
Dette kan du forvente deg det første året med hund
Velkommen til familien, Fido! Nå blir det bare hyggelige gåturer, masse kos og lek fremover. Eller?
Uansett om du er en helt ny hundeeier eller har hatt hund før, vil det første året med hund by på både medgang og motgang. Mange ser på livet med hund gjennom rosenrøde brilleglass og glemmer raskt at en valp krever svært mye. Ikke alle vet hva de kan forvente seg av det første året som valpeeier, eller hvordan de skal takle ulike situasjoner som kan oppstå. Er du rustet til en hverdag med valp?

Valpens første måned i ditt hjem – bli kjent med din nye bestevenn
For valpeeiere vil den første måneden ofte være krevende. Selv om valper raskt faller til ro i et nytt hjem, trenger de fortsatt mye hjelp og tilsyn. Få valper er stuerene, og den første måneden hjemme blir ofte et toalettprosjekt for hele familien. Dette er en av mange grunner til at nye valpeeiere velger å hente valpen hjem når de har ferie. Andre tar permisjon fra jobb, slik at man kan følge opp valpen den første tiden.
I tillegg til toalettvaner kan det være en god idé å jobbe med å gå i bånd, lære valpen sitt nye navn og trene på enkle kommandoer. Mange melder seg på valpekurs så raskt de kan, slik at de får støtte og hjelp den første tiden. Husk bare å ikke gå over stokk og stein så du stresser valpen med for mange nye inntrykk. Det er alltid familie og venner som ønsker å møte det lille knøttet, men forsøk å ikke invitere over alle samtidig. Den første måneden bør du fokusere på å skape et trygt bånd mellom valpen og de aller nærmeste.
- Mange valper er litt usikre de første dagene i et nytt hjem, men blir raskt husvarme og kjælne.
- Små valper er lekne og klossete, vær forberedt på en energibunt som trenger riktig stimuli.
- Få valper er som sagt stuerene ved levering. Husk at ulykker kan skje inne, og pass på å jobbe med positiv forsterkning når valpen gjør fra seg utendørs.
Valpens andre måned hjemme – øv på håndtering og alenetid
Etter en måned har de fleste valper blitt komfortable med sin nye familie og sitt nye hjem. Du kan nå jobbe med avstand og alenetid, slik at det blir lettere å være borte fra valpen i lengre perioder. Pass på å begynne med korte perioder i starten, for å så øke perioden de er alene hjemme. Før du går ut er det lurt å lukke rom valpen ikke skal oppholde seg i. Dette reduserer risikoen for at noe blir ødelagt, og kan også skape en trygghetsfølelse ved å gi valpen færre rom som må «passes på».
Det kan også være fint å bruke andre måned hjemme til å øve på håndtering av valpen. Jobb med kloklipp, løfting, pelsstell og ta gjerne valpen inni munnen. Rens rundt øynene med en fuktig klut og sjekk ører. Det er viktig at valpen blir komfortabel med slik håndtering så dyrlegebesøk og rutinesjekker ikke virker skremmende eller blir vanskelige å utføre. Øv gjerne på transport i bur også, og sosialiser valpen med både dyr og mennesker.

