Bilde av en hund som kysser ei dame

Hundens språk

Snakker du hundespråk?

Hunder har sitt eget språk som de kommuniserer med flokken sin med. Vet du hva hunden din prøver å si deg?

Hunder lærer seg raskt hva flere av våre ord betyr, og vi kan gi dem beskjeder bare ved å si enkeltord, slik som mat, tur og sitt. Hundens språk består derimot i liten grad av lyder, men desto mer av kroppsspråk, og det er ikke vi mennesker alltid like flinke til å tolke.

Bevegelser som sender signaler

Hunder er flokkdyr og har utviklet et eget språk for å kommunisere med de andre i flokken. Ettersom de ofte oppfatter oss mennesker som flokkmedlemmer, så kommuniserer de også med oss på denne måten. Det tar tid å lære seg å tolke hundens signaler og kroppsspråk, men det vil garantert føre til et nærere og mer harmonisk forhold mellom deg og hunden din.

Bilde av hunder som leker

Signaler som demper

En stor del av hundespråket går ut på å unngå konflikter, derfor sender de tydelige signaler når de ønsker å roe ned eller dempe seg selv eller andre, eller bare vil fremme harmoni i flokken. De dempende signalene kan for eksempel være å gjespe, slikke seg raskt på snuten eller å snu hodet til siden. Enkelte kan også gå ned i typisk lekestilling, med forbeina bøyd, for å roe ned eller avvæpne en situasjon den opplever som utrygg.

Har du noen gang sett at hunden din plutselig går over til å bevege seg sakte, for eksempel hvis du roper på den med en streng og høy stemme? De rolige bevegelsene er et signal for å dempe situasjonen. Det samme gjelder hvis hunden stopper opp og står helt stille, det betyr gjerne at den føler seg truet av en annen hund, eller et menneske. Det er også vanlig at hunder går i bue utenom andre hunder når de møtes. Dette sender et dempende signal til den andre hunden, og du skal unngå å overstyre signalet ved å tvinge hundene til å gå rett på og hilse på hverandre.

Dominante signaler

Bilde av en knurrende hund

De dempende signalene er i flertall, nettopp fordi hunder stort sett ønsker å unngå konflikter seg i mellom. Men de bruker også signaler for å skremme eller true andre, gjerne for å hevde rettigheter eller i situasjoner der de føler seg usikre underlegne. De dominerende signalene kan være å gå inn i en situasjon med høy fart, gjør seg stor, ha høy hale og ørene opp og fremover eller å vise tenner. 

Hvis du presser hunden når den helt tydelig forsøker å sende deg signaler om at den ønsker noe annet, kan den i verste fall bli aggressiv fordi den føler seg truet. Det er stor sett mangel på kommunikasjon og feiltolkning av signaler som fører til konflikter mellom hunder og mennesker.

Kilde:
turid-rugaas.no
smadyrklinikken.net
brahundetrening.no