Daglig stell og pelspleie for hund
En del av det å ha hund er å påse at den får nok og riktig pleie og stell. Hvis man venner hunden til pleie tidlig og gjør det til en kosestund, vil det være mye lettere.
Som hundeeier er det viktig å pleie å stelle hunden regelmessig. Ved å kontrollere hunden daglig holder du hunden ren og hygienisk, og unngår å overse eventuelle plager. Det er også lettere å oppdage skader og sykdom. Her tar vi deg gjennom daglig stell og pelspleie for hund.
Potene
Tredeputene bør sjekkes jevnlig for rift, sår og sprekker. Om sommeren er det fort gjort at de skader seg på torner, glasskår eller at gressfrø og andre gjenstander setter seg fast mellom tærne.
Høsten og vinteren kan være sølete. Skitt og salt fra veier sliter på både pels og poter.
Om vinteren er salt, hard snø og is en påkjenning for tredeputene. Det kan være lurt å skylle potene etter tur. Det er også lettere å sjekke potene hvis pelsen rundt tredeputene holdes kort. Saks og potesalve bør være produkter du alltid har tilgjengelig.
Les også: Pels- og potepleie
Klør
Klørne til hunden skal holdes korte. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og kloskader kan være svært smertefullt. Klørne klippes med en klotang. Påse at du ikke klipper nerven, den vaskulære delen som vises som en rosa trekant i transparente klør. Hvis klørne er mørke, ses nerven på undersiden av kloen. Skulle du være uheldig å klippe over denne bør du påføre blodstillende middel. Disse er å få kjøpt hos Buddy. I enkelte av våre dyrebutikker kan de ansatte både vise hvordan man klipper klørne og eventuelt gjøre det for deg.
Les også: Kloklipping av hund og katt
Munnhulen
I munnhulen er det tre områder du må sjekke jevnlig. Leppene skal ikke være sprukne, rød eller ha vond lukt. Det kan være tegn på infeksjon. Hvis hunden har mye folder kan det være lurt å tørke av i blant. Blir det sårt kan en egnet krem hjelpe.
Tennene skal være hvite med minimalt av tannstein. Puss hundens tenner regelmessig, helst med børste og tannkrem. Hvis dette er vanskelig finnes det flere gode alternativer, som for eksempel midler som kan gjemmes i fôret, tyggebein som nedsetter produksjon av plakk og tannstein eller leker med børste og tilhørende tannkrem med smak.
Tannkjøttet skal være rosa og ikke rødlig. Rødhet kan være et tegn på betennelse eller sykdom. Også dette unngår du med regelmessig tannpuss.
Les også: Slik holder du hundens tenner friske
Øyne og ører
Kontroller at øynene er klare, rene, fuktige og har en blekrosa slimhinne. Øynene kan du rense forsiktig med bomull og rent vann, eventuelt med egnede servietter som du får kjøpt hos Buddy.
Ørene skal være rene, ikke lukte eller se irritert ut. Hos Buddy har vi egnede servietter du kan tørke forsiktig med. Ellers bør ører som er utsatt for betennelse behandles hos veterinæren. Raser med tunge hengeører er spesielt utsatt. Langhårede hunder har ofte hår i ørene, disse hårene bør trimmes forsiktig, slik at ørevoksen dreneres skikkelig.
Kjønnsorganer og anus
Også kjønnsorganene og anus bør sjekkes på hunden din for å sikre at de holdes rene. Det er fort gjort at avføring fester seg i pelsen rundt anus. Hos Buddy har vi egnede servietter til å tørke disse områdene.
Pelspleie
Alle hunder med pels trenger pelspleie, hvilket betyr regelmessig bading og børsting. Hyppigheten av dette kan varierer på type pels, og selvsagt hvor skitten hunden er. En velstelt hund er både lykkeligere og sunnere.
Pelsen må børstes eller gres regelmessig, og oftere i røyteperioder. Felling av pels øker generelt om våren og på høsten. Hos Buddy anbefaler vi å børste pelsen før bading, på den måten unngår du at pelsen klumper seg. Tover og klumper i pelsen kan lugge og gi hunden stram, sår, irritert og betent hud. Overgangen mellom buk og bein, bak ører og rundt halsbånd eller sele er spesielt utsatt for toving.
Les også: Røyting hos hund og katt
Glatthåret pels krever mindre stell, men bør allikevel børstes en eller to ganger i uken for å fjerne døde hudceller og løs pels. Hunder med kort, strihåret pels bør børstes annenhver dag. Det er fordi pelsen er svært tett, med både underpels og dekkhår. Langhåret pels kan kreve daglig børsting hvis den skal holde seg pen. Hos Buddy har vi et godt utvalg innen børster, kammer, pusseskinn, karder og elektriske børster. Vi hjelper deg gjerne med tips og råd.
Hvor ofte du bader hunden er også avhengig av pelstype og lengde, og selvsagt hvor skitten hunden er. Det ligger dypt i mange av oss at hunden ikke skal vaskes mer enn en til to ganger i året, men det er ikke tilfellet. Velg en shampoo og balsam som passer din hund, ikke bruk hårprodukter beregnet til mennesker. Skyll grundig etter vask. Tørk hunden med et håndkle eller eventuelt en egnet føner for pelsdyr. Ofte kan badekar eller balje være det enkleste, men også dusj fungerer. Det kan være lurt å bruke en sklimatte slik at hunden ikke sklir og skader seg hvis den blir urolig.
Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.