvis du bor i nærheten av et sted hvor det skytes salutter og hunden din er redd for høye lyder, så bør du kanskje være hjemme sammen med hunden din akkurat da.

Gi hunden en god start på dagen

Start dagen før kaoset bryter løs, med å gå en lang tur med hunden din. En hund som har fått brukt energien sin, er roligere og lar seg ikke stresse så lett. Ikke vis bekymring når hunden blir stresset, vær rolig og lat som ingenting. Avled med noe dere kan gjøre sammen, spill til hunder for eksempel. Da får hunden tankene over på noe annet og brukt hode til å bryne seg litt.

Hva med katten og 17. mai?

Hvis du bor sentralt eller et sted det blir mye støy på 17.mai, så for å gi katten en fin 17.mai-feiring så kan det være lurt å holde katten inne denne dagen. Sørg for at pus har litt leker å bryne seg på, som kan både avlede og la den få utløp for energi. Lag også et sted som katten kan trekke seg trygt tilbake til om katten skulle bli forstyrret og ønsker ro. Vi anbefaler også å sette på lav musikk om katten skulle bli nervøs for støy. I Buddy-butikkene får du også kjøpt calming-produkter som kan roe katten ned i stressende situasjoner.

Venn valpen til støy og høye lyder

I Buddy anbefaler vi å venne valpen til høye lyder, slik at dager som 17.mai, nyttår og lignende blir enklere å takle. En måte å gjøre dette på er å jevnlig spille av lyder fra de er små, i trygge omgivelser sammen med deg.

Høytider kan stresse kjæledyr

Når de daglige rutinene endres kan det stresse et kjæledyr. Det er viktig å tenke på at kjæledyr har behov for mange timers søvn og hvile hver dag. Hunder er ofte svært knyttet til familien sin og har også godt av å sosialisere seg med familien. Derfor kan det være vanskelig for hunden når de daglige rutinene endres, for eksempel 17. mai selskap, å få den roen den behøver. Derfor er det viktig å skjerme kjæledyrene når de har behov for ro og hvile for å unngå å bli unødvendig stresset. I våre Buddy-butikker får du kjøpt beroligende midler til hund og katt.

Ikke gi rester til hunden

Det kan slå positivt ut for en hund med variasjon i kosten, men samtidig kan de få fordøyelsesproblemer ved endringer. Er hunden, eller katten, vant med sitt fôr, er det ikke lurt å plutselig endre kostholdet. Endring av fôr bør gjøres gradvis. Nå som det er 17. mai er det viktig at du som hundeeier holder kjæledyret ditt unna salt spekemat og annen fet mat. Dette er ikke bra for hunden og kan gi mage-tarmproblemer, oppkast, diare og i aller verste fall gi den forgiftning.

Under festdager spiser vi mennesker mye godteri og annen snack. Det er viktig å tenke på at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, også i små mengder.

Kilde: Mattilsynet.