Den gamle hamsteren
Før eller siden vil din lille venn også bli gammel. Her får du noen råd om hvordan best ta vare på den gamle hamsteren.
Aldring er en naturlig og gradvis biologisk prosess som reduserer kroppens evne til å opprettholde den fysiologiske balansen og øker mottakeligheten for sykdommer. Dette skjer hos oss mennesker, og det skjer også hos kjæledyrene. Her får du noen råd til hvordan å ta vare på den gamle hamsteren.
Tett oppfølging er viktig
En eldre hamster må følges opp enda tettere enn et yngre. Vekt og tenner bør overvåkes og kostholdet må tilpasses. Det kan være lurt å ha dyret til regelmessig helsekontroll slik at eventuelle problemer kan diagnostiseres tidlig og behandles så fort som mulig.
Noen hamstre kan leve opptil 4 år. Ved å være bevisst på helse, omgivelser og kosthold kan man kanskje motarbeide aldringseffekten noe.
Les også: Til deg som vurderer hamster som et nytt familiemedlem
Når bør hamsteren slippe å leve?
Det er tøft å ta beslutningen om at kjæledyret skal avlives, men noen ganger er det riktig avgjørelse, til tross for sorg og savn. Spørsmålet du må stille deg er om hamsteren har for mange plager, har det et verdig liv og kan utøve normal atferd? Noen ganger kan behandling og medisiner forlenge dyrets liv, men du må også vurdere hvilken smerte behandlingen påfører dyret. Dyrets alder bør også spille inn i denne vurderingen. Det er viktig å sette dyrets behov foran dine egne. Under ser du tegn som indikerer at hamsteren ikke lenger har det godt.
- Har hamsteren vansker med å bevege seg?
- Har det vondt?
- Har det lavt aktivitetsnivå?
- Må hamsteren ha medisiner hele tiden?
- Ser og hører det dårlig?
- Er tennene dårlige?
- Har hamsteren dårlig matlyst?
Les også: Sykdom og adferdsproblemer hos hamster
Vi i Buddy anbefaler at du søker råd hos veterinær. De er de beste til å vurdere hamsterens tilstand og gi deg gode råd.
Kilde: www.mattilsynet.no og «Hundeencyclopedi» av Royal Canin