Buddy donerer 1,5 tonn fôr til FOD-gården
For mange hunder og katter er FOD-gården redningen. Noen har mistet eieren sin, andre blir forlatt. Her får de en ny sjanse.
Det knaser i grusen idet en mellomstor varebil ruller opp Enebakkveien 866. Lastet med hele 1,5 tonn fôr er bilen ekstra tung i dag. Så begynner lempingen. Ut av bakdørene og opp til låven. Et par bjeff høres fra hundegården. Kanskje de kan lukte godsakene som er på vei?
– Vi er her i dag fordi vi ønsker å støtte FOD-gårdens arbeid, og vise andre hvor flinke de er. Det jobbes utrolig hardt her ute, men vi har fått med oss at økonomien ikke er så god. Derfor tenkte vi at det er hyggelig å kunne bidra med noe fra oss, sier Jeanett Ranvik i Buddy.
Jeanett Ranvik i Buddy.
Gir bort 1,5 tonn fôr
Ranvik er på besøk hos Foreningen for omplassering av dyr på vegne av Buddy for å gi dem 1,5 tonn kvalitetsfôr til både hund og katt. Fôret er fra Hill’s, Vigor & Sage, Acana og Eukanuba, og selges til vanlig i Buddybutikker over hele landet. Ranvik har selv vokst opp med dyr, og tre generasjoner i hennes familie har også jobbet i Buddy. Nettopp derfor rører arbeidet til FOD-gården henne ekstra mye.
– Vi i Buddy snakker ofte om hvor viktig arbeidet til FOD-gården er. De tar til seg dyr som trenger hjelp, og velger å gi dem en ny sjanse når andre ser på dem som en tapt sak, sier Ranvik.
I dag er det mange dyr som lider, har det vondt og er ensomme rundt om i landet. Dyrehold er ikke for alle, og det er krevende å ta vare på levende vesener.
Har reddet dyr siden 1980
FOD-gården ble startet i 1980 av Ellen Simonsen. Hun hadde lyst til å hjelpe dyr som ikke hadde det godt. I dag bor det 18 hunder og 25 katter på gården som ligger rett utenfor Oslogryta. Hvor lenge dyrene blir værende avhenger av individene det er snakk om. Noen er så vidt innom, mens andre bor på gården i flere år. FOD-gården mottar ikke statlig støtte, og overlever på gaver fra andre foreninger, støtte fra frivillige og økonomisk hjelp fra medlemmer.
– Det å få et sånt lass som vi fikk fra Buddy i dag, det er helt magisk. Jeg har hund selv, og fôr av god kvalitet er kostbart, så det setter vi umåtelig stor pris på, sier Nils Henrik Lunde, kennelmedarbeider hos FOD-gården.
Nils Henrik Lunde, kennelmedarbeider hos FOD-gården
Hundene som kommer til FOD-gården kommer dit på mange måter. Noen blir sluppet av fra familier som ikke har mulighet til å ha dem lenger, andre kommer fra mattilsynet. Noen kommer også dit etter at eieren deres har gått bort. Ofte blir også hunder sendt til FOD-gården fordi noen har tatt på seg et ansvar som har blitt for stort, og etterhvert får de ikke gitt hunden det den behøver av fysisk og psykisk stimuli. Kattene på sin side er gjerne villkatter, født og oppvokst ute som resultat av manglende kastrering. FOD-gården tar også inn såkalte kolonikatter, fra hjem hvor samlemani preger tilværelsen.
For Buddy og FOD-gården er det viktig at alle tenker seg om før man velger å skaffe et kjæledyr. Målet til FOD-gården er at alle dyr skal ha det godt. Selv om mange av dyrene som kommer til gården ikke alltid har det så bra, utvikler de seg overraskende fort. De blir stødige og får mer tillitt til mennesker.
– Det som er mest givende med jobben er å se dyrene utvikle seg, og du utvikler deg som menneske sammen med dem. Det er hovedårsaken til at jeg fremdeles jobber, sier Lunde. Han har selv utsatt utdanningen på ubestemt tid for å bli værende på FOD-gården og jobbe med det han elsker – dyr.
Selv om Lunde er glad i jobben sin, skulle han helst levd i en verden hvor FOD-gården ikke eksisterte. En verden hvor alle dyr har det godt nok i sitt eget hjem, hvor det ikke finnes gatekatter eller dyr som er alene. En verden hvor alle har nok kunnskap til å ta seg av et kjæledyr, og hvor man innser at dersom tid og tålmodighet ikke strekker til så skaffer man seg ikke et dyr.
– Men det er ikke realiteten enda, dessverre. Vi må finnes. Hvis ikke er det så mange snille, gode, kjærlige dyr som aldri hadde fått muligheten til å vise hvor gode bestevenner de kan være, avslutter Lunde.