Slik oppfører valpen seg den andre måneden hjemme:
- Etter en måned i sitt nye hjem er gjerne valpen mer husvarm og modig. Nysgjerrigheten tar overhånd og mye i hjemmet skal utforskes. Pass på å rydde vekk ting som ikke skal bites på, og følg med på eventuelle toalettuhell inne.
- En valp klør gjerne i tennene nå, og vil gnage på det som gnages kan. Pass på at du har gode tyggeleker lett tilgjengelig, og irettesett valpen dersom noe som ikke skal tygges på blir offer for valpetennene.
- Benytt deg av lekenheten til valpen, og start kommandotrening med belønninger i form av godbiter, ros eller kos.
Valpens tredje måned – jobb med adferd og de sosiale kodene
Nå som pottetreningen har gitt gode resultater er det på tide å jobbe videre med adferd. Vær påpasselig med å sosialisere valpen nok, og sørg for at opplevelsene av nye mennesker, områder og dyr er positive. Mange hunder utvikler angst for spesifikke ting dersom de har negative opplevelser med disse i tidlig alder. Møter valpen for eksempel barn for første gang er det viktig at de får beskjed om hvordan hunden skal klappes og lekes med, slik at den ikke blir negativt innstilt mot barn.
Det er fremdeles viktig å holde et øye med valpen, slik at du setter en stopper for uønsket oppførsel og belønner positiv adferd. Lær valpen å følge de sosiale kodene for mennesker, samtidig som du sosialiserer den med andre dyr. Regelmessig eksponering for andre hunder vil være fordelaktig, så lenge hundene du velger å introdusere valpen din for er glade i andre hunder selv. Da vil valpen lære å omgås andre dyr, og være mye triveligere å gå ut med, eller ha med i sosiale settinger.
Slik oppfører valpen seg den tredje måneden hjemme:
- Valpen vil fremdeles være svært leken, men nå ha litt mer kontroll på seg selv. Bruk denne anledningen til å jobbe videre med kommandotrening og sosialisering.
- Valpens hjerne er under utvikling. Dette er en tid hvor den lærer mye, og gjør seg opp både positive og negative erfaringer fra omverdenen. Sørg for å gi den så mange positive opplevelser som mulig, slik at valpen blir menneskeglad og sosial.
Et halvt år har gått – fra søt valp til vilter tenåring
Når valpen er over seks måneder gammel kan den kategoriseres som en tenåring. Den søte lille valpen har nådd puberteten, og alle kommandoene du har jobbet med er som kastet ut av vinduet. Det er svært vanlig at hunder går gjennom to ulike perioder preget av hormoner i full sving. Den ene kommer som regel når valpen er seks til åtte måneder gammel, den andre inntreffer når valpen fyller et år.
Kjønnsmodne hunder prøver gjerne å teste grenser, og vil vise at de er uavhengige. Noen valper vil i denne perioden prøve å utfordre lederrollen din. Dette kan føre til frustrasjon og irritasjon, men husk at det går over. Nå er det viktig å være konsekvent og tydelig. Ikke la valpen få gjøre akkurat som den vil, men irettesett uønsket oppførsel, og benytt deg av positiv forsterkning.

Slik oppfører tenåringshunden seg:
- Det er helt vanlig at tenåringshunden utfordrer deg, hopper, småbiter i hender og klær, legger seg i møbler den ikke får lov å ligge i, eller prøver å pare seg. Behold roen, dette går over.
- Valpen har mye energi i denne perioden, så det er viktig med fysisk og psykisk stimuli som gjør at den roer seg ned.
- En trang til å tygge på ting kan komme tilbake, så pass på å ha tyggeleker lett tilgjengelig.
- Slagsmål mellom hunder kan også forekomme når valpen er i puberteten. Dette skyldes hormoner som løper løpsk og en trang til å ta lederstillingen. For å minske dette problemet er det lurt å gi valpen ros og belønning etter positive møter med andre hunder, og ikke gi noe dersom møtet har resultert i slåssing, knurring eller truende bjeffing.
Hva må du tenkte på i tiden mellom tenårene og voksenlivet?
Når en valp blir voksen er svært individuelt og varierer noe mellom ulike raser. Man kan si at større raser bruker lenger tid på å bli fullvoksne i kroppen, mens mindre raser raskere når sin fullvoksne størrelse. Mentalt sett kan vi si at de fleste hunder kan regnes som voksne fra mellom 8-18 måneders alder.
Husk også at valper etterhvert skal gå fra valpefôr til voksenfôr. Dette avhenger av vekstprosessen til hunden, og er ulikt for forskjellige raser. Svært små raser kan gå over til voksenfôr fra de er mellom 9-12 måneder, mens mellomstore og store raser bør vente et år. Ekstra store raser må i noen tilfeller vente i to år før de er ferdig utvokst og kan begynne på voksenfôr. Sjekk med din oppdretter, så får du nok vite når valpen kan begynne fôrbyttet. Se også til at fôrbyttet skjer gradvis, slik at hunden ikke blir dårlig i magen.
I perioden før valpen har blitt voksen er det viktig å fortsette arbeidet med adferd, lydighet og sosialisering. Det tar mye tid og energi å oppdra en valp slik at den blir den hunden du alltid har ønsket deg, men det er utvilsomt verdt strevet. Det første året med hund går fort, så sett pris på hvert øyeblikk!