Avbildet: Katteklo som blir klippet med klotang

Kloklipping av hund og katt

Akkurat som oss mennesker trenger hunder og innekatter å få sine klør klippet. Regelmessig kloklipp er viktig. Hvis kloen får vokse seg for lang, vil også blodåren og nerven vokse utover i kloen. Dette kan gjøre det vanskelig å klippe klørne så korte som de burde være. Lange klør er også mer utsatt for å sette seg fast, sprekke, brekke og flise seg. Kloskader kan være smertefullt for kjæledyret ditt.

Hvor ofte skal man klippe

Mange hunder og utekatter sliper klørne naturlig ute, men for det fleste hunder og innekatter er det allikevel nødvendig å klippe klørne en gang i måneden, noen oftere og noen sjeldnere. En hund som får mindre mosjon enn vanlig, eller en utekatt som ikke vil ut om vinteren, må kanskje få klørne klippet oftere. Følg med på ditt kjæledyr. En for lang klo vil få en form som et nebb og du hører det ofte mot gulvet når hunden eller katten går.

Hva med utekatter

Husk at utekatter trenger sine klør for å klatre i trær og til å forsvare seg mot andre katter. Så på utekatter kan man heller en sjelden gang trimme de ytterste spissene hvis klørne er lange. Gi også utekatten et klorebrett, gjerne flere rundt i huset,  som den kan kvesse sine klør på. Da sparer du også møblene dine.

Begynn tidlig

Venn valpen eller kattungen til kloklipp så tidlig som mulig. Gjør det til en hyggestund og en del av hverdagen, vær rolig, bestemt og rosende. Dette gjelder all form for stell, er de vant med det blir det også mye lettere for deg. Stell er også en fin måte å oppdage skader og sykdom. Tilstanden til klørne er også ofte en god indikasjon på dyrets helsetilstand, er de for harde eller for myke, kan dette være et tegn på mangelsykdommer eller bakterieangrep.

Hvordan ser klørne ut

Kloen på hunder og katter har et hardt ytre lag og inni er det et lag med mykere vev bestående av nerver og blodforsyning. Et tips er å hold poten opp mot lyset, det lyserøde området inne i kloen kalles nervesekken. Denne vil være lettere å se på en lys klo, enn en mørk klo. Pass på så du ikke klipper denne, det kan være smertefullt og fører til at kjæledyret begynner å blø. Skulle du være uheldig kan du bruke blodstillende pulver, alltid lurt å ha i hus!

Kloklipp på hund

Sett deg og hunden din i en posisjon som føles bekvemt for dere begge, ha hunden stående eller på rygg i fanget ditt eller på gulvet. Hold både hunden og poten i et stødig grep. Bruk en skarp klotang av god kvalitet. Har hunden mye pels kan du klippe bort noe av pelsen rundt potene først. Bøy benet bakover slik at du ser poten og klørne fra undersiden. Det er det tynne delen der nerven og blodåren slutter, som skal klippes. Klipp raskt og klipp heller to små ganger, for å unngå å klippe for langt inn. Hvis det er vanskelig å bruke klotang på huden din kan du bruke en elektrisk neglfil i stede.

Kloklipp på katt

Finn en posisjon som føles trygt for både deg og katten din. La katten ligge i fanget ditt, eller ha den sittende foran deg, hold den i et fast grep. Det samme gjelder her, bøy benet bakover slik at du ser poten og klørne fra undersiden. Det er det tynne delen der nerver og blodårer slutter, som skal klippes. Klipp raskt og klipp heller to små ganger, for å unngå å klippe for langt inn.

Hva om nerven har vokst seg for lang

Hvis kloen får vokse seg for lang, vil også blodårene og nervene vokse utover i kloen. Dette kan gjøre det vanskelig å klippe klørne så korte som de burde være. Da kan løsningen være å klippe litt og ofte, slik at nerven trekker seg tilbake.

Er du usikker på kloklipp av din hund eller katt, så er det flere av våre dyrebutikker som både klipper og viser. Kontakt din lokale Buddy-butikk for å høre.

Les også:
Pels-og potepleie