Avbildet: hund som spiser råfôr fra Vom og hundemat

Fôre hunden med råfôr

Tørrfôr har i mange år vært enerådende i markedet for hundefôr. Men nå ser vi en endring, råfôr er for fullt på vei inn i norske butikker, og inn i de norske hjem. Vi forteller deg litt om råfôr og om Vom og Hundemat, en norsk produsent som selger godt i våre Buddy-butikker.

Hva er råfôr?

Råfôr er fôr basert på råvarer som ikke er varmebehandlet. Det er rett og slett ferskt eller fryst- kjøtt, avskjær, vom, innmat, fjærfekjøtt og fisk. Med andre ord, helt naturlig, sunt, lite tilsetninger og et godt næringsinnhold. Mange hevder at det er fôr slik hundens opprinnelige matbehov er, rett fra naturen.

Hvofor fôre med råfôr?

Akkurat som for oss mennesker, reduseres både livskvalitet og leveår ved et dårlig kosthold. Ved å ha fokus på riktig kosthold får du en friskere, mer fornøyd og balansert hund. Hos Buddy selger vi fôr, både tørr, våt og rå, fra kvalitetsprodusenter som har fokus på nettopp dette.

Det finnes en rekke gode grunner til å fôre med råfôr, alene eller kombinert med tørrfôr.

God helse

Råfôr er en naturlig og balansert kost, som sørger for at hunden får i seg alle de nødvendige næringsstoffene den trenger. Ved riktig kost får hunden et sterkere immunforsvar, bedre helse og mindre sykdom.

God tannhelse

Råfôr inneholder ingen eller svært lite karbohydrater, hvilket betyr mindre syreutvikling i munn og dermed mindre skade på tennene.

God fordøyelse fordøyelse

Hunders tarmsystem er tilpasset energirik mat med et høyt innhold av fett og proteiner. Råfôr er rik på mineraler, fett og proteiner som enkelt tas opp i tarmen, og gir dermed en bedre fordøyelse, mindre avføring og mindre lukt. Velger du fôr med mye karbohydrater vil du kunne oppleve dårlig ånde, bløt avføring og vond lukt.

Sunn hud og pels

Et dårlig kosthold kan vises på hud og pels, samt gi plager som hårtap og kløe. Råfôr er rik på fett som protein og bidrar til en blank og sunn pels.

Kan alle hunder fôres med råfôr?

Alle typer hunder kan fôres med råfôr, fra den vanlige turkamerat til den aktive jakthund. Noen velger å fullfôre med råfôr, mens andre velger en kombinasjon med tørrfôr. Mengde og type råfôr avhenger av hundens alder, atferd og kroppsbygning.

Hygiene når man fôrer med råfôr

Når du lager mat til deg selv er du nøye på å skille kjøtt, fisk og fugl fra grønt på grunn av bakterier. Du bruker gjerne ulike kniver og ulike skjærebrett. Slik er det også med råfôr til hund, siden det er rått kan det naturlig nok inneholde bakterier. Vær nøye med hygienen og tilberedningen. Her er noen tips.

  • Rått fôr bør være frossent til det skal brukes
  • Rått fôr bør tines ved høyst 10 grader, og holdes unna annen mat.
  • Rått fôr bør håndteres av og på eget kjøkkenredskap. Vask nøye etter bruk for utstyr brukes på noe annet.
  • Væske kan spre bakterier til andre flater og matprodukter i nærheten.
  • La ikke hunden slikke mennesker i ansiktet rett etter at den har spist.
  • Hunder bør ikke fores med rått kjøtt i hjemmet dersom spedbarn, eldre eller andre med nedsatt immunforsvar. Disse gruppene er mer mottagelige for infeksjoner.
  • Vær nøye med håndvask

Litt om Vom og hundemat

Hos Buddy er Vom og hundemat et populært fôrmerke, både blant kunder og ansatte.

Norskprodusert med norske råvarer

Vom-serien et norskprodusert råfôr, produsert i Trøgstad. Råvarene som benyttes kommer utelukkende fra norske slakterier som er godkjente og kontrollerte leverandører av kjøtt til menneskemat. Mer lokalt enn det blir det ikke!

Naturvennlig produksjon

De delene av dyret vi mennesker helst ikke spiser, brukes til å produsere råfôret til Vom. I Norge har velstanden kommet så langt, at deler av dyret, som for noen tiår tilbake lå på middagsbordet, nå ligger i fôrskålen. En vinn-vinn situasjon med hensyn til bruk av Norges egne ressurser.

Etisk dyrehold

Vom og hundemat bruker norske råvarer fordi det stilles svært strenge krav til husdyrsproduksjon i Norge, både med tanke på dyrevelferd og dyrehelse. Slik sikrer Vom at dyrene benyttet har hatt det godt og at forbruker, både hund og eier, får et trygt sluttprodukt.

Næringsnyttige råvarer

Vom og hundemat baseres på kun animalske produkter. Det er næringsrik innmat som vom, lever, lunge og nyre, kombinert med kjøtt og fettavkjær fra storfe, lam og gris. Og i aktuelle sesonger, and.  Alle blandingene til Vom er tilsatt vitaminer og mineraler. Ingen av produktene inneholder konserveringsmidler, eller er tilsatt vann, smaks- eller fargestoffer.

Kilder:

Våre dyr

Vom og hundemat

NRK

Les også:

Hvordan fôre hunden riktig