Dette kan du forvente deg det første året med katt
Bare kos og lek, eller biting, kloring og frustrasjon? Hvordan det første året med katt blir er i stor grad opp til deg. Bli kjent med utviklingen til katten din, slik at det nye familiemedlemmet får et lykkelig liv.
Nettopp fått deg kattunge? Eller har et kjæledyr hjemme fått en ny lillesøster eller lillebror? Uansett om du er dyrevant eller førstegangseier, er det mye å huske på det første året med katt. Da skal kattungen blir kjent med deg, ditt hjem og dine regler. Usikker på hva du kan forvente deg, og hvordan du skal takle de ulike fasene som venter? Slik fortoner gjerne det første året med katt seg.
Første måned med kattunge – bli kjent med hverandre
Den første måneden i nytt hjem kan være både spennende, og litt skremmende for små kattunger. Det er ikke uvanlig at de gjemmer seg i kriker og kroker de første dagene, og er litt var på deg og dine. Her handler det om å vise tålmodighet, og la kattungen bli trygg på deg og resten av familien. Ikke introduser for mange nye ting eller mennesker den første tiden, og pass på at du setter av nok tid til å utvikle en positiv relasjon til kjæledyret.
For katter er det vanlig å ville utforske det meste den første måneden i nytt hjem. Her slipper man som regel å tenke på å gjøre kattungen stueren, da de fleste leveringsklare kattunger har lært seg å bruke kattedo. Likevel kan det oppstå noen uhell, og det er viktig å minne kattungen på hvor toalettet er.
Du kan også begynne å trene på navngjenkjennelse ved å bruke navnet på kattungen, og gjerne belønne med godbiter når katten lystrer navnet sitt. Det er mange som er enige i at kattunger ikke bør få gå fritt ute sitt første leveår, da de fremdeles er sårbare og klumsete. Husk også å få påfyll av eventuelle vaksiner den første måneden katten er i hus.
Slik oppfører kattungen seg den første måneden:
- Kattunger sover mye sine første leveuker, men når de flytter hjem til sine nye familier er de gjerne 12 uker gamle. Behovet for søvn reduseres, og erstattes med en trang til å utforske.
- De første dagene hjemme hos deg vil nok katten være litt mer varsom, men etterhvert vil den bli mer modig og teste grenser.
- Kattungen er også svært leken nå, og denne oppførselen vil ofte vedvare frem til kattungen blir mer moden.
Andre måned – la kattungen øve mer på å være alene
Etter en måned i sitt nye hjem vil de fleste kattunger ha falt mer til ro. Når du får en kattunge hjem, er det viktig å ikke la den være for lenge alene hjemme den første tiden. Etter ca. en måneds tid kan du trappe litt opp.
Det er en myte at katter ikke har noe imot å være alene lenge, og flere og flere innser at katter kan være like sosiale og kjærlige som hunder. Noen kattunger utvikler også separasjonsangst dersom de er for mye alene. Pass derfor på å begynne med korte fraværsperioder i starten, for så øke lengden de får være alene hjemme. Husk å lukke rom du ikke vil at kattungen skal oppholde seg i.
Andre måned hjemme kan du også teste ut hvordan kattungen liker å bli håndtert. Det er for eksempel viktig at du kan klippe klør, ta i munnen til dyret, samt løfte og sjekke pelsen. Da blir ikke dyrlegebesøk og rutinesjekker like skremmende eller vanskelig å utføre. Å øve på transport i bur er også fint nå, samt videre sosialisering.
Slik oppfører kattungen seg den andre måneden:
- Personligheten til kattungen utvikler seg raskt, og du vil ofte kunne se hvordan katten vil bli svært tidlig. Er kattungen for eksempel sosial nå, vil ofte dette vedvare inn i voksen alder.
- Tennene til kattungen vokser også i denne perioden, og du kan merke tendenser til biting og tygging på leker og møbler. Pass på å føre kattungen mot godkjente leker og gjenstander som kan bites på. Vær også oppmerksom på ledninger og andre fristende, men farlige tyggegjenstander.
- Kattungen er fremdeles svært leken, så pass på å aktivisere nok, slik at den ikke blir frustrert og begynner med uønsket adferd.
Tredje måned – læreglede og ønsket oppførsel
Etter tre måneder i sitt nye hjem vil kattungen gjerne være mer mottagelig for arbeid med adferd og lydighet. Katter kan, i likhet med hunder, trenes til å utføre enkle kommandoer, og godbiter er gjerne en stor motivator.
Dersom du opplever at kattungen viser uønsket adferd er det viktig å jobbe med dette så snart som mulig, slik at oppførselen ikke vedvarer. Husk at skremsel og straff sjeldent har like god effekt som positiv forsterkning. Klatrer for eksempel kattungen på møbler den ikke får være på, kan du lokke den ned derifra og gi en godbit når kommandoen lystres.
Du og kattungen har kanskje allerede lært dere å lese hverandre. Jobb gjerne videre med dette, slik at du kan snappe opp uønsket adferd, og unngå hendelser før de skjer.
