
Dagliglivet med katt
Selv om en katt er selvstendig og uavhengig, er det et sosialt vesen som med rett omsorg, pleie og oppmerksomhet kan bli en god følgesvenn og familiemedlem.
Katter som tilbringer mye tid med eierne sine vil stort sett forbli tamme og sette pris på sosial kontakt og kos. Ta deg tid til å leke og kose med katten, inkluder den i familielivet og hverdagen, og du har en venn for livet. Her får du informasjon om dagliglivet med katt.

Aktivisering
Det er viktig for kattens helse og trivsel at den får utfolde seg fysisk og gjøre ting den liker. Hvis katten kjeder seg kan den bli frustrert og utvikle adferdsforstyrrelser. Katter liker spesielt å utforske nye miljøer, klatre og jakte. Katter som får gå ute får ofte tilfredsstilt behovet for dette.
Innekatter har ikke den muligheten, og det kreves derfor mer av innemiljøet og eieren for at katten skal ha det bra. Hjemmet til en innekatt bør innredes slik at katten kan klatre, kvesse klørne, bevege seg i flere høyder og se ut av vinduer.
Lek er en fin måte for katten å få utløp for jaktinstinktene sine på. Særlig har innekatter behov for å jakte på leker og lete etter godbiter for å ikke kjede seg. Hvis det er flere katter i boligen vil de ofte finne selskap i hverandre og leke sammen, men de trenger likevel at du tilbringer tid sammen med dem og aktiviserer dem. Lek er en fin måte for katt og eier å knytte tette bånd. Hos Buddy har vi et godt utvalg kattemøbler og leker. Husk at katter går lei etterhvert, så det kan være lurt å bytte ut møbler og leker innimellom.
Les også: Hvordan aktivisere katten
Katten alene hjemme
Katter klarer seg fint alene hjemme mens du er på jobb, så lenge du sørger for at de har tilgang til mat og vann. Har den mulighet til å gå ut og inn som den selv vil, vil katten holde seg sysselsatt. Har du en innekatt bør du ha noen kattemøbler og leker katten kan aktiviseres med. Husk at selv om katter er selvstendige, skal de ikke forlates i mange dager uten daglig tilsyn.
Trening og oppdragelse
En katt som er vant til kjærlig nærkontakt med mennesker i de første leveukene, vil vanligvis sette pris på sosial kontakt og kos resten av livet. Ved å tilbringe tid med katten hver dag, opprettholder du denne tamheten og lærer katten å kjenne. Du kan raskt oppdage om katten viser tegn til mistrivsel, sykdom eller skade. Du vil også lære deg kattens språk, for eksempel tegn på at den vil være i fred eller har fått nok kos. Respekter kattens grenser. Rolig og forutsigbar oppførsel vil gjøre katten trygg og tillitsfull.
Les også: Lær deg kattens språk
Katten kan lære seg både god oppførsel, morsomme triks og å forstå mange ord, men forvent ikke at den skal oppføre seg som en hund. Dersom katten din gjør noe galt bør du vise den hva som er riktig. Hvis katten for eksempel hopper opp på kjøkkenborder, løfter du den rolig ned mens du sier ordet “nei”. Vær tålmodig og ikke straff katten. Når katten gjør noe riktig bør du rose den med lys stemme, slik at den forstår hva som er ønsket adferd. Det er også mulig å trene katter til å gjøre forskjellige ting for belønning. Særlig unge katter er mottakelige for slik trening dersom du er konsekvent og vennlig.
Mange katter blir mistolket som uskikkelige hvis de for eksempel klorer på møbler. Dette er kattens måte å markere revir. Gi katten klorestativ og ros den når den bruker disse. Om nødvendig kan du gni møblene inn med kattemynte, så blir kloremøblene enda mer interessante.
Katt og transport
Skal du ha med deg pus på tur eller i bilen, bør du bruke et transportbur. Det kan være lurt å gradvis venne katten til å bli fraktet på denne måten. Begynn når de er små og ta små etapper av gangen.

Katt i ferien
Dessverre er det en gjenganger hver sommer at katter og kattunger forlates ute med vilje. Andre forsvinner fordi eier har reist på ferie og katten legger ut på vandring. Andre igjen er med på ferie og går seg bort i ukjente omgivelser. Som kjæledyreier er det ditt ansvar at katten har det bra og at den får all nødvendig stell og omsorg. Et kjæledyr er ingen “bruk og kast vare”, men et levende individ. Tror du at du ikke har tid til å ta vare på en katt, så skal du heller ikke skaffe deg en. Hos Buddy anbefaler vi at du ID-merker katten din slik at det er mulig å finne ut hvem den tilhører dersom den har lagt ut på vandring.
Skal katten være hjemme mens du er på ferie?
Mange lar katten være alene hjemme når de reiser bort og tenker at så lenge den har friheten til å komme og gå som den vil, tilgang på mat og vann, så er det greit. Det er det altså ikke! Katter, som alle andre dyr, skal ikke overlates til seg selv over lengre tid. Den skal ha tilsyn fra noen som stikker innom, som sjekker at den har det bra, at den har mat og vann og som også gir den sosial kontakt. Unge katter skal overhode ikke forlates.
Det beste er om du får noen til å bo hos deg mens du er borte. Dette skal være en person over 16 år, og bør være en du stoler på og kjenner godt. Skal katten din bo hjemme hos noen må den holdes inne og kun luftes i bånd, for å unngå at den prøver å finne veien hjem igjen. Det kan være lurt å sende med klorestokk, teppe eller seng og leker den kjenner til. Hos Buddy finner du produkter som bidrar til å redusere kattens stressnivå på ukjente steder. Husk at personen som passer katten din må få all nødvendig informasjon om katten før du reiser.
Det finnes også pensjonater som tar i mot katter. Gjør research i god tid i forveien. Lytt til andres erfaringer og besøk gjerne stedet før du eventuelt plasserer katten din der.
Skal katten med på ferietur?
Hvis du skal ha med deg katten din på ferie, er det viktig å ta hensyn til flere ting. Vel fremme på nytt sted må katten holdes innendørs og kun luftes i bånd. De fleste katter vil forsøke å finne veien hjem igjen og risikerer da å bli borte. Det er også lurt å ID-merke katten og kanskje til og med ha et halsbånd på den med navn og nummer.
Les også: Katt og ferietid
Skal du ha med katten på en lengre biltur kan det være greit å venne den til dette gradvis. Husk også at den må sikres i transportbur. La katten få et kjent teppe i buret, og blir den veldig stresset kan du vurdere å gi den naturlig beroligende preparater.
Planlegger du å ta med katten på utenlandsferie, må du sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder i de landene du skal reise til. På grunn av smittefare er det strenge regler som gjelder, og du må være forberedt på at katten din må både vaksineres, id-merkes, behandles med preparat for innvollsorm og ha eget pass. I tillegg må du kjenne til reglene for innreise til Norge igjen.
På mattilsynets og tollvesenets hjemmeside kan du lese mer om innreise til Norge.
Kilde: www.mattilsynet.no