En hund kan gi mye glede, det er en følgesvenn og et familiemedlem. Ikke noe annet dyr lever så tett på menneske som hunden. En lykkelig hund er en som blir behandlet med omsorg og respekt, får sine primær behov dekket og lever med en eier eller i en familie som tar seg tid til samvær, lek og aktivitet.
Hunder er flokkdyr og sosiale av natur, og det de aller helst vil er å tilbringe tid sammen med deg. I en stressfull hverdag kan det være fort gjort å glemme. Ta deg tid til å leke og kose med hunden din. Inkluder den i familielivet og i hverdagen.
Mosjon og lek
Alle hunder trenger å bevege seg, og mosjon må tilpasses hundens alder og type. Noen hunder er fornøyde med lek i hagen og korte lufteturer daglig, mens andre krever lengre turer og høyt tempo.
I tillegg til mosjon trenger hunden annen aktivitet, som å være sammen med andre hunder, bruke nesen sin til å søke etter ting eller oppleve nye miljøer sammen med eieren. Mosjon og aktivitet som passer den enkelte hunden er forebyggende for både helse- og adferdsproblemer.
Også lek er viktig. Lek er morsomt og styrker forholdet mellom deg og hunden. Lek kan også brukes som belønning under trening, men leking bør aldri være den eneste måten du aktiviserer hunden din på. Unngå overdreven kasting av ball og pinner, det kan stresser hunden. Da er det bedre å gi hunden roligere oppgaver, som for eksempel å lete opp godbiter i terrenget eller i stua.
Les også:
Hunden alene hjemme
Det er ikke naturlig for hunder å være alene hjemme, dette er noe de må lære seg. Noen hunder kan utvikle seprasjonsangst, og kan være urolige og bråker når de er alene. Dette skyldes at hunden ikke mestrer situasjonen og blir derfor redd og stresset. Hunder med seperasjonsangst trenger hjelp og det er ikke greit å forlate en redd og stresset hund over tid. Bevisst trening av valpen til gradvis å være alene, forebygger seprasjonsangst. Selv om hunden mester å være alene i perioder, bør den ikke overlates til seg selv mer enn en normal arbeidsdag. Valper har ekstra stort behov for selskap og de må luftes oftere enn voksne hunder, derfor bør de ikke forlates mer enn noen få timer om gangen.
Trening og oppdragelse
For at hunden skal være grei å ha med å gjøre og ikke være til sjenanse for andre, er det viktig at den lærer gode vaner i hverdagen, som å gå slakt i bånd, ikke hoppe på folk og å komme på innkalling. God kommunikasjon mellom deg og hunden er avgjørende for å få dette til.
Du bør skaffe deg oppdatert kunnskap om trening av hund og velge en treningsmetode som går ut på å belønne huden for ønsket adferd fremfor å straffe uønsket adferd. Det er ikke lov å utsette hunden for vold eller andre unødige påkjenninger og belastninger under trening. Vær tålmodig, bruk ros og omsorg. Vi i Buddy anbefaler å delta på kurs med hunden din.
Les også:
Klikkertrening – vi har snakket med Maren fra superhundene.
Hund i bil
Huden skal ikke være løs i bilen under kjøring. Et solid fastmontert transportbur med et sklisikkert underlag er den beste løsningen. Det går også an å bruke sikkerhetssele beregnet for hund. En usikret hund kan være en fare både for hunden selv og deg hvis ulykken skulle inntreffe. Og husk at man forlater aldri en hund i bilen på varme dager!
Les også:
Hund i ferien
Skal hunden være hjemme?
Hvis du ikke skal ha med deg hunden din på ferie er det viktig at du i god tid planlegger hvem som skal passe hunden din mens du er borte. Men hvor skal hunden være? Ofte er det beste for hunden din å få bo hos noen den kjenner fra før eller at noen bor i ditt hjem sammen med hunden. Dette skal være en person over 16 år og vi i Buddy anbefaler at dette er en pålitelig person som du kjenner godt og stoler på. Sørg for at personen får all nødvendig informasjon om din hund.
Alternativt kan hunden plasseres på et hundepensjonat, men husk å bestille plass i god tid. De som jobber på hundepensjonat er ofte erfarne og dyreglade folk, men vi i Buddy anbefaler alltid å gjøre litt research i forkant. Lytt til andres erfaringer og undersøk stedet på forhånd. Ta gjerne med hunden din og besøk dyrepensjonatet i forkant, da kan det føles tryggere for hunden din å komme tilbake. Sørg også for at de ansatte på pensjonatet har all informasjon de trenger om hunden din. Det kan være lurt og sende med litt leker og sengen til hunden din, slik at den har noe den kjenner igjen.
Skal hunden bli med på ferie?
Bilferie
Skal du ha med deg hunden din på bilferie så er det de vanlige rådene som gjelder. Sørg for at hunden alltid er forsvarlig sikret, enten i bur eller i sele. Et skilsikkert underlag er også å anbefale, da det er mer behagelig for hunden. Sørg også for at hunden har tilgang til vann. Hos Buddy finner du mange ulike smarte vannskåler med lokk eller som kan festes til buret. Og selvfølgelig skal du aldri la hunden være igjen i varm bil. Blir hunden din urolig på biltur har vi hos Buddy naturlige produkter som virker beroligende. Det kan også virke beroligende på hunden om den har et teppe, pute eller en bamse den er glad i og hvor luktene er kjente.
Reise til utlandet
Hvis du har tenkt å ta med deg hunden din ut av Norge, må du sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder i de landene du skal reise til. På grunn av smittefare er det strenge regler som gjelder og du må være forberedt på at hunden din må både vaksineres, id-merkes, behandles og ha eget pass. I tillegg må du kjenne til reglene for innreise til Norge igjen. På mattilsynets og tollvesenets hjemmeside kan du lese mer om innreise til Norge.
På Buddy anbefaler vi at du tenker deg godt om før du tar med deg hunden din på utenlandsferie. Det kan godt være at den ville hatt det bedre hjemme. Flyreise og nye omgivelser kan være stressende. Ikke minst kan varmen i andre land være en påkjennelse. Bestemmer du deg allikevel for å reise med hunden bør du gjøre reisen så trygg som mulig for kjæledyret. Tepper og leker den kjenner kan virke beroligende. Blir hunden veldig stresset kan det være lurt å gi den noe beroligende.
Les også:
Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.