Agility: Slik kommer du i gang med den populære hundesporten
Mange hunder, spesielt i byene, aktiveres for lite. Med en hundesport som agility får hunden testet både den fysiske og mentale styrken sin, da det settes krav til disiplin, fart, konsentrasjon og oppmerksomhet. Agility vil gi både deg og den firbeinte noe å bryne seg på.
Navnet «agility» kommer fra det engelske språket, og betyr i utgangspunktet «ability to move quickly and easily». På norsk er det direkte oversatt til «smidighet» – evnen til å bevege seg raskt og enkelt. Når det kommer til agility som hundesport, er ikke den beskrivelsen så alt for langt unna realiteten. Agility er en tidsbestemt hinderløype for team bestående av én hund og én hundefører. Føreren leder hunden gjennom hindrene i en rekkefølge bestemt på forhånd.
Hinderløypen hunden skal igjennom har vanligvis mellom 17-20 hindre og det kan være alt fra hoppehindre, hjul, mur, lengdehopp, bom, vippe og andre ting laget for å gjøre det vanskelig å komme seg gjennom. Føreren har ikke lov til å ta på hunden underveis, og kan kun bruke kroppsspråk, ord og håndsignaler for å hjelpe den firbeinte partneren å komme seg gjennom alle hindrene.
Hvorfor er det så bra å trene agility?
Agility er satt opp på en måte som trigger og stimulerer hundens naturlige jaktinstinkt, som stammer tilbake til en tid da måltidene absolutt ikke ble ferdig servert i en skål. Datidens hunder var dyktige jegere som måtte løpe gjennom skog, komme seg over falne trær, rundt store steiner, opp bratte voll og så videre, for å finne sitt neste måltid. Slik er det ikke lenger for de fleste firbeinte, men instinktet er der enda. Agility er en fantastisk måte å utnytte det instinktet på, for å stimulere hundens hjerne og forbrenne energi.
Mens vi snakker om å forbrenne energi: Agility er en super måte for deg å holde deg i form også. Du er kanskje ikke med gjennom tunnelene, opp trappene og over og under hindrene, men du beveger deg konstant sammen med hunden gjennom løypen, og hjernen må hele tiden være på.
Med andre ord gir agility god kondisjonstrening, samt mental stimuli for både deg og hunden din, og det er en aktivitet som garantert vil styrke båndet dere imellom. Som en ekstra bonus vil hundens avhengighet av deg gjennom hinderløypen øke tilliten den har til deg, og dermed lyde deg bedre ellers også.
Slik kommer dere i gang med agility
Det er vanlig å vente med agility til hunden er mellom 1 og 2 år, da yngre hunder kan komme i fare for å skade seg selv i for eksempel høye hopp, fordi kroppen deres ikke er ferdig utviklet. Du kan derimot starte med forberedende lydighetstrening tidlig, for eksempel innkalling. Det finnes ingen begrensning på hvilke raser som kan være med å konkurrere, og størrelse har heller ingenting å si (bortsett fra de absolutt største hundene, som kan slite med å komme seg gjennom noen av hindrene). Det går hovedsakelig på hundens alder og helse. Det er heller ingen krav at hunden må være renraset (se hvilke spesifikke krav som er satt nederst i saken).
Det er viktig at alle hindre trenes inn hver for seg, før de settes opp til å bli en hel bane. Dette for at hunden skal lære seg hver og én øvelse grundig nok, samt vet akkurat hvilken kommando som tilhører hvilken oppgave. Begynn gjerne å trene i deres egen hage. Start for eksempel med hopp, eller inngang på slalom. Ta gjerne kontakt med deres lokale hundeklubb for tips til hvordan dere kan begynne på innlæringen.
En god måte å komme i gang med agility er å melde dere på et agility-kurs. Ikke alle hundeklubber krever at dere har gått lydighetskurs fra før, men noen gjør det. Ta kontakt med deres lokale hundeklubb for å finne ut hva som er deres eventuelle krav. Det sagt; det er ikke krav om å ha gått agility-kurs for å kunne være med på agility-stevner, selv om det er en klar fordel.
I agility konkurrerer dere i to kategorier: agility og hopp. I agility er alle hindertyper med, mens i hopp er det alle typer bortsett fra felthindre. Hundene blir delt inn i tre grupper basert på størrelse, deretter kan de bevege seg oppover i klasser: Nybegynnere starter i klasse 1, deretter må dere kvalifiseres i konkurranser for å rykke opp til klasse 2 og deretter klasse 3, som er det øverste nivået dere kan nå.
Krav til hunden før et agility-stevne:
- Alle hunder må være ID-merket
- Hunden må være registrert i NKK, NOX eller annet register godkjent av NKK
- Hunden må være minst 18 måneder gammel
- Hunden skal ha god mental og fysisk helse og ikke vise tegn på sykdom