Bli kjent med kroppsspråket til kattungen. Dersom du erfarer at visse bevegelser eller blikk følges av spesifikke reaksjoner kan du lettere distrahere kattungen. På den måten kan handlingen stoppes eller bremses ned. Biting er et eksempel på dette. Skjer det ofte at du koser med kattungen, og plutselig blir bitt eller klort? Følg nøye med på kroppsspråket fremover, slik at du kan kjenne igjen signalene som viser til at kattungen har fått nok kos. Ofte biter eller klorer katter kun for å si ifra når de har fått mer enn nok, når de føler seg truet eller ved et uhell under lek.
Slik oppfører kattungen seg den tredje måneden:
- Raptus? Nå har du hatt pus i tre måneder, og sikkert erfart at en vilter oppførsel plutselig forekommer, nesten uten forvarsel. Dette kaller mange for raptus, og kan skje et par ganger om dagen, ofte nærmere kveldstid. Her gjelder det å ikke gire opp kattungen mer, og la det hele gå over av seg selv. Går oppførselen for langt kan man irettesette ved å løfte forsiktig i nakkeskinnet, slik en mor ville gjort.
- Kattungen kan oppleves som kosete i det ene øyeblikket, før du plutselig får et lite bitt på hånden. Lær å lese kroppsspråk så du kan avslutte kosen før dette skjer. Husk også å aldri bruke hånden din som en leke for katten. Dersom du vifter mye med hånden, kiler og dulter borti katten vil den forbinde hender med leker, og lettere bite både deg og andre ved senere anledninger.
Et halvt år har gått – velkommen til tenåringsfasen
De første månedene som ny katteeier raser av gårde. Etter tre måneder har man ofte blitt vandt med kattungeoppførselen, men når et halvt år har gått begynner gjerne ting å endre seg igjen. Nå nærmer kattunge-stadiet seg slutten, og de uregjerlige tenårene står for dør. Mange katter ser nærmest fullvoksne ut når de er over 6 måneder gamle, men rampestrekene har neppe avtatt. Snarere tvert imot. Flere katteeiere merker seg at tenåringstiden kan være relativt krevende.
Mange katter blir kjønnsmodne etter omlag et halvt år. Det kan være en god idé å kastrere katten før den når dette stadiet dersom du ikke vil bruke katten til avl. Kjønnsmodne hankatter kan begynne å markere og spraye, mens hunkatter kan begynne å ule etter oppmerksomhet. Å kastrere katter kan også forebygge visse typer kreft, og er gjerne en helsemessig fordel.
Slik oppfører tenåringskatten seg:
- Det krever mye av en liten katt å vokse seg stor. Tenårene er derfor preget av mer søvn enn perioden som kattunge.
- Selv om katten nå har blitt tenåring vil den fremdeles ha tydelige barnslige sider ved seg. Utforsking og lek står høyt, og selvtilliten øker i denne perioden.
- Mange opplever å få en kosete tenåringskatt dersom de har brukt mye tid månedene i forkant på å sosialisere, kose og leke.
- Ellers vil tenårene være fulle av spennende øyeblikk for en ung katt. Det er viktig at katten får nok stimuli, både fysisk og psykisk. Ellers vil frustrasjon vise seg i negative handlingsmønstre.
Hva må du tenkte på i tiden mellom tenårene og voksenlivet?
Mange katter regnes som voksne når de fyller et år. Perioden fra tenåring til voksen kommer til å være full av morsomme øyeblikk, kjærlige handlinger, lek og rampestreker. Fremover er det viktig å være konsis og jobbe kontinuerlig med oppførsel og lydighet. Husk at katter ikke responderer på makt. Det vil være mye mer lønnsomt å lære opp katten ved hjelp av positiv forsterkning i form av mat, godbiter, ros og kos.
Når katten er ni måneder vil den ha mistet babytennene sine, og tygging på ulike gjenstander gir seg etter hvert. Ser du at katten fremdeles biter mye på ulike eiendeler bør du holde et øye med situasjonen slik at den ikke blir uhåndterbar.
Blir du bitt er det viktig å irettesette katten. Ikke dra til deg hånden dersom det er her du bites, men slapp helt av. Da trigges ikke jaktinstinktet til katten. For å få en katt til å slippe kan du også presse hånden forsiktig lenger inn i munnen dens.
Når katten fyller ti måneder er det også vanlig med en overgangsfase fra kattungefôr til voksenfôr. Sørg for å blande fôrtypene i starten, slik at fordøyelsen til katten vender seg til den nye maten. Bruk minst en uke på dette, slik at du reduserer risikoen for dårlig mage og diaré. Velg også alltid fôr av høy kvalitet som katten liker.
Frem til katten er fullvoksen er det viktig å alltid gi nok oppmerksomhet og kjærlighet. Læring og trening vil du alltid ha behov for å følge opp, selv etter at katten har blitt voksen og mer selvstendig. Det er mye jobb å ha et kjæledyr, men alt arbeidet resulterer også i en bestevenn som elsker deg høyere enn noe annet.