Lær hunden å gå med kløv
Er du glad i friluftsliv, fjell- og skogturer eller liker å være aktiv med hunden din, kan kløving være en fin aktivitet.
Å lære hunden kløving kan være til stor hjelp om hunden bærer med sin egen mat når dere er på overnattingstur. Samtidig trenger du ikke reise til fjells eller skogs for å ha glede av at hunden går med kløv – hunden kan også hjelpe til med å bære varer hjem fra butikken. De fleste hunder liker å arbeide og være til nytte.
Hvilke hunder kan bære kløv?
Alle friske hunder kan bære kløv, uansett størrelse eller type hund. Det avgjørende er at hunden har fått nødvendig trening og tilvenning av kløven. I tillegg må kløvselen og vekten av den være tilpasset hunden, samt stå i forhold til hundens størrelse, kapasitet og treningsnivå. En større godt trent hund som er vant til å bære kløv, kan bære inntil 25% av sin egen kroppsvekt.
Les også: Hva trenger du av utstyr til hunden din?
Slik venner du hunden til kløv
Når hunden er fylt to år kan du begynne å trene den til å bære kløv. Begynn med turer uten vekt i kløvposene, slik at hunden venner seg til utstyret. Når hunden aksepterer kløven og er komfortabel med den, kan du begynne å legge litt vekt i. Du kan starte med sammenkrøllet avispapir – slik at kløven ruver litt og tar litt større plass enn når den er tom, men uten å veie noe særlig. Senere kan du fylle halvliters plastflasker med litt vann og øke vannmengden ettersom hunden venner seg til vekten og blir sterkere.
Husk at hunden alltid skal ha like mye vekt på begge sider. Dette oppnår du enten ved å veie alt du legger i kløven, eller du kan legge nøyaktig det samme i hver sekk. Det vil si at du har to av hver gjenstand. Vær oppmerksom og observer om kløven ligger rett på hunden mens den beveger seg. Start kløvingen med korte økter og lav vekt. Øk alltid lengden på turene før du øker vekten i kløven.
Les også: Kloklipping av hund og katt
Valg av kløv
Kløven må være tilpasset hunden slik at det ikke gnager eller hindrer hundens bevegelse. Hunden kan også få trykksår dersom det blir for stort press på et lite område over lengre tid. Stroppene må derfor være brede nok.
Kløvposene skal være myke og ha det laveste punktet lengst frem, slik at tyngden kommer mest mulig over frembena til hunden. Dybden bør være omtrent ned til albuen. Blir kløven hengende for lavt, vil den kunne sette seg fast i stein og kvist og hunden vil bruke mye energi. Er du usikker på hvordan kløvutstyret skal være, hjelper vi i Buddy deg gjerne.
Les også: Pels og potepleie
Hva bør jeg tenke på?
Ikke pakk skarpe gjenstander i kløven og sørg for at tyngdepunktet er inn mot hunden og lavt i kløvsekkene. Hvis hunden din er liten kan den få ekstra utfordringer med å bære i terrenget. Er ikke kløvposene vanntette, vil de suge vann når dere går i våte områder, eller det regner. Kløven kan da bli veldig tung for hunden.
Vær oppmerksom på at hunden kan bli mer utsatt for å bli sår på potene på grunn av den ekstra tyngden av kløven. Derfor kan det være smart å ha med både potesokker og potesalve.
Bruk tilstrekkelig tid på tilvenningen og ha det gøy sammen med hunden.
Lykke til og god tur!
Kilder:
hunden.no
seleverkstedet.no