Katt og ferietid
Som kjæledyreier er det ditt ansvar at katten har det bra og at den får all nødvendig stell og omsorg, også i ferien.
Det er dessverre en gjenganger at katter og kattunger forlates langs veikanter hver sommer. Tragisk synes vi i Buddy! Andre forsvinner fordi eier har reist på ferie og katten legger ut på vandring. Andre igjen er med på ferie og går seg bort i ukjente omgivelser.
Som kjæledyreier er det ditt ansvar at katten har det bra og at den får all nødvendig stell og omsorg. Et kjæledyr er ingen “bruk og kast vare”, men et levende individ. Tror du at du ikke har tid til å ta vare på en katt, så skal du heller ikke skaffe deg en. Vi i Buddy anbefaler at du ID-merker katten din slik at det er mulig å finne ut hvem den tilhører hvis den har lagt ut på vandring. Et halsbånd med selvutløsende lås og navnelapp kan også være lurt. Her får du enda flere råd for hvordan å ta vare på katten din i ferien.
Skal katten være hjemme mens du er på ferie?
Mange lar katten være alene hjemme når de reiser bort og tenker at så lenge den har friheten til å komme og gå som den vil, samt tilgang på mat og vann, så er det greit. Det bør man ikke gjøre. Katter, som alle andre dyr, skal ikke overlates til seg selv over lengre tid. Den skal ha daglig tilsyn, noen som sjekker at den har det bra, at den har mat og rent vann og som også gir den sosial kontakt. Unge katter skal overhode ikke forlates. Det beste er om du får noen til å bo hos deg mens du er borte. Dette bør være en person over 16 år, som du stoler på og kjenner godt.
Les også: Dette kan du forvente deg det første året med katt
Skal katten din bo hjemme hos noen må den holdes inne og kun luftes i bånd, for å unngå at den prøver å finne veien hjem igjen. Det kan være lurt å sende med en klorestokk, teppe eller seng og leker den kjenner til. Blir katten urolig på ukjente steder finnes det naturlige preparater for dette som du kan spraye på sengen eller klorestokken. Husk at personen som passer katten din må få all nødvendig informasjon om katten før du reiser.
Det finnes også pensjonater som tar i mot katter. Gjør research i god tid i forveien. Lytt til andres erfaringer og besøk gjerne stedet før du eventuelt plasserer katten din der.
Skal katten være med på ferietur?
Hvis du skal ha med deg katten din på ferie er det viktig å ta hensyn til flere ting. Vel fremme på nytt sted må katten holdes innendørs og kun luftes i bånd. De fleste katter vil forsøke å finne veien hjem igjen og risikerer da å bli borte hvis de slippes ut. Det er også lurt å ID-merke katten og kanskje til og med ha et halsbånd på den med navn og nummer. Dette halsbåndet bør ha en selvutløsende lås hvis pus skulle hekte seg fast.
Les også: Daglig stell og pelspleie for katt
Skal du ha med katten på en lengre biltur kan det være greit å venne den til dette gradvis. Husk også at den må sikres i transportbur. La katten få et kjent teppe i buret, og blir den veldig stresset kan du vurdere å gi den naturlig beroligende preparater.
Planlegger du å ta med katten på utenlandsferie, må du sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder i de landene du skal reise til. På grunn av smittefare er det strenge regler som gjelder, og du må være forberedt på at katten din må både vaksineres, id-merkes, behandles med preparat for innvollsorm og ha eget pass. I tillegg må du kjenne til reglene for innreise til Norge igjen. På mattilsynets og tollvesenets hjemmeside kan du lese mer om innreise til Norge.
Les også:
Hund og ferietid
Smådyr og ferietid
Akvarium og ferietid